Yandex Metrica

Dünyanın gözü İstanbul Boğazı'nda: Petrol taşıyan Rus tankerleri trafik oluşturdu

Dünyanın gözü İstanbul Boğazı'nda: Petrol taşıyan Rus tankerleri trafik oluşturdu

Deniz yoluyla taşınan Rus petrolüne varil başı 60 dolardan fazla ödeme yapmayacağını açıklayan Avrupa Birliği, gemilerde sigorta krizine yol açtı. Sigortası yapılmadığından ötürü Boğaz'dan geçemeyen Rus tankerleri denizde trafik oluşturdu.

Ekonomi

23.01.2024, 20:09

Rus petrolünün variline 60 dolar üst limit belirleyen G7 ve Avrupa ülkeleri, yüz binlerce ton yakıt taşıyan tankerlere bu bedelin üzerinde sigorta yapmayınca denizde trafik oluştu.

İstanbul Boğazı önlerinde bekleyen Rus tankerinin sayısı son birkaç günde artış gösterdi. Boğazdan geçiş öncesi Türkiye'ye sigorta belgeleri sunamayan Rus gemileri depolarında petro yüküyle Karadeniz'de ardı ardına sıralandı. 

Avrupa Birliği geçtiğimiz haftaki gergin müzakerelerin ardından pazartesi günü yeni bir kural yürürlüğe koymuş ve deniz yoluyla taşınan Rus petrolünün varil fiyatına 60 dolardan fazla ödenmeyeceğini duyurmuştu. Bu karar sonrasında yükünü varil başı 60 dolardan fazla satmakta ısrar eden Rus şirketleri Avrupa ülkelerinden sigorta belgesi alamadı. 

Rusya'nın petrol gelirlerini azaltmayı amaçlayan Avrupa hamlesi, hem deniz trafiğini hem de Rus ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. Boğaz önlerinde tanker yığılması Ukrayna'daki savaş nedeniyle altüst olan uluslararası petrol piyasasına olumlu yönde etki edebilir. 

60 dolarlık üst sınıra razı olmadıkları takdirde Boğaz'dan geçip Akdeniz'e inemeyecek olan Rus gemilerinin önünde, bu teklifi kabul etmekten başka seçenek şu anda bulunmuyor. Sözkonusu gelişmelerin 80-85 dolar seviyesinde gezinen Brent petrol varil fiyatını daha da aşağı çekmesi bekleniyor. 

Tavan fiyat uygulamasına itiraz eden Kremlin, varil başına 60 dolar ödeyecek ülkelere petrol satmayacaklarını açıklamıştı. Öte yandan Rus gemilerinin önünde bir yol daha bulunuyor. O yol ise gemilerin sigortasını Türkiye merkezli şirketlere yaptırmak... Ankara'nın tanker trafiğini rahatlamak için hazırladığı planı Moskova'ya ilettiği belirtiliyor. Ancak Rus kaynaklar bu planı 'fırsatçılık' olarak görüyor. 

İran-İsrail gerilimi Avrupa’yı da etkiledi: Gaz fiyatları yüzde 7,5 arttı İran-İsrail gerilimi Avrupa’yı da etkiledi: Gaz fiyatları yüzde 7,5 arttı Haberi Görüntüle

RUSYA TEPKİLİ: TÜRKLER PARA TIRTIKLAYACAK

Rusya'nın deniz yoluyla petrol satmak için kullandığı ana güzergâh durumundaki İstanbul Boğazı kapatılınca gemileri 'sigortama' işi Türkiye'ye kaldı. Ancak Ruslar buna tepkili. 

Rus medyasına konuşan InfoTEK Genel Müdürü Rustam Tankayev, oluşan tanker trafiğinden ötürü Türkiye'yi suçladı ve şöyle dedi:

"Türkiye yaşadığımız sorunlardan bir şekilde para kazanma fırsatı varsa bunu kaçırmıyor. Şimdi Rusya'dan her şekilde faydalanacaklar. Türkiye yeni bir sigorta şirketi kurup gemileri sigortalamayı teklif etti. Bu Rusya'dan para çekmenin yeni bir yolu. Türkiye'nin eylemleri etik dışı ama maalesef Ankara'dan başka bir şey beklenemez."

Bankalar kesenin ağzını açtı! 2024 Promosyon ödemeleri rekor seviyede: Hangi banka ne kadar promosyon veriyor? Bankalar kesenin ağzını açtı! 2024 Promosyon ödemeleri rekor seviyede: Hangi... Haberi Görüntüle

AVRUPA İLE ALAY SÜRÜYOR

Petrol yüklü tankerler sigorta belgesi alamasa ve pazar bulmakta güçlük çekse de Rus yönetimi enerji kriziyle boğuşan Avrupa ülkeleriyle alay etmeyi sürdürüyor. Daha önce doğalgaz yokluğunun yol açtığı ısınma problemlerine vurgu yaparak Avrupalıları alternatif kaynaklar bulmaya çağıran Rus medyası şimdi de aynı çağrıyı otomobiller konusunda yaptı.

Uygun maliyetle petrol-akaryakıt bulamadıkları takdirde Avrupalıların araçlarını çalıştıramayacağını ileri süren Rus klibi, için saman yüklü otomobilleri 'at arabasına' dönüşmüş şekilde filme aldı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading