Yandex Metrica
SON DAKİKA
EMEKLİLİK KOLAYLAŞIYOR: Kademeli emeklilik için tablo netleşti! 99-2000 sonrası sigortanız varsa emeklilik yaşı bakın kaç oluyor?

EMEKLİLİK KOLAYLAŞIYOR: Kademeli emeklilik için tablo netleşti! 99-2000 sonrası sigortanız varsa emeklilik yaşı bakın kaç oluyor?

Milyonlarca emeklilik hayali kuran vatandaş emeklilik yasalarına yapılması beklenen düzenlemeleri bekliyor. İşte kademeli emeklilik ile ilgili yaşanan gelişmeler...

Ekonomi

11.02.2024, 23:28

TBMM'de yapılan düzenleme ile hayata geçirilen EYT yasası kapsamı dışında kalıp emeklilik hakkını kıl payı kaçıranlar kademeli emeklilik ile ilgili gelişmeleri araştırıyor. Şu an yürürlükte olan düzenlemeye göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı bulunuyor. Emeklilik şartlarını 1999 öncesine dönmesi halinde 3600 prim gün sayısını dolduran vatandaşlar 50-55 yaş şartını sağlaması durumunda emekli olabilecekti. EYT yasasına göre emekliliği 1 günde kaçıranlar 17 sene çalışmak zorunda olduğundan kademeli emeklilik çağrısı yaparken, "2000 sonrası kademeli emeklilik gelecek mi, kademeli emeklilik olacak mı?" sorularına yanıt arıyor. Peki kademeli emeklilik ile ilgili son gelişmeler neler? 

EYT düzenlemesindeki şartlara takıldığı için emekliliği kıl payı kaçıran milyonlarca vatandaş kademeli emeklilik ile ilgili araştırmalarını sürdürmeye devam ediyor. Mağdur olan vatandaşlar için şuana kadar resmi bir açıklama yapılmasa da kademeli emeklilik ile düzenleme beklentisi hakim. 

8-12 bin TL emekli promosyonu fırsatı! Kamu bankalarından emeklilere müjde!... Haberi Görüntüle

BAĞ-KUR REFORMU GELİYOR

Emeklilikte en mağdur olanlar ise Bağ-Kur'lular. SSK'lı vatandaşlardan 1800 gün daha fazla yatırması gereken Bağ-Kur'lular için düzenleme müjdesi gelmişti. Bu kapsamda atılacak adımlardan biri Bağ-Kur'lulara yönelik olacak. Küçük esnafın, çiftçilerin aralarında yer aldığı 1 milyon kişinin prim gün şartı 9000'den 7200'e çekilecek. Kuaför, manav, bakkal, tesisatçı, pazarcı, marangoz ve terziler de dahil küçük esnaf 5 yıl daha az primle emekli olabilecek. Kendi hesabına çalışan doktor, eczacı, avukat gibi meslek grupları ile isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin de kapsamda olması bekleniyor. Düzenleme ile milyonlarca Bağ-Kur'lunun emekli olması bekleniyor.

SGK duyurdu: Ölüm aylığı alanlar dikkat! 5 bin TL promosyon... Haberi Görüntüle

KISMİ EMEKLİLİKTE DE ŞARTLAR DEĞİŞEBİLİR

EYT düzenlemesine tabi olmadığı için emekliliğe hak kazanamayanlar kısmi emeklilikte şansını denemek istiyor. Bu düzenlemenin kısmi emekliliği de kapsaması gündemde. 5400 prim günüyle yaştan kısmi emekli olabilen Bağ-Kur'lularda bu sürenin reform kapsamında 4500'e çekilmesi bekleniyor. Bu sayede Bağ-Kur'lular için 900 günlük bir avantaj ortaya çıkacak. Düzenleme hayata geçirilirse milyonlarca vatandaş emeklilik hayalini gerçekleştirmiş olacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading