Yandex Metrica
SON DAKİKA
Eğer o tapuda sizin de isminiz varsa dikkat: Bina, arsa, arazi türünü kapsıyor! Bunu yapmadıysanız ceza gelecek

Eğer o tapuda sizin de isminiz varsa dikkat: Bina, arsa, arazi türünü kapsıyor! Bunu yapmadıysanız ceza gelecek

Türkiye genelinde bina ve arsaları bulunan vatandaşlardan yılın belirli dönemlerinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergiler alınmaktadır.

Ekonomi

23.01.2024, 20:58

Bir ev ya da tapunuz varsa emlak verigisini zamanında ödemelisiniz. Türkiye'de tapusu bulunan milyonlarca vatandaş devlet tarafından tahsil edilen emlak vergisi ile ilgili bilgileri merak ederek araştırıyor. Bu konuda vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı, Emlak Vergisi ve Belediye gelirleri ile ilgili en çok merak edilen soruları cevaplandırdı.

ING Bank'tan emekliye rekor promosyon! Promosyon savaşlarında ING kesenin ağzını... Haberi Görüntüle

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMELİ?

Bina ve arazi vergisi mükellefleri, mülk sahipleri, varsa intifa hakkı sahipleri veya bina ve araziye malik gibi tasarruf eden kişilerdir. Paylı mülkiyet durumunda ise malik olanlar hisseleri oranında vergiye tabi tutulurlar. Elbirliği mülkiyet durumunda ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.

Mükellefiyetin başlangıcı, bina ve arazi vergisi için farklı durumlara bağlıdır. Vergi değerini etkileyen değişikliklerin olduğu durumlarda veya dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdirin yapıldığı tarih veya muafiyetin sona erdiği tarih mükellefiyetin başlangıcını belirler. Takip eden bütçe yılından itibaren vergi ödenmeye başlanır.

Mükellefiyetin sona ermesi ise yanan, yıkılan, tamamen kullanılamaz hale gelen veya vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan binalar için olayın gerçekleştiği taksitten itibaren sona erer. Ayrıca, kanunlarla yasaklanan binaların vergileri, olayın bildirilmesi veya resen tespit edilmesi üzerine, olayın gerçekleştiği tarihten sonraki taksitlerden alınmaz.

Konut veya konut amaçlı arsası olanlar emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Söz konusu emlak vergisi Mart, Nisan ve Mayıs aylarında birinci taksit olarak ödenirken, ikinci taksit Kasım ayında ilgili kurumlar tarafından vatandaşlardan tahsil edilmektedir. Vergilerini zamanında ödemeyen veya ödememekte ısrar edenlere ise caydırıcı cezalar kesiliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading