Yandex Metrica
SON DAKİKA
Erken emekli olmak isteyenlere devlet müjdesi! İşte aranan tek koşul

Erken emekli olmak isteyenlere devlet müjdesi! İşte aranan tek koşul

Yıllardır belli aralıklarla gündeme gelen emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusuyla ilgili milyonlarca kişiyi ilgilendiren müjde geldi. Bu yıl içerisinde mağduriyeti sonlandıracak yol haritası belirlenecek.

Ekonomi

16.03.2024, 22:41

Emeklilik için gerekli prim gün sayısını tamamladığı halde yaş şartı kademeli yükseldiği için emekli olamayanlara ‘EYT’li yani ‘emeklilikte yaşa takılanlar’ deniyor. Bu mağduriyetin de sebebi 1999’da çıkan yasa. Söz konusu yasa ile emekli yaşı ve istenen prim şartı da artmış, emekliliğine az bir süre kalan on binlerce vatandaş emekli olabilmek için yıllarca beklemek zorunda kalmıştı. EYT’liler, bu nedenle kendilerine kolaylık yapılmasını talep ediyordu. Hükümetten beklenen müjdeli haber geldi.

Hatay Havalimanı'nda çift yönlü uçuşlar başlıyor! Bakan Uraloğlu tarih verdi Haberi Görüntüle

'ÇALIŞMA PROGRAMIMIZIN İÇİNDE YER ALIYOR'

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “EYT’li kardeşlerimizin durumu çalışma programımızın içerisinde yer alıyor. İnşallah 2022 yılı içerisinde EYT’lilerle ilgili ne yapacağımızın müjdesini, Çalışma Bakanımızla (Vedat Bilgin) beraber paylaşacağız” diye konuştu. Akbaşoğlu, dün katıldığı bir televizyon programında, EYT’lilerin şu anda içinde bulunduğu durumun 2002 öncesi yasaya dayandığını belirtti.

Düşük maaş alan emekliler dikkat! Emekliye seyyanen zam yapılacak mı?... Haberi Görüntüle

'ÇÖZÜME KAVUŞTURULACAK'

Akbaşoğlu, şunları söyledi: “EYT yapılanmasında olan değerli kardeşlerimiz; bu konuda bir yaklaşım sergileyerek daha önceki düzenlemelere göre kendilerine yaşın isabet ettiğini, daha fazla çalışarak emekli olabileceğini ifade ediyor ve ‘ben primimi doldurup şu yaşa geldikten sonra emekli olabileyim’ şeklinde yaklaşımlarını ortaya koyuyor. AK Parti olarak biz bir sıralama ilan ettik. Bu sıralama (ek zam, 3600 ek gösterge vb.) çerçevesinde tüm bu sorunların çözüme kavuşacağını belirtmek isteriz.”

8 Eylül 1999 öncesinde SSK’lı, Bağkur’lu ve Emekli Sandığı (memur) mensubu olarak iş hayatına başlayanlar erkek ise 25 yıl ve 5000 gün, kadın ise 20 yıl ve 5000 gün şartıyla emekli olabiliyordu.

3 bin TL bayram ikramiyesini kimler alacak? Milyonları ilgilendiren ödemede... Haberi Görüntüle

EYT SORUNU

Örneğin; 18 yaşında sigortalı işe başlayan bir kadın 5000 günlük primi tamamlarsa 38 yaşında, erkekler de 43 yaşında emekliliğe hak kazanabiliyordu. 1999’da emeklilik yaşı ve istenen prim şartı arttı. 1999’dan sonra işe girecekler için kadınlarda emeklilik yaşı 38’den 58’e, erkeklerde 43’ten 60’a çıkarıldı. SSK’ya tabi çalışanın emeklilik için ise gereken gün sayısı 7000’e yükseldi. 1976 ile 1999 yılları arasında işe girenlere ‘kademeli yaş’ şartı getirilirken, 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008’den itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading