Yandex Metrica
SON DAKİKA
Dünyaca ünlü ekonomistten dolar yorumu: İki ülke anlaşırsa kaçınılmaz son hızlanır

Dünyaca ünlü ekonomistten dolar yorumu: İki ülke anlaşırsa kaçınılmaz son hızlanır

ABD Doları'nın rezerv para olma özelliğini kaybedeceğine ilişkin son tahmin dünyaca ünlü ekonomist Jim O'Neil'den geldi: İki ülke anlaştığı takdirde çöküş hızlanacak.

Ekonomi

26.02.2024, 14:36

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS topluluğu ağustos ayında yeni para birimi ve uluslararası ödeme sistemi açıklamaya hazırlanıyor. ABD  Doları'na karşı bu en ciddi meydan okumanın yakın gelecekte neye yol açacağı henüz belirsizliğini korurken, dünyaca ünlü ekonomistlerden Jim O'Neill dikkat çeken yorumlarda bulundu. 

Goldman Sachs Varlık Yönetimi'nin eski başkanı Jim O'Neill, Çin ile Hindistan'ın ortak hareket etmesi halinde küresel dolar hakimiyetinin parçalanmasının hızlanacağını söyledi. BRICS ülkelerinin ekonomik büyümede G7'yi geride bıraktığına dikkat çeken O'Neill, Going Underground adlı TV kanalına verdiği röportajda şunları söyledi:

"Doların sonsuza kadar kral olarak kalacağı fikri pek olası değil. İnsanlar doların sonu hakkında ilk kez konuşmuyor, bu mesele aynı yoğunlukta olmasa da her iki yılda bir gündeme gelir. Ancak Çin ve Hindistan'ın gelişmekte olan dünyanın iki büyük ülkesi olarak bir şeyler üzerinde güçlü bir şekilde anlaşabilmesi halinde dolar hakimiyetinin sonunun hızlanacağını düşünüyorum."

Jim O'Neill

O'Neill'e göre, BRICS konsepti ortaya çıktığından beri dünya ekonomisinin şekli değişti. Satın alma gücü paritesi açısından BRICS'in küresel ölçekte gayri safi millî hasılasının dolar bazında G7'den büyük olduğuna dikkat çeken O'Neill, halihazırda çok sayıda ülkenin de BRICS'e katılmak istediğini hatırlattı. 

BRICS'e yeni katılacak ülkelerin birliğe ne katacaklarının somut bir şekilde belirlenmesi gerektiğini söyleyen ünlü ekonomist, "Bu durumda BRICS ülkelerinin yalnızca para birimi konusunda değil aynı zamanda ABD mali sistemine de bir tür rakip olabileceğini ciddi biçimde düşünmek gerekir" dedi. 

BRICS'in ortaya koyacağı sistemin ABD Doları'nın küresel hakimiyetinin sonlanması için bir alternatif olacağına işaret eden O'Neill, yaptırım altındaki Rusya'nın durumunu ise şöyle yorumladı:

"Moskova aslında ona yaptırım uygulayanların inandığından daha iyi durumda. Bu zindelik Rusya'nın BRICS üyeleriyle güçlü bağlarından kaynaklanıyor. Ancak kısıtlamaların kapsamı giderek genişlediği için Rusya'nın yaptırımlarla gelecekte baş edip edemeyeceğini tahmin etmek zor."

Hedef enerjide tam bağımsızlık! TPAO'nun yeni rotası belli oldu: Cudi... Haberi Görüntüle

Milyonlarca emekliyi sevindiren haber geldi! Emekli maaşlarına ek ödeme ücretleri... Haberi Görüntüle

ABD İÇİN ALARM: BİRLİK GENİŞLİYOR

Para birimini, gelişmekte olan ülkelere karşı silah olarak kullanan Washington için alarm zilleri artık iyice yaklaştı. Zira dünya nüfusunun yüzde 40'tan fazlasına sahip BRICS, bünyesine Suudi Arabistan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Mısır, Bahreyn, Arjantin, Malezya ve Endonezya'yı da dahil etmeye hazırlanıyor. BRICS'e katılmayı bekleyen ülkelerin sayısı 19'a ulaştı. 

BRICS ülkelerinin liderleri, birliğe katılmak isteyen ülkelerin başvurusunu değerlendirmek üzere haziran Güney Afrika'da toplanmayı planlıyor. Bunu ağustos ayında yeni para birimi ve finansal dolaşım sisteminin açıklanacağı geniş kapsamlı zirve izleyecek. 

Tek kutuplu dünya sisteminden kurtularak finansal hareket serbestisi kazanmak isteyen ülkelerin meydana getirdiği harita, ABD-Avrupa merkezli finansal hegemonyanın sona ermekte olduğunu gözler önüne seriyor. 

Uzmanlar, para birimini 1971 yılından beri değerli maden ve altına endekslemeksizin petro-dolar tahakkümüyle sınırsız ölçekte para basan ABD'nin tahtının sallanmakta olduğu konusunda hemfikir. 

BRICS'in açıklamaya hazırlandığı yeni para birimi ABD Doları gibi 'karşılıksız' değil, altın ve nadir toprak elementine (NTE) endekslenecek. 

2024'te ABD Başkanlığına yeniden aday olmaya hazırlanan Donald Trump, nisan ayındaki konuşmasında "Ülkemiz cehenneme gidiyor" diyerek dolar hakimiyetinin sonlanmakta olduğunu belirtmiş ve şunları söylemişti:

"ABD kaos içinde... Ekonomimiz çöküyor, enflasyon kontrolden çıktı, Rusya Çin'e katıldı; Suudi Arabistan İran'a katıldı; Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore birlikte tehditkar ve yıkıcı bir koalisyon oluşturdu. Para birimimiz çöküyor ve yakında artık rezerv konumunu yitirecek. Bu da açıkçası 200 yıldaki en büyük yenilgimiz olacak." 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading