Emeklilere savunma sanayii müjdesi: Yüksek maaşla savaş ekonomisine geçiliyor

Emeklilere savunma sanayii müjdesi: Yüksek maaşla savaş ekonomisine geçiliyor

Yeni bir dünya savaşı adım adım yaklaşırken pek çok ülke savunma sanayii üretimini artırmak için hamle üstüne hamle yapıyor. Fransa, sıcak bir savaş durumunda kullanmak üzere, savunma endüstrisinde çalışmış emeklilerin peşine düştü. Fabrikada yüksek maaşla göreve çağrılacak emekli uzmanlar, astsubay ya da subay rütbesiyle silah üretecek. 

Üçüncü Dünya Savaşı'nın yaklaşan ayak sesleri pek çok ülkenin silahlanma ve üretim programlarında seferberlik başlatmasına neden oldu. Savunma sanayiinde kapasite artırım telaşı özellikle Rus tehdidini doğrudan hisseden Avrupa ülkelerinde görülüyor. 

Nitelikli insan gücü ise silah endüstrisinin vazgeçilmez öğesi olmayı sürdürüyor. Dünya silah ihracatında ABD ve Rusya'nın ardından 3. sırada gelen Fransa, sektörü ayakta tutmak ve sıcak bir çatışma durumunda elindeki insan kaynağından azamî ölçüde faydalanmak için ilginç bir hamle yaptı. 

2023 yılında hayata geçirilen Savunma Sanayii Rezervi (RID) sistemi sonrası yeni bir adım atan Fransızlar, emekli çalışanların bir veritabanını oluşturarak bu kişileri sektöre yeniden dahil etmek için harekete geçti. 

Yüksek yoğunluklu bir savaş çıkması durumunda silah üretiminin öncelikle devamını, sonrasında da artırılmasını amaçlayan Paris, savunma sanayii firmalarından emekli olmuş uzmanların peşine düştü. 

RID mekanizması, ülke çapında başlatılmış seferberlik kapsamında emeklilerin hem ücretli eğitimlerini hem de gerektiği zaman ileri yaşa rağmen işe gitmelerini sağlamak için gerekli organizasyonun altyapısını hazırlıyor. 

Programın uygulanmasını kolaylaştırmak için üretimde yeniden görev alacak personele astsubay ya da çeşitli derecelerde subay statüsü verilecek. Bu çözüm, çalışma koşullarıyla ilgili Fransız mevzuatını aşmak için gerekli görülüyor. 

FRANSIZ SAVUNMA ŞİRKETLERİ SİSTEME KATILIYOR

Emeklilerin savaş şartlarında çalıştırılmasını içeren sisteme katılmak ve personel edinmek amacıyla Fransız savunma şirketleri Naval Group, Verney-Carron, Vistory, Scania, Arquus ve KNDS geçtiğimiz günlerde Silahlanma Birimi (DGA) Genel Müdürü Emmanuel Chiva ile anlaşma imzaladı. 

DGA sistemin uygulanmasını kolaylaştırmak için Fransa Genelkurmay Başkanlığı ile de protokol imzaladı. Emmanuel Chiva yaptığı açıklamada, "Savaşta değiliz ancak saf da olmamalıyız. Kapasitemizi artırmaya hazırlanıyoruz, bu nedenle becerikli insanları nerede bulursak orada olacağız" diyor. 

Kalifiye ve belirli uzmanlıklara sahip emekli personelin peşine düşen Fransız yönetimi, 2030 yılına kadar en az 3 bin kişilik bir 'yedek usta' kapasitesi oluşturmayı planlıyor. 

DGA şefi Chiva'nın verdiği bilgilere göre Fransız savunma sektöründe şu anda 4 bin 500 küçük ve orta ölçekli firma faaliyet gösteriyor. Bunlardan 1200'ü kritik öneme sahip şirketler ve sıcak savaş durumunda bu şirketlerin tamamının ek personele ihtiyaç duyacağı varsayılıyor.