Yandex Metrica

Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak 'Karadeniz gazı' ile ilgili yeni gelişme!

Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak 'Karadeniz gazı' ile ilgili yeni gelişme!

10 bin kişinin çalıştığı, enerjide dışa bağımlılığı azaltacak Karadeniz gazının 36 kilometrelik boru hattı BOTAŞ tarafından zamanında tamamlandı.

Ekonomi

23.01.2024, 20:19

Karadeniz gazını Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’nden alıp ulusal sisteme aktaracak ölçüm istasyonu ve 36 kilometrelik boru hattı BOTAŞ tarafından başarıyla tamamlandı.

Emekliler başvuru yapmaya koştu! Çift maaş alabilmenin formülü açıklandı! 2008 ve sonrasına dikkat! Emekliler başvuru yapmaya koştu! Çift maaş alabilmenin formülü açıklandı! 2008... Haberi Görüntüle

10 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR 

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlığının büyük oranda azaltacak yerli gazda sona yaklaşıldı. Mart 2023’te ulusal sisteme bağlanacak yerli gazda çalışmalar sürüyor. Toplamda 10 bin kişinin çalıştığı projede aynı anda birden fazla alanda ilerleme sağlanıyor.

Hem denizde hem de karada Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yürütülen çalışmaların yanında BOTAŞ ekipleri de gazı ulusal sisteme bağlamak için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 

Yerli gaz denizin 170 kilometre açığından özel borularla Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’ne geldikten sonra burada birtakım işlemlere tabi tutulacak. Buradaki işlemler TPAO tarafından yapılacak. Ardından Karadeniz gazı ulusal sisteme bağlanmak için BOTAŞ’a iletilecek. BOTAŞ’ta test edilecek gaz sonrasında da evlere teslim edilmek üzere boru hattınlarına gönderilecek. 

Son dakika bilgisi geldi! Motorine rekor indirim yolda: Dizel araç sahiplerine müjdeli haber Son dakika bilgisi geldi! Motorine rekor indirim yolda: Dizel araç... Haberi Görüntüle

İLK ETAPTA 10 MİLYOM METREKÜP AKTARIM YAPILACAK

Yerli gazın uğrayacağı ilk nokta ölçüm istasyonu olacak. İlk etapta günlük 10 milyon metreküp gaz aktarımı yapılacak olsa da ekipler yarını da düşünerek Filyos Doğal Gaz Ölçüm İstasyonu’nu günlük 50 milyon metreküp kapasiteli olarak tasarladı.Yaklaşık 1 yıl gibi kısa sürede sona eren çalışmalar kapsamında ölçüm istasyonu test işlemleri için artık hazır. 

Karadeniz’in coğrafi yapısından kaynaklı olarak dereler ve dağlar boru hattı seriminde zorluk olarak göze çarpsa da bu alanda yeterince tecrübe ve birikime sahip BOTAŞ, projeyi sorunsuz olarak noktladı.

Altının yönü yeniden değişti! Fed Başkanı'nın açıklamaları piyasaları yeniden hareketlendirdi! İşte 17 Nisan 2024 güncel altın fiyatları... Altının yönü yeniden değişti! Fed Başkanı'nın açıklamaları piyasaları yeniden hareketlendirdi!... Haberi Görüntüle

DÜNYA DA BİR İLK! 

Yerli gazı ulusal sisteme bağlamak için ilk etapta 36 kilometrelik boru hattı seriminde ekipler özel geçiş uygulamalarını devreye aldı. Dünyada ilk defa otomatik kaynak makinesi bu kadar kısa bir hat için kullanıldı. Maliyetinden dolayı daha çok uzun hatlarda tercih edilen otomatik kaynak makinesi “sıfır hata” için bu projede yer aldı.Proje kapsamında yol, dere, enerji nakil hatları gibi 87 nokta özel geçiş uygulaması yapıldı. Bu uygulama toplam boru hattının yüzde 10’unu kapsadı.

Emekli maaşı hesaplama sistemi değişti: SSK, Bağ-Kur emeklileri bunları bilmeli! İşte yeni sistem... Emekli maaşı hesaplama sistemi değişti: SSK, Bağ-Kur emeklileri bunları bilmeli!... Haberi Görüntüle

 EĞİM ÇALIŞMALARI ZORLADI 

Çalışılan alanlarda ekipleri zorlayan en önemli faktörlerden birisi de eğim oldu. Yüzde 65’lik kısmı yüksek eğimli arazinden oluşan boru hattı güzergahında kimi zaman özel ekipmanlar kullanılarak çalışmlar yapıldı. 

İran-İsrail gerilimi Avrupa’yı da etkiledi: Gaz fiyatları yüzde 7,5 arttı İran-İsrail gerilimi Avrupa’yı da etkiledi: Gaz fiyatları yüzde 7,5 arttı Haberi Görüntüle

BORU HATTI YERLİ GAZ İÇİN MART AYINI BEKLİYOR 

Bir diğer zorluk ise Filyos Nehri oldu. Zaman zaman yüksek debide akan ve önüne gelen her şeyi akıntıya katan nehirden ekipler 200 metre boru hattı geçişini de başarıyla yaptı.  Ayrıca nehir geçişi sırasında bataklık olarak tabir edilen bir nokta da kurutuldu. Tüm bu çalışmaların sonucu hem ölçüm istasyonu hem de boru hattı yerli gaz için martı beklemeye başladı.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading