Yandex Metrica
SON DAKİKA
Doları olan dikkat! 30 yıl sonra bir ilk gerçekleşti! Hesaplara kısıtlama gelecek

Doları olan dikkat! 30 yıl sonra bir ilk gerçekleşti! Hesaplara kısıtlama gelecek

Ekonomi piyasalarında dalgalanmalar devam ederken milyonlarca kişiyi ilgilendiren dikkat çeken bir açıklama Atilla Yeşiloda'dan geldi. Türkiye'deki Dolar kuru hakkında önemli açıklamalarda bulunan Yeşiloda, deprem felaketinden sonra döviz mevduatlarının dondurulacağı iddiaları ile gündeme bomba gibi düştü. İşte Atilla Yeşiloda'nın o çok konuşulacak açıklamaları...

Ekonomi

23.01.2024, 20:35

Türkiye'yi derinden etkileyen 6 Şubat 2023 depreminin ardından hem bölge ekonomisi hem de Türkiye ekonomisi bir sarsıntıya uğradı. Hasar tespit çalışmaları devam ederken hasarın boyutu da her geçen gün daha gün yüzüne çıkıyor. Paraanaliz yazarı Atilla Yeşiloda açıklamalarıyla  ekonomi piyadasına karıştıracak gibi. Elinde dolar bulunanların kabus ile karşı karşıya kalacağını ifade eden Yeşiloda, AK Parti'nin deprem felaketinin ardından ekonomik etkiyi azaltmak amacıyla döviz mevduat hesaplarına kısıtlama getireceğini öne sürdü. İşte Atilla Yeşiloda'nın o açıklamaları…

Ev sahipleri dikkat! 2024 emlak vergisi ödeme tarihi: Emlak vergisi... Haberi Görüntüle

"SIRADAKİ ADIM DÖVİZ MEVDUATINI DONDURMAK"

Döviz hesaplarının ilk aşamada tamamen dondurulmak yerine kısıtlama getirileceğinin belirten Atilla Yeşiloda, her türlü hamlenin engelleneceğini ifade etti. Söz konusu süreç için değerlendirmelerde bulunan uzman isim sıradaki adamın döviz mevduatlarını dondurmak olduğunu işaret etti. Atilla Yeşiloda, 'Sıradaki adım döviz mevduatını dondurmak' başlıklı yazısında merak edilen tüm detayları ile ifade etti.

KPSS yok, mülakat yok, yaş şartı yok! İŞKUR'dan iş arayanlara... Haberi Görüntüle

"FAİZ ENFLASYONUN NEDENİDİR"

Ekonomi büyürken ortaya bir de deprem harcaması çıktığına değinen uzman isim, motora daha fazla mazot pompalamanın hem enflasyonu hem de cari açığı katlanılmaz bir boyuta getirdiğini söyledi. Meslektaşı Güldem Atabay'ın sözlerini işaret eden Atilla Yeşiloda “200 yıllık ekonomi külliyatına, yıllardır ekonomistlerin yaptığı uyarılara kulak tıkayan, paralı kadrolarıyla işin uzmanlarını düşmanlaştıran şekilde “faiz enflasyonun nedenidir” diye 2018’de başlayan rüzgârın nasıl bir hortum haline gelene kadar büyütüldüğünü izledik. Sırada döviz rezervleri swap hariç eksi 47 milyar dolara indirilerek “kolonları kesilen” merkez bankasının ilk depremde TL üzerinde yaratacağı enkaz var. Ve buna bağlı zincirleme kaza”. ifadelerini kaleme aldı.Yeşiloda, Saray aklının meslek şeflerinin para uğruna satıldığı, ekonomist veya rütbe uğruna cehaletin yasaklandığı postlara yapışan ve ekonomiye yön veren bakan ve bürokratlardan oluştuğunu ifade etti.

