Yandex Metrica

Enerjide altın fırsat! Doğal gaz Türkiye anahtar konumunda

Enerjide altın fırsat! Doğal gaz Türkiye anahtar konumunda

Rusya-Ukrayna savaşı enerjide büyük değişimlere yol açtı. Rusya'nın Avrupa'yı enerjiyle tehdit etmesi, Avrupa ülkelerini yeni arayışlara itti. Türkiye tam da bu pozisyonda yeni dönem için bulunmaz bir fırsat olarak görülüyor.

Ekonomi

22.03.2024, 04:09

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları devam ederken enerjide dengeleri büyük ölçüde yeniden şekillendirecek bir atmosfer oluştu. Rusya ruble ile ödeme yapmayan ülkelerden Bulgaristan ve Polonya'ya gazı kesti. Devamında AB, Rusya'ya rest çekti.

Erken emekliliğin gelmesi an meselesi: 2. Torba Yasa maddelerinde o detay dikkat çekti! Erken emekliliğin gelmesi an meselesi: 2. Torba Yasa maddelerinde o... Haberi Görüntüle

AVRUPA BÜYÜK BİR ENERJİ KRİZİNDE

Rusya'nın gazı kesmesinin ardından Avrupa'da doğal gaz fiyatları yüzde 28 yükseldi. Avrupa çok büyük bir enerji krizi ile karşı karşıya kaldı.

SGK, Avrupa Birliği destekli projesini duyurdu! 7 bin anneye ve bakıcıya 325 avro destek! İşte başvuru şartları ve detayları... SGK, Avrupa Birliği destekli projesini duyurdu! 7 bin anneye ve... Haberi Görüntüle

KREMLİN'İN HAMLESİ AB'NİN RUSYA'YA YAPTIRIM BİRLİĞİNİN BOZULMASINA NEDEN OLUR MU?

Polonya, yılın başlarından bu yana alternatif arayışındayken, Bulgaristan, Rus gazının kesilmesiyle yüzünü Yunanistan ve Türkiye’ye dönerek, Ankara ve Atina’yla LNG ithalatı için ilk görüşmeleri yaptı bile. Yalnızca Rus gazına tamamen bağlı olan Macaristan ruble ile ödemeyi kabul ettiğini açıklamıştı.


10 Avrupalı enerji şirketi de yeni ödeme mekanizması doğrultusunda Gazprombank’ta ruble hesabı açtı. 
Almanya ve Avusturya'da rubleye geçiş sinyallerini verdi.
Rusya’nın iki AB ülkesine doğalgazı kesmesi, AB ülkelerini alarma geçirirken, Kremlin’in AB üyeleri arasında Ukrayna ve Rusya yaptırımları etrafında kurulan birliği bozabileceği ihtimali konuşuluyor. 

Türkiye'nin kısıtlaması ekonomilerini sarstı: İsrail ihracat kısıtlamasını delmeye çalışıyor Türkiye'nin kısıtlaması ekonomilerini sarstı: İsrail ihracat kısıtlamasını delmeye çalışıyor Haberi Görüntüle

ALTERNATİFTE ORTADOĞU SEÇENEĞİ ÖN PLANA ÇIKIYOR

Öte yandan AB’nin “enerjisini özgürleştirme” alternatifleri arasında ABD LNG’si ve Ortadoğu petrolü ön plana çıkıyor. Nitekim ABD ile AB arasında imzalanan LNG anlaşması, AB-Rusya enerji krizinin en büyük kazananının Washington olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte yüksek enflasyon baskısı altındayken Avrupa’nın alternatif kaynakların maliyetlerini karşılayıp karşılayamayacağı belirsiz. 

Satanlar dizlerini dövecek! Hatice Kolçak'tan flaş konut yorumu: Rekora gidiyor Satanlar dizlerini dövecek! Hatice Kolçak'tan flaş konut yorumu: Rekora gidiyor Haberi Görüntüle

IRAK GAZI TÜRKİYE'Yİ ANAHTAR KONUMUNA GETİRECEK BİR PROJE

Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan gibi zengin hidrokarbon kaynaklarına sahip ülkeler, Avrupa’nın radarına girmiş durumda. Azerbaycan’dan gelen TANAP boru hattındaki kullanılmayan kapasitenin Avrupa için kullanılması çalışmalarının başlatıldığı haberleri gelirken, son dönemde Türkiye ile de tekrar yakınlaşmaya başlayan İsrail’in Leviathan sahasından gaz tedariki bir başka seçenek olarak dikkat çekiyor.

İsrail’in özellikle Mısır’daki LNG terminallerinden gönderdiği doğalgazı, Türkiye üzerinden boru hattıyla götürme fikri, hem maliyetler hem de henüz tam anlamıyla siyasi irade oluşmadığından pek olası görünmüyor. Irak gazı ise neredeyse son 10 yıldır Batı ülkeleri için unutulmuş bir kaynak. Irak gazının, Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması önemli bir alternatif olmanın yanı sıra Türkiye’yi de anahtar ülke durumuna getirecek bir proje. 

Geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlara büyük destek! Aile Bakanlığı maddi zorluk çeken hanelere ek ödeme yapacak! İşte detaylar... Geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlara büyük destek! Aile Bakanlığı maddi zorluk... Haberi Görüntüle

LNG İTHALATI ARTACAKTIR

Leslie Palti-Guzman (Gas Vista Küresel Doğalgaz Danışmanlık Şirketi Başkanı)

“Bugünkü durum, Ankara’nın boru hattının LNG ithalatına oranını, kontrat şartlarını, kaynakların lokasyonunu ve taahhütlerin süresini yeniden değerlendirmesi için altın fırsat değerinde. Ankara uzun ve kısa vadeli yeni arz kaynakları, boru hattı ve LNG ekleyerek bir hub olma hedefini daha da ilerletebilir. Kontrat sürelerinin bitmesiyle tüm kaynaklardan Türkiye’ye LNG ithalatı artacaktır.”

Altın rekora koşacak! Altın kahini net konuştu: Hazır olun Altın rekora koşacak! Altın kahini net konuştu: Hazır olun Haberi Görüntüle

TÜRKİYE İRAN'DA YATIRIMCI OLABİLİR

Ali Arif Aktürk (Enerji Uzmanı)

“Türkiye alternatif yaratmaya çalışacaksa, Azerbaycan’ın daha doğusundaki kaynaklardan ve kolay olmasa da İran’dan yaratabilir. İran’ın zengin rezervleri var ama o rezervleri pazara ulaştırabilmesi için, upstream’de ve iletimde de yatırım ihtiyacı var. Nükleer görüşmelerde İran bir yol alırsa, Türkiye orada yatırımcı da olabilir.”

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading