Yandex Metrica
SON DAKİKA
Eksik primi olanlar üzülmeyin! Emeklilik yolu açıldı! İşte tek tek açıklanan formüller

Eksik primi olanlar üzülmeyin! Emeklilik yolu açıldı! İşte tek tek açıklanan formüller

Milyonlarca vatandaş EYT konusunda gelişmeleri yakından takip ediyor. Hükümet, EYT ile ilgili formüller üzerinde çalışıyor. Emeklilik için sigortalılık ve prim ödeme gün sayısı ile yaşa bakılıyor. 9 Eylül 1999 öncesi sigorta başlangıcı olanları da kapsayacak şekilde EYT formülleri bulunuyor. Peki EYT'de primi eksik olanlar emekli olabilecek mi? İşte primi eksik olanlar için emeklilik formülleri...

Ekonomi

23.01.2024, 19:41

EYT ile ilgili düzenlemeler milyonlarca vatandaş tarafından takip ediliyor. 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi yapmış olanlardan prim gününü tamamlayıp yaş şartı bekleyenler EYT'nin çıkmasını bekliyor. Primi eksik olan vatandaşlar da EYT'de nasıl bir yol izleneceğini araştırıyor. Peki EYT'de eksik primi olanlar emekli olabilecek mi? İşte primi eksik olanlar için emeklilik formülleri...

THY duyurdu: İstanbul kalkışlı baz seferler iptal edildi Haberi Görüntüle

EKSİK PRİMİ OLANLAR EMEKLİ OLABİLİR Mİ?

Takvim'in haberine göre, bazı koşullarda emeklilik tarihi erkene çekilebiliyor. Erken emekliliğin yollarından biri de borçlanma yapmak. İşte borçlanma yapılabilen durumlar:

1- Kanun gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4/a, 4/b ve 4/c statüsünde çalışan kadınların doğumdan sonra prim ödemeden geçirdikleri süreler. En çok 3 çocuk için, her çocuk için 2 yıl borçlanma yapılabilir.

2- Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreler.

3- 4/c statüsündeki kamu çalışanlarının mevzuata uygun kullandıkları aylıksız izin sürelerinin tamamı.

4- Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde ya da yurt dışında geçirilen normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri.

5- Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların 1 yıla kadar olan normal staj süreleri.

6- Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri.

.7- Sendikalı işçilerin grev ve lokavtta geçen süreleri.

8- Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri.

9- Seçimlerde aday olmak için görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreler.

10- 4857 Sayılı İş Kanunu'na göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, 25 Şubat 2011 tarihinden sonraki dönemde kısmi süreli çalıştıkları aylara ait 30 günden eksik süreler.

11- 1416 Sayılı Kanun uyarınca yurt dışında geçen öğrenim süreleri.

12- Fakülte veya yüksekokullarda kendi hesabına okuduktan sonra subay veya astsubay olarak göreve başlayanlar ile polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atananların başarılı öğrenim süreleri.

13- Polis Akademisi ile fakülte ve yüksekokullarda Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken EGM hesabına okumaya devam eden öğrencilerin başarılı eğitim süreleri.

14- Uzman ve usta öğreticilikte geçen süreler.

15- 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu kapsamında tutuklanan veya gözaltına alınanlardan beraat edenlerin tutukluluk ve gözaltında geçen süreleri.

Benzine zam mı geldi? 20 Mart bu gece benzine zam... Haberi Görüntüle

BORÇLANILAN SÜRENİN TAMAMI MI ÖDENMELİ?

Sigortalılar ya da hak sahipleri tarafından borçlanılan sürelerin tamamı ödeyebileceği gibi bir kısmı da ödenebiliyor.

- Öncelikle hakkınız olup olmadığını belirleyin. 

- SGK'ya dilekçe ile başvurun

- Borçlanılacak süreyi belirleyin

- Borçlanma tercihine göre parayı ödeyin

Yeni ehliyet alanlar dikkat! 12.000 TL para cezası yiyebilirsiniz! B... Haberi Görüntüle

BORÇLANMA ÖDEMELERİ NE KADAR YAPILIYOR?

Doğum ve askerlik borçlanmasında en düşük ve en yüksek tutarlar, brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. En az tutar aylık olarak brüt asgari ücretin yüzde 32'si kadar oluyor. Bu da şu an için 2 bin 70 lira 72 kuruş. Yani 1 aylık borçlanma için en az 2 bin 70 lira ödeniyor. En çok da bunun 7.5 katına kadar ödeme yapılabiliyor. Günlük borçlanma tutarı da en düşük 69,02 lira. En çok da günlük 517,68 lira ödenebiliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading