Dünyanın ikinci büyük lityum rezervi o bölgede bulundu! 8,5 milyon ton iddiası doğruysa...
Elektrikli otomobil, bilgisayar, cep telefonu ve tabletlerin vazgeçilmez enerji depolama hammaddesi lityum konusunda çarpıcı bir gelişme yaşandı. İran, dünyanın en büyük ikinci lityum rezervinin Hamedan'da keşfedildiğini ileri sürdü. Türkiye ise bor atıklarından lityum pil üretimini sürdürüyor.
Kız öğrencilere yönelik devlet destekli kimyasal saldırılarla gündeme gelen İran, bu kez bambaşka bir konu ile adından söz ettirdi. Tahran yönetiminin açıkladığı bilgi eğer doğru ise Hamedan eyaletinde dünyanın ikinci en büyük lityum rezerv sahası keşfedildi.
İran yönetimine bağlı Press TV'nin yayınladığı habere göre İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Hamedan'da çıkarılmaya hazır durumda yaklaşık 8,5 milyon ton lityum madeninin bulunduğunu duyurdu.
Sözkonusu iddianın doğruluğunu teyit eden herhangi bir gelişme olmasa da 8,5 milyon tonluk olası rezerv İran'ı lityum konusunda bir anda dünyanın söz sahibi güçlerinden biri haline getirebilir.
Yeryüzünde lityum madeni bakımından en zengin ülke Şili. Buradaki 9,3 milyon tonluk rezerv işlenerek her yıl 39 bin ton lityum üretimi gerçekleştiriliyor. Rezerv konusunda Şili'nin ardından 3,8 milyon tonla Avustralya geliyordu.
İran'da Maden Arama Departmanı Başkanı İbrahim Ali Mollabeygi, büyük kil yataklarına sahip bir bölge olan Hamedan'ın lityum bakımından daha fazla potansiyel barındırdığını belirtti.
Lityumu kullanılabilir hale getirmek için uygun maliyetli bir yol bulacaklarını kaydeden Mollabeygi, "Bugünün dünyasında bu stratejik ve değerli metal, ileri teknolojilerde büyük önem taşıyor" dedi.
STRATEJİK MADEN GELECEĞE YÖN VERECEK
Elektrikli otomobillerin yakın gelecekte içten yanmalı araçların yerini alacak olması ve batarya teknolojilerindeki gelişmeler, lityum madenini stratejik hale getirdi.
Benchmark Mineral Intelligence'a göre lityum fiyat endeksi, 2022 Aralık ayı ortası itibariyle yıllık bazda yüzde 182 artış gösterdi. S&P Global ise artan talep nedeniyle 2024 yılında küresel lityum kıtlığı uyarısında bulunuyor.
Yılda yaklaşık 40 milyar dolara mâl olan mevcut 53 lityum madenciliği projesi 2030 yılına dek agresif biçimde büyüyerek gelişse bile yıllık 605 bin tonluk lityum ihtiyacını karşılamaktan uzak kalacak.
Türkiye ise bor madeni sayesinde lityuma ilişkin avantaj elde etmeye uğraş veriyor. Dünya bor rezervinin yüzde 73'ünü elinde bulunduran Türkiye, bor atıklarından lityum pil üretimini TÜBİTAK desteğiyle başardı ve bor katkılı uzun ömürlü lityum pilleri imâl etmeyi sürdürüyor.
Hem ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi'nde hem de ASPİLSAN'da bor katkılı lityum piller üretiliyor. Bu piller telefon, tablet, bilgisayar ve elektrikli aletler dışında yerli ve milli otomobil TOGG'da da kullanılacak.