Dünyanın en büyük motor üreticisi Türkiye'yi seçti: Traktör üssü İzmir olacak
Dünyanın en büyük motor üreticilerinden biri olan Japon Yanmar, ikinci yüz yılında yatırım üssü olarak Türkiye’yi seçti. İzmir Torbalı’da Solis ve Yanmar markalı traktörlerin üretimini yapan Yanmar, Avrupa’daki bütün tarım operasyonlarını Türkiye’ye taşıma kararı aldı.
Dünyanın en büyük motor üreticilerinden biri olan Japon devi Yanmar, ikinci yüz yılında yatırım üssü olarak Türkiye’yi seçti. Yanmar, Avrupa’daki bütün tarım operasyonlarını sonlandırarak Türkiye’ye taşıma kararı aldı. İzmir’i Avrupa ve Orta Asya’nın traktör üssü olarak konumlandıran firma, 30 ülkeye de tarım ekipmanı ihracatı yapıyor.
Bu bağlamda Yanmar Türkiye Tarım İş Kolu ve İş Geliştirme Direktörü Murat Balkan Kanbir, Yanmar Türkiye olarak 2017 yılında Türkiye’ye girdiklerini, 2019 yılında ise İzmir Torbalı’da Solis ve Yanmar markalı traktörlerin üretimine başladıklarını belirtti.
''İZMİR'E YATIRIM KARARI ALDIK''
''İzmir’de hem yurt içi hem de yurt dışına üretim yapıyoruz” diyen Murat Balkan Kanbir, şunları kaydetti;
“Yanmar 112 yıl önce Japonya’da kurulmuş bir tarım firması. Traktörler için dizel motorlar üreten Yanmar, özellikle deniz tarafında çok güçlü. Marina tekneleri ve kuru yük gemilerine kadar motor üretimi gerçekleştiriyor. Ayrıca iş makinelerinden enerji sistemlerne kadar ticareti operasyonları bulunuyor. Yanmar deniz ve tarımda güçlü olduğu için İzmir’e yatırım kararı aldı. Torbalı’daki tesiste geçtiğimiz yıl üretim kapasitesini üç katına çıkararak yıllık 7 bin adede ulaştık. İzmir’de hem yurt içi hem de yurt dışına üretim yapıyoruz”
''TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİNE YATIRIM YAPTIK''
Yanmar’ın Türkiye’deki üretimin yanı sıra Avrupa’daki tarım operasyonlarını sonlandırarak Türkiye’ye taşıma kararı aldığını ifade eden Kanbir, ''Avrupa operasyonlarının Türkiye’ye devredilmesinden sonra Avrupa ve Türk Cumhuriyetlerinde kullanılacak bütün Yanmar traktörler İzmir’de üretilecek. Burası aynı zamanda Yanmar’ın dünyadaki 7. AR-GE merkezi olacak. Yanmar’ın böyle bir pazarda olmaması düşünülemezdi. Çünkü Türkiye dünyanın 16. büyük ekonomisi ve 4. büyük traktör pazarı. 80 milyondan fazla nüfusa sahip. Avrupa yaşlanan nüfusuyla Türkiye ile kıyaslanamaz bile. Türkiye jeopolitik konumuyla Avrupa, Asya ve Afrika’ya ulaşabilecek noktada. Eğitim ve tecrübeli personel var. Bütün otomotiv devlerini burada üretim yapıyor. Onun için herkes bu pazarında olmak, yetişmiş elemandan yararlanmak istiyor. Yanmar, 100 yıllık uzun vadeli yatırım yapıyor. Yanmar’ın ikinci 100 yılında Türkiye de var.'' ifadelerini kullandı.
''HEPSİNİN ARKASINA YANMAR EKİPMANI VERMEK İSTİYORUZ''
Türkiye’de traktör üretiminin yanı sıra YTAgri markasıyla tarım ekipmanları alanında faaliyet gösterdiklerine dikkat çeken Kanbir, şu ifadeleri kullandı;
''Türkiye’de ekipman üretiminde çok güçlü markalar bulunuyor. 14’ü yurt içinde, üçü yurt dışında olmak üzere 17 partnerimizle Yanmar mühendisliği ve kalitesiyle üretim yapıyoruz. Türkiye’den Yanmar Japonya, Yanmar Kore ve Yanmar Tayland gibi deniz aşırı ülkelere ekipman gönderiyoruz. 2019’da 9 bin dolarla başlayan bu operasyon geçen yıl 10 milyon doları aştı. Nisan ayından bu yana 1.600’ün üzerinde ekipman satışı gerçekleştirdik. 30’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl Japonya’ya Türkiye’nin yaptığı tarım ekipmanları ihracatının yüzde 60’ını tek başına Yanmar Türkiye yaptı. Dünyada 250 bin Yanmar marka traktör var. Hepsinin arkasına Yanmar ekipmanı vermek istiyoruz”
Facebook’tan aldıkları siparişleri bayilere yönlendirdiklerini belirten Murat Balkan Kanbir, “Daha çok İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne satış yaptık. Satışlarımıza devam edeceğiz” dedi.
ÇİFTÇİDEN ALACAK, RESTORANDA SERVİS EDECEK
Yanmar sadece traktör ve ekipman satmıyor çiftçilere de destek oluyor. Kanbir, Yanmar’ın Japonya’daki restoranlarında Yanmar traktörle ekilen ürünleri tercih ettiğini belirterek “Yanmar çiftçinin ürettiği tahılları, balı, Yanmar motorlu teknelerin tuttuğu balıkları restoranlarında servis ediyor. Aynısını Türkiye’de de yapmak istiyoruz. Mesela 1,5 ton domatese ihtiyaç var. Yanmar traktörü ile ekilen domatesi alacağız. Restoranlarımızı 2026 yılında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz” dedi.