Yandex Metrica

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz: 40 milyar lira vatandaşın cebinde kalacak

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz: 40 milyar lira vatandaşın cebinde kalacak

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, ücretsiz doğal gaz uygulamasının faturaya yansına ilişkin yaptığı açıklamada, 40 milyar lira vatandaşın cebinde kalacağını ifade ederek çalışmaların yakından takip edildiğini vurguladı.

Ekonomi

23.01.2024, 20:49

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, ücretsiz doğal gaz uygulamasına ilişkin yaptığı açıklamada 40 milyar TL'nin vatandaşın cebinde kalacağını açıkladı. 24 Nisan 2023 tarihinden sonra hatalı olarak tahakkuk ettirilen faturalar iptal edilecek, varsa fazladan tahsil edilen tutar aboneye iade edilecek.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ücretsiz doğal gaz uygulamasına ilişkin detayları paylaştı. Yılmaz, 24 Nisan tarihinden 31 Mayıs tarihine kadar olan ilk fatura tahakkuklarında sistem kullanım bedelleri ve buna ilişkin vergilerin tamamının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacağı belirtildi.

Döviz bürosu çalışanından büyük hata: Tam 50 bin TL'ye mal oldu Döviz bürosu çalışanından büyük hata: Tam 50 bin TL'ye mal... Haberi Görüntüle

'HİZMETİ YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ'

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 24 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında geçerli olacak bedelsiz doğal gaz faturası uygulaması ve akabinde 1 Mayıs 2024'e kadar uygulanacak indirim ile ilgili tüketicilerin müsterih olması gerektiğine işaret ederek, uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlerken tüm aboneler için gereken ayrıntıları titizlikle ele aldıklarını vurguladı.

Yılmaz, Türkiye enerji sektörünün tarihi günler yaşadığını belirterek, "Hep birlikte bir rüyanın gerçekleşmesine şahit oluyoruz. Ancak yolun daha çok başındayız. Yerli doğal gaz sadece tüketicilerimizin yüzünü güldürmekle kalmayacak. Türkiye'nin enerjide bir ticaret merkezi, küresel bir enerji devi olmasının da önünü açacak" dedi.

Dağıtım şirketlerinin gerekli hassasiyeti ve özeni göstererek vatandaşlara hizmet vereceğini aktaran Yılmaz  şöyle devam etti:

"19,7 milyon doğal gaz abonemiz var. Merkezi sisteme bağlı mesken sayısı 2,8 milyon. Yaklaşık 320 bin de ön ödemeli abonemiz var. Usul ve esasları belirlerken ince eleyip sık dokuduk. Hiçbir abonenin hakkının zayi olmaması için gerekli bütün detayları kapsayan bir düzenleme yaptık. Dağıtım şirketleri de gerekli hassasiyeti ve özeni göstererek vatandaşlarımıza hizmet verecek. Elbette biz de süreci yakından takip edeceğiz. Cumhurbaşkanlığı düzenlemeleri ile sağlanan bedelsiz kullanım ve akabinde uygulanacak indirimle birlikte yaklaşık 40 milyar lira vatandaşlarımızın cebinde kalacak." 

Altın Uzmanı Şirin Sarı'dan gram altın için yatırımcılara uyarı: Dikkat etmezseniz... Altın Uzmanı Şirin Sarı'dan gram altın için yatırımcılara uyarı: Dikkat... Haberi Görüntüle

KİRACILAR DİKKAT! Bunu yaparsanız ev sahibi evden çıkaramıyor! KİRACILAR DİKKAT! Bunu yaparsanız ev sahibi evden çıkaramıyor! Haberi Görüntüle

"3 İŞ GÜNÜ İÇERİSİNDE ABONEYE NAKDEN İADE ETMEKLE YÜKÜMLÜ OLACAK"

EPDK tarafından yapılan yazılı açıklamada, hesaplanan tüketim bedeli üzerinden yüzde yüz oranında indirim yapılarak toplam ödenecek tutarın fatura üzerinde 0 TL olarak gösterileceği kaydedildi.

 24 Nisan 2023 tarihinden sonra hatalı olarak tahakkuk ettirilen faturaların iptal edileceği ve varsa fazladan tahsil edilen tutarların aboneye iade edileceği anlatılan açıklamada şu şekilde konuştu:

'Şirketler faturanın iptalinden itibaren en geç 3 iş günü içerisinde aboneye nakden iade etmekle yükümlü olacak. İade yükümlülüğü, mekanik sayaç kullanan aboneler için ilk faturada mahsuplaşma, ön ödemeli sayaç kullanan aboneler için ise hesaba kredi yükleme suretiyle yerine getirilebilecek.'

Irak'tan Türkiye'ye oluk oluk petrol ve doğalgaz akacak: Bölgeye huzur getirecek tarihi anlaşma Irak'tan Türkiye'ye oluk oluk petrol ve doğalgaz akacak: Bölgeye huzur... Haberi Görüntüle

2024 Yunan Adaları güncel feribot fiyatları ne kadar? Hangi şehirlerden hangi Yunan Adaları'na geçiş yapılır? 2024 Yunan Adaları güncel feribot fiyatları ne kadar? Hangi şehirlerden... Haberi Görüntüle

BEDELSİZ KREDİ OLARAK YÜKLENECEK

Ön ödemeli sayaç kullanan konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin sayaçlarının 24 Nisan tarihinden sonraki ilk okunması sırasında endeks değeri üzerinden hesaplanan tüketim miktarının abonenin hesabına "alacak" olarak yansıtılacağı ve abonenin sonraki alımında bu alacak karşılığında bedelsiz olarak kartlarına kredi yükleneceğinin bildirildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

"Ön ödemeli sayaç kullanan merkezi ısıtma sistemi müşterilerine alacak olarak yansıtılan miktar veya tutarın tümü tüketici tarafından yapılacak ilk doğal gaz kredisi alım işleminde, dağıtım şirketi tarafından bedelsiz kredi olarak yüklenecek. Dağıtım şirketleri en geç 31 Mayıs tarihine kadar, bu 'Usul ve Esaslar' kapsamındaki abonelerinden mekanik sayaç kullananlar için en az bir kere fatura düzenlemekle ve ön ödemeli sayaç kullananlar için en az bir kere okuma bildirimi bırakmakla yükümlü olacak. Dağıtım şirketleri 1 Mayıs 2024'e kadar, ön ödemeli sayaç kullanan konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin sayaçlarını ayda en az bir kere okumakla ve okuma bildirimi bırakmakla yükümlü olacak."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading