Yandex Metrica

Erken emeklilikte gizli formül! 7 yıl erken emekli olabilirsiniz

Erken emeklilikte gizli formül! 7 yıl erken emekli olabilirsiniz

Türkiye'de çalışanlar SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur sistemleri üzerinden aylık ödemelerini yapıyor. Bazı vatandaşlar prim eksikliği nedeniyle erken emekli olmak için çeşitli çarelere başvuruyor. Bunun için yıpranma payı, askerlik borçlanması, doğum borçlanması, toplu ödeme ve sigortasız çalıştıkları günleri kullanma gibi yöntemler var. İşte erken emekli olmanın şartları...

Ekonomi

23.01.2024, 20:38

Türkiye'de çalışanların hayallerini erken emeklilik süslüyor. EYT yasasına rağmen birçok çalışan kapsam dışı kalmış durumda. Kapsam dışı kalanlar farklı yollarla erken emekli olma hayallerine ulaşmak için çalışıyor. Uzun yıllar çalışan vatandaşlar gerek yaş sınırından gerekse de prim eksikliğinden dolayı emekliliğe geç ulaşabiliyor. Ancak yasaların tanıdığı bazı kolaylıklar sayesinde erken emeklilik imkanı var. İşte detaylar..

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına mayıs ayında zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar'dan merak edilen soruya yanıt Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına mayıs ayında zam yapılacak mı? Bakan... Haberi Görüntüle

YIPRANMA PAYI

Yıpranma payı hakkına sahip olan meslek personeline verilen ilave hizmet süresine fiili hizmet zammı denilmektedir. Bu süre, çalışanların emeklilik için gerekli olan hizmet süresini kısaltır. Örneğin, 90 gün fiili hizmet zammı verilen bir meslekte çalışan bir personel, 12 ay yerine 15 ay çalışmış kabul edilir. Böylece personel, emeklilik için gereken hizmet süresini daha hızlı tamamlar. Fakat bunun için belirli meslek kollarında çalışıyor olamk gereklidir. Bu meslekler genellikle sağlık ve güvenlik gibi riskli mesleklerdir. Aynı şekilde bu meslekler SGK tarafından belirlenmiştir ve her yıl güncellenmektedir.

Bu meslek grubunda çalışanlara örnek olarak kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar, cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar, cıva üretimi işleri sanayinde çalışanlar, çimento fabrikalarında çalışanlar, kok fabrikaları ve termik santrallerde çalışanlar, alüminyum fabrikalarında çalışanlar, demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar, döküm fabrikalarında çalışanlar, asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar, madenlerin yer altında çalışanları, radyoaktif ve doğal ve yapay radyoaktif, radyoiyonizan maddelerle veya bütün diğer korpüsküler emanasyon kaynakları yapılan işler ile yapılan işlerde çalışanlar ve su altında çalışanlar verilebilir.

Yıpranma hakkına sahip olan mesleklerde çalışanlar, çalıştıkları her yıl için ilave 60 ile 180 gün arasında fiili hizmet zammı alır. Bu, normalde her yıl emeklilikte 360 gün olarak kabul edilen prim ödeme gün sayısına eklenir. Böylece, fiili hizmet zammı kapsamındaki mesleklerde çalışanlar emekli olmak için daha az prim öder.

Herkes zam yaparken onlar indirim yaptı! Sigaradaki fiyat değişimi etiketlere yansıdı: İşte yeni sigara fiyatları Herkes zam yaparken onlar indirim yaptı! Sigaradaki fiyat değişimi etiketlere... Haberi Görüntüle

ASKERİ SAĞLIK PERSONELİNE DE FİİLİ HİZMET ZAMMI UYGULANIR

Askeri sağlık personeli, özellikle askeri hastanelerde çalışanlar için de fiili hizmet zammı uygulanır. Fakat burada maaşlarını hangi kanuna göre aldıkları önemlidir. Aylıklarını 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na göre alan askeri sağlık personeli, TSK mensupları gibi her 360 gün çalışma karşılığı 90 gün FHSZ kazanır. Aylıklarını 926 sayılı kanun kapsamında almayan askeri sağlık personeli ise diğer sağlık çalışanları gibi 360 gün çalışma karşılığı 60 gün FHSZ kazanacaklar. Ancak burada da unutulmaması gereken, hangi meslek grubunda çalışıyor olurlarsa olsunlar, yıpranma payından yararlanabilmek için belirli kriterleri sağlamaları gerektiği.

Altının yönü yeniden değişti! Fed Başkanı'nın açıklamaları piyasaları yeniden hareketlendirdi! İşte 17 Nisan 2024 güncel altın fiyatları... Altının yönü yeniden değişti! Fed Başkanı'nın açıklamaları piyasaları yeniden hareketlendirdi!... Haberi Görüntüle

İHTİYAT PİLOTLARI

FETÖ'nün 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra birçok askeri pilot ihraç edilmişti. Bunun üzerine 2016 yılında çıkarılan kanunla "ihtiyat pilot" uygulamasına geçildi. Bu uygulama kapsamında, askeri görevlerinin ardından özel havayolu şirketlerinde çalışmaya başlayan pilotlar, ayda en az 3 gün F-16 uçaklarıyla uçuş pratiği yaparak savaş durumunda görev yapmaya hazır tutulacaklar.

İhtiyat pilotları, emeklilik ve yaşlılık aylığı alanlar dışında Türk Silahlı Kuvvetleri personeline uygulanan FHSZ'den yararlanacaklar. Bu sayede, görev yaptıkları sürelere 4'te 1 oranında ilave edilerek yıpranma hakları da sağlanacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading