Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Enerji uzmanlarından açık alanda ısıtıcı kullanan işletmelere dair kritik uyarı! 'Doğalgazı sokağa atacak kadar zengin değiliz''

Enerji uzmanlarından açık alanda ısıtıcı kullanan işletmelere dair kritik uyarı! 'Doğalgazı sokağa atacak kadar zengin değiliz''

Ukrayna Savaşı'nın ardından dünya enerji krizi ile karşı karşıya iken Türkiye'de kafe ve restoranların açık alanlarında ısıtıcılar kullanılması tepki görmeye başladı. Birçok işletme kışın açık alanda oturmak isteyen müşterilerine elektrik veya doğalgaz ile çalışan ısıtıcılar temin ediyor. Enerji uzmanları ise devletin vatandaşlara verdiği enerji desteğinin sokağa atıldığını söyledi ve işletmelerin açık alanlarda ısıtıcı kullanmanın bedelini ödemesi gerektiğine dikkat çekti.

Ekonomi

23.01.2024, 20:01

Dünya enerji krizi tehdidiyle karşı karşıya iken Türkiye'de dış birçok mekanın dış bölümlerinde doğalgaz ile çalışan ısıtıcılar kullanılıyor. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından Avrupa'da enerjinin kulanımına dair sert önlemeler alınırken Türkyie'deki hoyrat kulanım konuunda uzmanlar kurallar getirilmesi konusunda uyarıda bulundu ve bu durumun cari açığı yükselteceğine dikkat çekti. Avrupa enerji krizi ile başa çıkabilmek için onlarca tedbiri zorunlu kılarken Türkiye'de milyarlarca liralık enerji sokağa atılıyor. Kafe ve restoranların açık alanlarında doğalgaz ya da elektrikle çalışan sistemler enerjiyi boşa harcadığı gibi yalnızca geçici süre ısınma sağlıyor. 

THY'den dev kampanya! Yurt içi uçak biletlerinde yüzde 25 indirim Haberi Görüntüle

MİLYARLARCA LİRALIK ENERJİ SOKAĞA ATILIYOR

Avrupa enerji krizi ile başa çıkabilmek için onlarca tedbiri zorunlu kılarken Türkiye elektrik ve doğalgaz için farklı kademeler belirleyerek vatandaşlara milyarlarca liralık destek sağladı. Vatandaş doğalgaz ve elektrik faturasındaki gerçek tutarın yüzde 75'ine kadarlık kısmını öderken yılın ilk yarısında devletin enerjide sübvanse ettiği tutar 150 milyarı aştı. Buna rağmen Türkiye'de milyarlarca liralık enerji sokağa atılıyor. Kafe ve restoranların açık alanlarında doğalgaz ya da elektrikle çalışan sistemler enerjiyi boşa harcadığı gibi yalnızca geçici süre ısınma sağlıyor.

6 gün sonra sonra resmen başlayacak: Kredi kartı olanlar yanacak!... Haberi Görüntüle

'TÜTÜN MAMÜLLERİ TÜKETİLECEK DİYE GAZI SOKAĞA SATACAK KADAR ZENGİN DEĞİLİZ'


TRT Haber'e konuşan Doç. Dr. Levent Yılmaz Ukrayna Savaşı'ndan kaynaklanan doğalgaz krizi olmasa da dış mekanların ısıtılmasının yanlış olduğunu söyledi ve “Türkiye gibi enerjide dışa bu denli bağımlı bir ülkede birileri sigara, nargile, çay, kahve içecek diye açık havanın ısıtılmaya çalışması son derece yanlış” dedi. Bu durumun karbon salımını da tetiklediğini ve cari açığı da olumsuz etkilediğini belirten Yılmaz sözlerine şu şekilde devam etti:

“Doğalgaz fiyatlarının tavan yaptığı bir dönemden bahsediyoruz. Enerji fiyatları geldiği nokta itibariyle tüketici enflasyonunu doğrudan etkileyen bir hal aldı. Bu ortamda açık alanı ısıtmaya çalışmak ülke ekonomisinin geneline zarar verecek kadar kritik bir noktaya geldi. Bunun mutlaka regüle edilmesi şart. Büyük bir kapalı mekanın bu şekilde ısıtılmasına karşı değilim. Ancak işin içine açık alan girince kesinlikle bu yöntemin yasaklanması gerektiğini düşünüyorum. Tütün ve tütün mamulleri tüketilecek diye biz gazı sokağa saçacak kadar zengin bir ülke değiliz.

