Kısmi emeklilik nedir, kısmi emeklilik şartları belli oldu mu, erken emeklilik için neler yapmak gerekiyor, sorularının yanıtı erken emekli olmak isteyen milyonlarca vatandaş tarafından merak edilerek araştırılıyor. İşte Kısmi emeklilik ile ilgili detaylar...
Kısmi emeklilik, belirli bir yaşa gelinmiş olmasına rağmen emeklilik için gerekli prim günlerinin tamamlanamadığı durumlarda kullanılan bir emeklilik seçeneğidir. Bu tür bir emeklilikte kişi, belirli bir yaşa geldiğinde emekli olabilir, ancak tam emeklilik aylığı yerine daha düşük bir aylık alır.
Kısmi emeklilik şartları, kişinin sigorta başlangıç tarihine ve çalışma durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. İşte kısmi emeklilik koşullarının genel bir özeti:
- Sigorta başlangıç tarihi: Sigortalı olanlar için sigorta başlangıç tarihine bağlı olarak farklı koşullar uygulanır. Örneğin, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar, 15 yıl sigorta süresi ve 3600 prim günü ile 50-60 yaşları arasında kısmi emeklilik hakkı kazanabilirler.
- Prim gün sayısı: Prim gün sayısı da kısmi emeklilik için önemlidir. Sigorta başlangıç tarihine bağlı olarak farklı sayılarda prim günü gerekebilir. Özellikle 8 Eylül 1999'dan sonra sigortalı olanlar için prim gün sayısı daha yüksektir.
- Cinsiyet ve engellilik durumu: Kadınlar ve erkekler için yaş sınırları farklılık gösterebilir. Ayrıca, kronik hastalığı veya engeli olan bireyler için yaş sınırları esnetilebilir.
- İşe başlama tarihi ve statü: İşe başlama tarihi ve çalışılan statüye göre değişen yaş sınırları ve prim günü sayıları bulunur.
- Maluliyet ve engellilik durumu: Maluliyeti veya engelliliği nedeniyle çalışma gücünü kaybedenler için daha kolay şartlarda kısmi emeklilik imkânı tanınabilir.
KISMİ EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Kısmi emeklilik başvurusu yapmak isteyen kişiler, bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurmalıdır. Başvurular, gerekli belgelerle birlikte yapılmalıdır. Başvuruların kabul edilmesi durumunda, kişi kısmi emekli olarak aylık almaya başlayabilir.
Kısmi emeklilik avantajları:
- Emeklilik planlarını esnek bir şekilde yönetme fırsatı sunar.
- Emeklilik öncesi dönemi daha rahat bir şekilde geçirmeye yardımcı olabilir.
Kısmi emeklilik dezavantajları:
- Tam emeklilik aylığına göre daha düşük bir aylık alınır.
- Kısmi emeklilik sonrası çalışmaya devam edenler, prim günlerinden mahrum kalırlar.
Ticaret Bakanlığı'ndan yalan haberlere yanıt: Gümrük sistemimiz İsrail'e kapalıdır
TARIM İŞÇİLERİ EYT'DEN YARARLANACAK
Bunların dışında EYT'den yararlanacak bir kesim daha var.
Onlar da, tarım işçileri. İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesinde olan tarım işçileri (2925 sayılı kanuna tabi), 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün koşulunu yerine getirmeleri şartıyla EYT'den emekli olabilecekler.
1984 tarihinde yapılan bir düzenlemeyle tarım işinde çalışanlara kendi istekleriyle sosyal sigorta kapsamına girme imkânı verilmişti.
Tarım işinde çalışanlara, 15 yıllık sigortalılık süresi, 3600 prim gün sayısını doldurduklarında; kademeli yaşa göre emekli olma hakkı tanındı. Yaş şartı da kadınlarda 40 ila 54, erkeklerde 44 ila 58 olarak belirlendi.
Sosyal güvenlik reformu ile 2008 yılında tarım SSK uygulaması son buldu. Ancak 2008 tarihinden önce tarım sigortası olanların geçen süre içinde herhangi bir çıkış yapmamaları halinde 3600 prim gün, 15 yıllık sigorta süresi ve kademeli yaş şartıyla emeklilik hakları devam etti.