Enflasyon dünyanın bir sorunu haline geldi
Kovid-19 salgını bütün tüketim ürünlerinde fiyatları yukarı çekerken, dünyanın dört bir yanından veriler enflasyonun gelişmiş ülkelerde bile 'rekor' seviyede olduğunu gösteriyor.

Kovid-19 kaynaklı arz darboğazları fiyat artışlarını yükseltmeye devam ederken, tüm dünyanın sorunu haline gelen enflasyonla mücadele küresel ekonominin ana gündem maddesi haline geldi.
Hem tüketici hem üretici cephesinde fiyat artışları sürerken, yeni 'enflasyon' çağına girilen dönemde tartışmalar sürüyor.
Çip krizinden gıda krizine birçok üründe yaşanan sıkıntı çoğu ülkede enflasyon oranlarını yükseltiyor.
DÜNYA NÜFUSUNUN 1.2 MİLYARI İKİ YA DA ÜÇ HANELİ ENFLASYONLA YAŞIYOR
Yüksek enflasyon gündemin ana başlıklarından biri haline gelmişken, dünya nüfusunun yaklaşık 1,2 milyarı iki ila üç haneli enflasyonla yaşamını sürdürmeye çalışıyor.
Lojistik sıkıntılar, iş gücü eksikliği ve yüksek enerji fiyatları gibi küresel fiyat baskıları enflasyonun 'geçici olacağı' görüşüne inanmayı zorlaştırıyor.
GELİŞMİŞ ÜLKELERDE ENFLASYON ZİRVEDE
Birçok ürünün tedarikinde yaşanan sıkıntı, ABD ve Almanya gibi gelişmiş ülkelerde bile enflasyonun çok yüksek seviyelerde seyretmesine sebep oluyor.
ABD'de son veriler, enflasyonun 31 yılın zirvesine çıktığını gösteriyor. Enerjiden gıdaya yaşam maliyeti her geçen gün artan ABD'de FED'in faiz oranlarını artırmaya yönelik kararlar alması bekleniyor.
AVRUPA'DA SON 13 YILIN ZİRVESİ
Avrupa'da son dönemde enerji ve gıda ürünleri başta olmak üzere yaşanan genel fiyat artışı, Avrupalılar için rahatsızlık verici dereceye geldi.
Almznya'da Federal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre Eylül ayından yüzde 4,1 olan yıllık enflasyon 1993'ten beri ilk kez yüzde 4,5'e çıktı.