Çikolata fiyatları uçacak! Kakao fabrikaları üretimi durdurdu! Krizin nedeni ise... Haberi Görüntüle

'İŞLETMELERİN CİROSU YÜKSEK OLACAK DİYE ÜLKENİN CARİ AÇIĞININ YÜKSELMESİ KABUL EDİLEMEZ' 

Yasaklanmayacaksa bile diğer seçenek çok ciddi vergilendirilmesi olabilir bu sistemi kullanan yerlerin. Ancak bu durumda ürün fiyatlarına artış şeklinde yansıması ihtimali var. Haliyle de bu da enflasyona yansıyabilir. Karar vericilerin net ve hızlı bir çözüm bulması şart. Tabi burada bazı kişiler ‘müşteri istiyor’ diyebilir. Kimi mekanların yüksek cirolara ulaşmak için bu yöntemi kullandığını ve mekanın dışında her yere ısıtıcı koyduklarını görüyoruz. Ancak onların cirosu yüksek olacak diye ülkenin cari açığının yükselmesi kabul edilemez.

Emeklilere özel indirim ve kampanyalar geliyor! Bakan Işıkhan duyurdu: Market,... Haberi Görüntüle

'DEVLET VATANDAŞ İÇİN CEBİNDEN DESTEK SAĞLIYOR'

Enerji Uzmanı Mehmet Doğan ise insanların dış mekanlarda oturmasına ya da bu alanların ısınmasına temelde karşı olmadığını söyledi ve şu şekilde konuştu:

Devlet fiyatlardaki artış vatandaşa yansımasın diye cebinden destek sağlarken, kafelerin bu desteği sokağa saçması iyi bir görüntü vermiyor.

Doğan bu mekanların ‘ucuz gazla ferahlık sağlayan işletmeler’ olduğunu söyledi ve ve bu tip işletmelere gazın gerçek fiyattan satılması gerektiği belirtti. Doğan böylece vatandaşın ısıtılmış bir dış mekanda yeme-içmenin gerçek maliyetini göreceğini söyledi.

2024 1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti ne kadar? Ramazan Bayramı... Haberi Görüntüle

'İŞLETMELER BU SİSTEMLERİ KULLANMANIN BEDELİNİ ÖDEMELİ'

Mehmet Doğan açık alanlarda ısıtıcı kullanılmasının toplumsal boyutu olduğuna dikkat çekti ve şu şekilde konuştu:

BOTAŞ gerçek fiyatları yansıtsa tüketicilerin bu maliyeti kaldırabileceğini pek sanmıyorum. Kafe ve restoranların da kasten bu yolu seçtiğine inanmıyorum. Ortada kasıt yok, müthiş bir bilinçsizlik var. Eğer devlet gazı bu yerlere gerçek bedel üzerinden verirse işletmeler ya bu sistemleri kaldırmak zorunda kalır ya da bedelini öder. Vatandaş da kışın ortasında dış mekanda ısınarak kahve içmek istiyorsa bu fiyatları göze alacak.

Emeklilere bayram müjdesi! 2024 Ramazan Bayramı ikramiyesi ne kadar, ne... Haberi Görüntüle

 'DEVLETİN İYİ NİYETİ SUİSTİMAL EDİLİYOR'

Devletin bir iyi niyeti var. Vatandaşlar bu zorlu süreci mümkün olan en hafif şekilde atlatsın istiyorlar, ama söz konusu mekanların iyi niyeti suistimal ettiğini düşünüyorum. Bunun da önüne geçilmesi şart.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading