Yandex Metrica
SON DAKİKA
'Dövize Çevrilebilir Mevduat' sistemi nasıl işleyecek? Detaylar ortaya çıktı

'Dövize Çevrilebilir Mevduat' sistemi nasıl işleyecek? Detaylar ortaya çıktı

Son dakika haberleri... Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, TL mevduata kur farkı sisteminin detaylarını anlattı.

Ekonomi

23.01.2024, 18:30

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlara yeni bir finansal alternatif sunulacağını açıkladı. Erdoğan, "Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak" dedi. Peki torba yasaya eklenmesi beklenen dövize endeksli yeni mevduat sistemi ne zaman yaşama geçecek ve nasıl işleyecek? Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, TL mevduata kur farkı sisteminin detaylarını anlattı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Habertürk TV'de Kübra Par'ın soruları yanıtladı. Çakar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı TL mevduata kur farkı sistemine kamu ve özel bütün bankalar dahil olabileceğini söyledi.

Araç sahiplerinin beklediği haber nihayet geldi. Geçtiğimiz haftalarda akaryakıta peş... Haberi Görüntüle

'PARANIZIN GELDİĞİ NOKTADA HANGİSİ YÜKSEKSE ONU ALACAKSINIZ'

TL mevduata kur farkı sistemini anlatan Çakar, "Sabah bizim şubeye geldiğinizde sizin 100 bin dolarınız olsun. Bugün itibariyle bozmak istediğinizde neticede bu bir ürün. Size belli bir vade vereceğiz. O vade sonuna geldiğinde kur hangi seviyedeyse biz o günkü kurdan paranızı değerlendiriyor olacağız. Şu anda bu sisteme kamu bankaları hazır. TL'niz var. Bugün itibariyle TL'nizi şubeye gittiğinizde ben bunu vadeli mevduat olarak değerlendirmek ve şu vadeyle değerlendirmek istiyorum. TL'nizi alıyorsunuz TL faiz oranı neyse vade sonunda o anaparanızı ve vade sonundaki faizini alıyorsunuz. Bugünkü kur üzerinden belli bir vadeyle size size faiz oranı vereceğiz. Buradaki vade konusu sizin tercihiniz çerçevesinde şekillenecek husus. Vade sonu geldiğinde bizim TL mevduat faiz oranı bugünkü getiriniz ile o günkü kur hangisi yüksekse ondan yararlanacaksınız. TL mevduat sahibi için bu. Vade sonundaki faizli bakiyenizle o günkü kur seviyesindeki paranızın geldiği nokta hangisi yüksekse onu alacaksınız. Yabancı para mevduatınız bozdunuz bugünkü kurdan yine belli bir vadeyle o ürünü aldınız. O ürünün vade tarihindeki kur bugünkü kur ya da o zamanki kur hangisi yüksekse o zamanki kurdan paranızı alırsınız. TL mevduata kur farkı gerçek kişi müşteriler için geçerli, tüzel kişiler için geçerli değil" dedi.

İslam Memiş uyardı: Seçim öncesi kritik hafta! Altın fiyatları çarşamba... Haberi Görüntüle

'EKONOMİK TEMELİ YOKTU'

"Benim için sürpriz olmadı.'' diyen Çakar, ''Kurun bu kadar yükselmesinin çok bir ekonomik temeli yoktu. Her şey biraz zamanın ruhu içinde değerlendirmek lazım. Geçen sene pandemi çıktı farklı varyantları var. Pandemiyle tedarik zincirleri bozuldu, üretim aksadı, insanlar yatırımlarını öteledi dünya için konuşuyorum. Çin'de üretim ciddi anlamda aksadı. Navlun fiyatlarının artışı enerji fiyatlarında ciddi artışlar söz konusu oldu. Petrol fiyatı 40 dolardan 85 dolara çıktı. Bizim ülkemiz gibi özellikle enerji ithalatçısı ülkelerde, iklim değişiklikleri dolayısıyla bütün dünyada tarımsal üretim kısmen aksadı bu da dünyada ciddi bir enflasyona neden oldu.'' ifadelerini kullandı.

Araç sahiplerine 3. şok! Bir zam haberi de LPG'den geldi:... Haberi Görüntüle

'TÜRKİYE'DE 5,4 TRİLYON TL MEVDUATIMIZ VAR'

Sözlerine devam eden Çakar, ''Enflasyonun yüzde 21 seviyesine geldiği ortamda hane halkı ve firmalar kendi pozisyonlarını korumak kaydıyla TL tasarruflarını farklı enstrümanlarda değerlendirmek istediler. Özellikle firmaların döviz alımlarının temeline bakıldığında döviz yükümlülükleri kapsamında döviz alırlar. Hane halkının döviz talebinin temel nedeni enflasyon karşısında parasının değerini koruma kaygısıydı. Türkiye'de 5.4 trilyon TL mevduatımız var. Bu mevduatın yüzde 64'ü yabancı parada yüzde 34'ü TL'de. 2007-2008'lerde TL lehine yüzde 70'lere kadar çıkmıştı. 2000'lerde yabancı para lehine yüzde 60'larda görürsünüz.'' şeklinde konuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading