Dünyanın 1 numaralı bankası tarih verip altında son rakamı açıkladı! 1300'leri geçiyor
ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, altında yeni fiyatları duyurdu. Banka analistleri, ons altın fiyatının 2 bin 500 dolara kadar çıkabileceğini öngördü. Eğer öngörü gerçekleşirse gram altında 1300-1400 lira seviyeleri görülebilir.
Goldman Sachs analistlerine göre, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle altın fiyatları 2022 yılında yüzde 18 artarak ons başına yaklaşık 2050 dolara kadar yükseldi. Önümüzdeki birkaç ay içinde ise altın fiyatlarının daha da yükselmesi öngörülüyor.
Paraanaliz'de yer alan habere göre, Ocak ayının başlarında Goldman Sachs, ABD’deki ekonomik büyüme yavaşlamasının ABD’de resesyon endişelerini artıracağı ve altın ETF’lerine 300 ton girişi teşvik edeceği görüşü nedeniyle 12 aylık altın fiyat tahminini ons başına 2150 dolara yükseltmişti.
Rusya-Ukrayna geriliminin başlangıcında, Goldman Sachs emtialarda ortaya çıkan rallinin gelişmiş piyasa büyüme ve enflasyon karışımını daha da bozabileceğini, ABD’de resesyon endişelerini artırabileceğini ve altın ETF girişlerinin 600 tona çıkarabileceğini öne sürmüştü. Böylelikle altın fiyatları için 12 ay sonra ons başına ortalama 2.350 dolar seviyesi belirlendi.
TÜKETİCİNİN ALTIN TALEBİNİN ARTMASI BEKLENİYOR
Goldman Sachs, 2022’nin ikinci yarısında merkez bankalarının altın talebinin, rezervleri altına kaydırmak için hem güçlü çeşitliliğe hem de jeopolitik nedenlere sahip oldukları için tarihteki en yüksek seviyeye ulaşmasını bekliyor.
“2023’ün ikinci yarısında küresel merkez bankası talebinin yıllık 750 tonluk rekor bir orana ulaşmasını bekliyoruz. 2021’de bu miktar 450 ton civarındaydı. Bu, ETF inşa tahminimizde yukarı yönlü bir revizyonla birlikte, yıl sonu altın fiyatlarını ons başına 2500 dolar seviyesine itecektir”
Goldman Sachs, merkez bankası talebinin yanı sıra, perakende talebinin de güçlü bir ekonomik toparlanma ve yatırım seçeneklerinin yokluğunda Asya genelinde güçlü kalmasını bekliyor.
Asya piyasası için, “Çin ekonomik büyümeyi teşvik ediyor. Hindistan ise Covid-19 sonrası normalleşen piyasadan yararlanıyor ve henüz para politikasını sıkılaştırmıyor. 2021 4. Çeyreğinde tüketicinin altın talebi 2013’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Çin’de emlak fiyatları düşüyor, hisse senetleri ise geçen yıl düzenleyici sıkılaştırmadan etkilenmişti. Aynı zamanda hem Hindistan hem Çin’deki faiz oranları, yüksek enflasyon ortamında tarihi düşük seviyelerine yakın kalmaya devam ediyor” denildi.