Yandex Metrica
SON DAKİKA
Erken emekli olmak isteyenlere fırsat! Bu 2 koşulu sağlarsanız, tamam...

Erken emekli olmak isteyenlere fırsat! Bu 2 koşulu sağlarsanız, tamam...

Milyonların hayalini kurduğu erken emeklilikte yeni gelişmeler yaşanıyor. Türkiye'de emeklilik için 3 temel şart aranıyor. Sigortalılık süresi, yaş şartı ve prim günü tamamlandığı gün Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) dilekçe vererek emekli olabiliyorsunuz. Ayrıca 2 koşulda erken emekli olma imkanı da sağlanıyor. Öte yandan erken emeklilik fırsatı askerlere de vurdu.

Ekonomi

23.01.2024, 19:09

Erken emekli olmak isteyenler dikkat... Çalışma hayatında emekli olmak için gün sayanlar özellikle alacağı maaşı ve gün sayısını hesaplıyor. Erken emeklilik vatandaşların sıkça araştırdığı konulardan birisi. Bazı durumlarda emeklilik yaşı geri çekmek mümkün olabiliyor. Kadınlar çocuk durumundan 2 yıldan 6 yıla erken emekli olabiliyor. İşte erkenden emekli olma fırsatları...

Yarın herkes A101'e koşacak! 29 Mart A101'de bayram alışverişi için... Haberi Görüntüle

ERKEN EMEKLİLİKTE 6 YIL KAZANABİLİRSİNİZ

Kadın çalışanların bir çoğu doğum yaptıktan sonra çocuklarının bakımı için iş hayatından uzak kalıyor. Böylece hem emeklilikleri gecikiyor hem de prim gün sayıları azalıyor. Bu mağduriyeti gidermek için yasalarımız kadınlar için doğum borçlanması hakkı tanıyor. Anneler bu sayede 3 çocuğa kadar borçlanarak prim kazanabiliyor. Özellikle 1 çocuk için 2 yıllık prim kazanılması ile 6 yıllık avantaj da elde ediliyor.

Hangi kurumdan olursa olsun bütün kadın çalışanlar, yani SSK'lı olanlar, kendi işini yapan Bağ-Kurlular ve memur olan anneler doğum borçlanması yapabiliyor. İsteğe bağlı sigorta ödeyerek Bağ-Kur'lu olanlar da doğum borçlanması yapabilir.

Emekli maaşlarına zam geliyor! AK Partili Akbaşoğlu o tarihi işaret... Haberi Görüntüle

ASKERLİK HİZMETİ EMEKLİLİĞİ ÖNE ÇEKER Mİ?

Askerlik sigorta başlangıç tarihinden önce yapıldıysa sigorta başlangıç tarihi öne çekilir. Borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısını artırır. Emekli olmak için gereken sigortalılık süresi, yaş şartını sağlayan ancak çalıştığı günler emekli olmasına yetmeyen askerlik borçlanması ile emekli olabilir. Örneğin emekli olmasına 5 ay kalan bir erkek sigortalı, 5 aylık bu süreyi borçlanarak emekliliğe hak kazanabilir. İlk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması olanlarda emeklilik öne çekilmez.

43 ilde 5.823 TL taksitle ev sahibi olabilirsiniz! TOKİ Konut... Haberi Görüntüle

BORÇLANMA EMEKLİLİĞİ NE KADAR ÖNE ALDIRIR?

Sigortalı çalışmadan önce askerliğini yapanlar prim günü eksik olmasa da borçlanmaya giderek erken emekliliğe hak kazanabilir. Bazı durumlarda bir günlük borçlanma emeklilik tarihini 1 yıl öne çekebilir. Eğitim döneminde yapılan stajlar emekliliğe esas olan uzun vadeli sigorta primi olarak ödenmiyor. Bu nedenli sigorta başlangıcı kabul edilmiyor. Ancak doğum borçlanmasında başlangıç olarak kabul ediliyor. Staj sonrası doğum yapan kadın çalışanlar, tescil şartını yerine getirmiş kabul ediliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading