Türkiye ekonomisi pandemi sürecinden çıkış ve beraberinde hızlı toparlanma sürecine girdi. Bunun en önemli göstergelerinden biri, 2021 ilk çeyreğindeki yüksek büyüme rakamı oldu. Ekonomi yüzde 7'lik büyüme performansına imza atarak Çin ve Tayvan'ın ardından dünya 3.'lüğü elde etti. Ancak bu gelişme Alman medyasını rahatsız etti. Almanya'nın resmi haber sitesi Deutche Welle (DW), Türkçe portalında enteresan bir iddiaya sarılarak Türkiye'nin 'fakirleşen büyümeye imza attığını' savundu. Büyüdükçe fakirleşmenin ne olduğu konusunda DW okuyucuları kafa karışıklığı yaşarken, bazı vatandaşlar "Zengileşmek için ekonominin küçülmesi mi gerekiyor" sorusunu sordu.
İddiasına dayanak olarak akademisyenlerden görüşler yayınlayan DW, yüzde 7'lik büyümenin tabana yayılmadığını, işsizlik ve yoksulluğun tarihi oranlara ulaştığını ileri sürdü. Türkiye'de yüzde 13 olan işsizlik oranının azalma eğiliminde olduğuna, G20 ülkelerinden Güney Afrika'da bu oranın yüzde 32,6, İspanya'da yüzde 16, Brezilya'da ise yüzde 14,7 olarak kayda geçtiğine hiç değinmeyen Alman medyası, "Türkiye fakirleşti" tezinin altını doldurmaya çalışırken son 2 yıldaki pandemi döneminin 'sonuçlarını' öne çıkardı. DW, ekonomi büyüdükçe halkın fakirleştiğini savunurken, dünyanın en zengin ülkesi Amerika Birleşik Devletleri'nde sokaklarda yatıp kalkan evsiz sayısının neden 30 milyonu aşmış durumda olduğunu da açıklama gereği duymadı.
Pandemi etkilerinden çıkış ve kalıcı toparlanma anlamına gelen yüzde 7'lik büyüme performansının mutlak olumlu etkilerini yazmayan DW, 2020'de G20 ülkelerinin ne denli küçüldüğünü okuyucularından gizledi. Geçtiğimiz yıl bilançolarına göre ABD, Rusya, Almanya, Japonya, Brezilya, Kanada, İtalya, Meksika, Fransa, İngiltere, İspanya ve Hindistan yüzde 3 ile yüzde 10 arasında değişen rekor küçülmeler yaşamıştı. Buna karşın dünyada sadece iki ülke, Çin ve Türkiye 2020 yılını büyüyerek kapatmayı başarmıştı. Çin 2,3, Türkiye ise 1,8 büyümüştü.
Konu Türkiye olunca, 'zenginleşmenin aslında yoksullaşmak olduğu' mesajı verip, "Bu büyüme, fakirleştiren bir büyümedir" tezini ortaya atan DW, ekonomiyi yeniden tanımlama yolunda Adam Smith ve John Maynard Keynes'e meydan okuyacak gibi görünüyor.