Fed faiz kararı sonrası Euro ne kadar oldu? TCMB faiz... Haberi Görüntüle

İŞLEMLER SINIRLANDIRILDI

Merkez Bankası enflasyonu ve cari açık yükselirken nominal döviz kurunun da sabit tutulmasının ağır ekonomik maliyetlere neden olacağını dile getiren Yeşiloda, ihracatta ivme kaybını işaret etti. Atilla Yeşiloda, dövizin enflasyonu bastırmak için sıfır fayda sağladığını aktaran uzman isim, yine de seçmenin gönlünü hoş tutmak amacıyla yeniden inşa faaliyetlerinde kullanılacak ithal ürünlerin ucuza mal edilmesi için döviz kurunun milim yükselmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

EMEKLİLERE EK ZAM! Cumhurbaşkanı Erdoğan duyuracak: 5000 TL seyyanen zam... Haberi Görüntüle

DMM'den 'Dolar 40 lira olacak' iddialarına yalanlama: 'SPK ve TCMB... Haberi Görüntüle

"YURT DIŞINA PARA TRANSFER ETMEK FİİLEN YASAKTIR"

“Ne yapar Kavcıoğlu?” sorusunu yönelten Yeşiloda, dövizde serbest piyasa rejimine terbiye etmeye kalkacağını sözlerine ekledi. Yanına Hazine ve BDDK'yı da alarak her döviz işlemine denetim altında tutmaya çalışacağını sözlerine ekleyen Yeşiloda, bankalarda yapılan döviz işlemleri ve yurt dışına transfer işlemlerinde sıkı bir denetim sağlanacağını aktardı. Döviz ve kredi kullanmanın Türk Ceza Kanunu'na dahil olduğunu işaret eden uzman isim, “Artık yurtdışına para transfer etmek de fiilen yasaktır. Dış ticaretle uğraşan işdünyasının kur oynaklığına karşı en önemli savunma silahı olan forward işlemlerinde faiz artırılır. Bireylerin bu yolla servetlerini enflasyona karşı güvenceye almaları da yasaktır artık. Altın işlemlerinde alım-satım makası genişletilir. Yetmez altın ithalatına da sınırlama getirilir.” açıklamasında bulundu. 

Benzin ve motorinde indirim, zam var mı? 26 Mart 2024... Haberi Görüntüle

DÖVİZ İŞLEMLERİ DURDURUKACAK

KKM ve TL Mevduatından çıkacak olan fonların yastık altı dövize ya da altına dönüşmemesi için borsaya hormonlu bir hıyar muamelesi yapılabileceğini ifade Yeşiloda, yapılanın ekonominin 200 yılda acı tecrübelerle edindiği temel kurallara aykırı olduğunu söyledi. Döviz rezervindeki kanamanın durdurulamayacağını söyleyen uzman isim, Türkiye'nin her dönemde büyümek için ithalata bağımlı bir yapısının olduğunu aktardı. Kredi ve nominal gelir genişlemesinin her zaman döviz talebini arttırdığını işaret eden Yeşiloda, daha kötüsünün de güvenilen dağlara kar yağması olduğunu söyledi. Atilla Yeşiloda, “Putin’in RTE’ın seçilmesini finanse edecek kaynakları Ukrayna Savaşında buhar olup gitmiştir. Suudi Arabistan ve Katar’ın vadettiği $15 milyarın en fazla $2 milyarı gelmiştir. Çünkü, Arap zekası yarışta kaybedecek beygire para yatırmaz.” sözlerini dile getirdi.

Kaygı verici gelişmelere bakılarak ekonomide yön değişikliği beklemenin bir hata olduğuna değinen Yeşiloda, RTE rejiminin en temel fıtratının hastanın tedaviye cevap vermediği durumunda dozu ikiye katlamak olduğunu söyledi. Yapmış olduğu gözlemleri bir bir açıklayan uzman isim ilerleyen haftalarda şiddetlenecek bir devalüasyon baskısını dizginlemek için tedbirlerin belli olduğunu aktardı.

26 Mart Bitcoin neden yükseldi? Bitcoin (BTC) yükselmeye devam eder... Haberi Görüntüle

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading