Yandex Metrica

Elektrik faturasına yeni düzenleme: Limit 240 kilovat oluyor! Berber, kahvehane ve lokantalara da yeni tarife geliyor

Elektrik faturasına yeni düzenleme: Limit 240 kilovat oluyor! Berber, kahvehane ve lokantalara da yeni tarife geliyor

Hükümet, vatandaşın cebini yakan elektrik faturası konusunda yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. İndirimli kullanım limitinin 240 kw olacağı konuşuluyor. Ayrıca berber, kahvehane, lokanta gibi işletmelerin faturaları konusunda da yeni adımlar yolda.

Ekonomi

17.02.2024, 17:24

Elektrik ve doğalgaz faturalarından muzdarip milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir düzenleme daha yolda. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı konutların elektriği için indirimli kullanım limitinin 150 kilovat olduğunu duyurmuş ancak bu düzenleme, küresel enerji krizinde fiyatların astronomik seviyelere çıkmasından ötürü vatandaşın cebini rahatlatmamıştı. 

Bakanlık bunun üzerine şubat ayı başında yeni bir adım daha atmış ve düşük tüketim sınırını 150 kilovattan 210 kilovata yükseltmişti. 

Konutlarda ortalama kullanım miktarının ortalama 200-250 kilovat olduğu göz önüne alınarak şimdi yeni bir düzenleme daha yapılacak. 

Kabine toplantısında gündeme geleceği belirtilen düzenlemeye göre, indirimli tüketim üst sınırı daha da yükseltilerek 240 kw'a çıkarılacak. Bu uygulama, Türkiye'de milyonlarca vatandaşa elektrik faturalarının geçtiğimiz aylara göre daha az yansıyacağı anlamına geliyor. 

Emeklilere özel ayrıcalıklar TBMM gündeminde: 16 milyon emekliyi kapsıyor! Çalışmalar hızlandı Emeklilere özel ayrıcalıklar TBMM gündeminde: 16 milyon emekliyi kapsıyor! Çalışmalar... Haberi Görüntüle

GÜNLÜK 7 KİLOVATTAN 8'E ÇIKIYOR

Alınan bilgiye göre indirimli tarifeler ticari işletmeler için değil konutlar için uygulanmaya devam edecek. 210 kilovat sınırından hesaplamada bir konutun düşük tüketim sınırı günlük 7 kilovat olarak belirlenmişti. 240 kilovatlık yeni düzenlemeyle günlük limit 8 kilovata çıkarılacak. 

Ayrıca konutların kullandığı elektriğe KDV indirimi uygulanması da gündemde. Hükümet kabine toplantısında bu konuda bir karar aldığı takdirde, gıdada KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesine benzer şekilde elektrikte yüzde 18'lik KDV daha düşük bir orana çekilecek. 

Şırnak Türkiye'nin petrol başkenti olacak! Gabar'daki petrol rezervinin 5 katı Kato Dağı'nda var! Şırnak Türkiye'nin petrol başkenti olacak! Gabar'daki petrol rezervinin 5 katı... Haberi Görüntüle

BAKKAL, KASAP, BERBER, KUAFÖR...

Elektrik faturalarından en çok mağdur olan esnaf kesimine yönelik destekler de kabine toplantısının gündeminde. Büyük işletmelerden ziyade can yakan faturalardan muzdarip bakkal, manav, kasap, berber, kuaför, lokanta, kahvehane gibi işletmeler için çare düşünülüyor. 

Küçük esnafın elektrik tüketim miktarı üzerinden yeni bir hesaplama yapılacağı belirtiliyor. Bu durumda 1000 kilovata kadar 1. kademe, 1000'den 2 bin kilovata kadar 2. kademe, 2 binden 3 bin ve üzeri durumdakilere ise 3. kademe şeklinde bir fiyat tarifi uygulanacak. 

Bunun yanında, elektrik dağıtım şirketlerinin küçük işletmelere yönelik indirimi sözkonusu. Kabine bu yönde karar aldığı takdirde küçük işletmelerin elektrik faturalarına yansıyan 'dağıtım bedeli' çok daha az bir tutara çekilecek. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading