banner2

Emeklilikte son dakika detayı! Prim + maaş dengesi için yeni adım atılacak! Milyonlarca emeklinin beklediği haber

Yeni düzenlemeyle en düşük emekli aylıkları 7.500 TL'ye yükseltilse de , ancak kök maaşlarla ilgili bir değişiklik yapılmadı. Yapılan yeni düzenlemeyle başka bir dengesizliği beraberinde getirdi. 3 bin 600 gün prim ödeyen de 9 bin gün prim ödeyen de aynı maaşı alacak.

Ekonomi 29.03.2023, 15:40
Abone ol
Emeklilikte son dakika detayı! Prim + maaş dengesi için yeni adım atılacak! Milyonlarca emeklinin beklediği haber

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya yükseltilmesi ile prim/maaş dengesinde bir çıkmazlığa yol açtı. 8.8 milyon kişinin emekli aylığı eşitlenirken muhalefet kanadı "Ne kadar prim öderseniz o kadar maaş almanız lazım. Şu anda her 3 emekliden 2’si aynı maaşı alacak. 3 bin 600 gün prim ödeyen de 9 bin gün prim ödeyen de aynı maaşı alacak. Asgari ücretin 2 misli prim ödeyen de asgari ücret üzerinden prim ödeyen de aynı maaşı alacak. Bunda bir adalet görüyor musunuz?" eleştiride bulundu. 

BAYRAM İKRAMİYELERİ DE YÜKSELTİLDİ 

Bakanlık, 7 bin 500 liraya yükseltilen en düşük emekli aylığının nisandan itibaren dosya bazında geçerli olacağını ve düzenlemeden 8,8 milyon emeklinin yararlanacağını ifade etti. Bayram ikramiyelerinin de 2 bin liraya yükseltildiğini belirtti.Mart ayında emeklilik başvurusu yapan EYT’liler de dahil olmak üzere en düşük emekli aylığı nisan ayından itibaren 7.500 TL olarak ödenmeye başlanacak ve tüm emeklilere nisan ayında 2.000 TL bayram ikramiyesi alacak. 

EMEKLİLİK SİSTEMİ DE MASAYA YATIRILDI 

Teklifin komisyondaki görüşmeleri sırasında emeklilik sistemi de ele alındı.  AK Partili  Salih Cora, EYT’den emekli olacaklar ile birlikte 3 milyon 762 bin kişinin emekli aylığının 6.500 liranın, 8 milyon 139 bin kişinin aylığının 7 bin liranın, 8 milyon 796 bin kişinin aylığının 7 bin 500 liranın, 9 milyon 898 bin kişinin aylığının da 8 bin liranın altında olduğunu dile getirdi. 

7.500 LİRA OLAN AYLIKLARDA DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK 

Emekli aylıklarının prime esas kazanç ve çalışma süresine göre hesaplandığını belirten Cora, ocak ve temmuz aylarında da enflasyon oranında artırıldığını anımsattı. Cora, yasayla birlikte 5 bin 500 lira olan aylıkların 7 bin 500 liraya çıkacağını, bugün itibarıyla 7 bin 500 lira olan aylıklarda ise bir değişiklik olmayacağını söyledi. 

TEMMUZDAKİ ZAM KÖK AYLIKLARA YANSITILACAK 

Cora, temmuz ayında yapılacak enflasyon zammının kök aylıklara yansıtılacağını, örneğin kök aylık 4 bin lira ise yüzde 40 zam varsayımıyla 5 bin 600 lira olacağını, ama bu kişinin 7 bin 500 lira almaya devam edeceğini ifade etti. Bugün itibarıyla en düşük SSK emekli aylığının 6 bin 093 TL olduğunu belirten Cora, temmuz zammının yüzde 40 olduğu düşünüldüğünde bu kişilerin kök aylığının 8 bin 530 liraya yükseleceğini, bu kapsamdaki bir emeklinin eline geçecek aylığın 7 bin 500 liradan 8 bin 530 liraya çıkacağını söyledi. 

EMEKLİ AYLIKLARI EŞİTLENDİ 

AK Parti  Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ocak ayında en düşük emekli aylığı 5.500 TL’ye çıkartılırken yaptığı açıklamada, 1 milyon 192 bin kişinin emekli aylığının 4 bin 500 TL’nin, 1 milyon 917 bin kişinin aylığının 5 bin TL’nin altında olduğunu, 5 bin 500 TL emekli aylığı kapsamındaki kişi sayısının 2 milyon 721 bin kişi olacağını ifade etti. En düşük emekli aylığının 7 bin 500 TL’ye çıkartılmasıyla, EYT’liler ile birlikte 15.6 milyonu bulacak emeklilerin yarıdan fazlasını oluşturan 8.8 milyon kişinin emekli aylığı eşitlenecek.

DENGE BOZULUYOR 

En düşük emekli aylığı artırılırken 7 bin 500 TL ve üzerindeki aylıkların artırılmaması, “Emeklilikte prim – maaş dengesi bozuluyor” eleştirilerine neden oldu. CHP’li Bülent Kuşoğlu, düzenlemelere karşı çıkmadıklarını ama bu şekilde yapılması, zamansız getirilmesi, hesapsız kitapsız bir şekilde olmasının ülkeye ihanet olduğunu, yanlış olduğunu söyledi. Kuşoğlu şöyle konuştu:“Sosyal güvenlik sistemi prim esaslıdır. Aktüeryal bir hesaba dayanması lazım. Yani ne kadar prim öderseniz o kadar maaş almanız lazım. Bizde emeklilik sistemi iyice bozuldu. Nasıl ücret sistemi asgari ücrete yaklaştıysa… Şu anda Türkiye’nin yüzde 60’ı asgari ücret alıyor görünüyor. Emekli aylıkları da bu hale geldi, ortalaması 7 bin 500 liraya yaklaştı.Devlet tabii ki muhtacına yardım eder ama sosyal güvenlik sistemiyle değil. Yardım sosyal güvenlik sistemiyle yapılmaz, sosyal yardım sistemiyle yapılır. Sosyal güvenlikle sosyal yardım sistemi farklıdır. Bunları birbirine karıştırdınız mı sistem bozulur, devlet bozulur.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!