Yandex Metrica
SON DAKİKA
Erken emeklilikte yeni dönem başlıyor! 2000 yılında önce sigortalı olanlar...

Erken emeklilikte yeni dönem başlıyor! 2000 yılında önce sigortalı olanlar...

Milyonlarca çalışanın hayali olan erken emeklilik için 18 yaşından önce yatırılan sigorta primlerinin de etkisi oluyor. Emeklilik için istenen prim gün sayısında 1981 senesinin nisan ayı büyük önem taşıyor.

Ekonomi

23.01.2024, 19:15

Emeklilik başlangıcı için 18 yaşının doldurulduğu tarih kanbul edilirken 8 Eylül 1999 öncesi emekli olanların şartları farklı şekilde hesaplanıyor. 

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, İşsizlik Sigortası Kanunu'nu yürürlüğe girmeden önce (8 Eylül 1999 öncesi) sigortalı olanlar için Sosyal Sigortalar Kanunu geçerli olup işe girişin 18 yaş öncesinde ya da sonrasında olmasına bakılmadan giriş tarihine göre kademeli sisteme tabidir. Yine 18 yaş altı çalışmada sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesinin bir başka istisnası da 1 Nisan 1981 yılı öncesinde işe girilmesi. Bu dönemde çalışmaya başlayanlar yaşları 18'in altında da olsa ilk defa sigortalı olunan tarih kabul edilir bu da emekliliği öne çeker. Bu gruptakiler 14 yaşında ilk defa sigortalı olsa da sigortalılık başlangıcı kabul edilerek emeklilik şartları buna göre hesaplanır. 18 yaşından önceki süreler için ödenen malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları primleri prim ödeme gün sayılarının hesabına dâhil edilir.

2024 GÜNCEL SİGARA FİYATLARI! Sigara fiyatlarına zam geldi mi? Kent,... Haberi Görüntüle

18 YAŞINDAN ÖNCE SİGORTALI OLANLAR NASIL EMEKLİ OLACAK?

Emeklilikte 18 yaş öncesi sigorta başta olmak üzere merak edilen bazı soruların yanıtları şöyle:

18 yaşından önce yatırılan sigorta primlerinin emekliliğe olan etkisi şu şekilde açıklanıyor: Bu yaştan önceki sürelere ait sigorta günleri kaybolmuyor, emeklilikte aranan prim gün sayısında hesaba katılıyor. Bu yaştan önceki çalışmaların emekliliğe etkisinde Nisan 1981, Eylül 1999 öncesi tarihi önem taşıyor. Sigortalılık süresinin bu yaşın doldurulduğu tarihte başlayacağına yönelik hüküm 1 Nisan 1981 öncesi sigortalı çalışmaya başlayan SSK'lıları etkilemiyor.

İstisnalar olarak şu maddelere yer veriliyor: Bu tarihte sigortalı olanlar için Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 81. maddesi geçerlidir. Buna göre çalışanlar 18 yaş öncesinde ya da sonrasında olmasına bakılmadan işe giriş tarihine göre kademeli sisteme tabidir. Bir diğer istisna da Nisan 1981 yılından önce girenler için geçerli. Başladıkları tarihte isterse 14 yaşında olsunlar sigortalılık başlangıç tarihi kabul edilir ve emeklilik buna göre hesaplanır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading