Yandex Metrica
SON DAKİKA
Dolar ve euronun anbean kaç olacağını bilen ünlü ekonomist bu sefer tarih verip duyurdu! Büyük rekor geliyor

Dolar ve euronun anbean kaç olacağını bilen ünlü ekonomist bu sefer tarih verip duyurdu! Büyük rekor geliyor

Ekonomist Meriç Köyatası, dolar, euro, enflasyon ile birlikte ekonominin geleceği hakkında düşüncelerini paylaştı. Kurdaki yükseliş, ülke içi faktörlere bağlı olduğu kadar dünyadaki gelişmelerle de yakından ilintili.

Ekonomi

24.03.2024, 01:19

Doğru Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Meriç Köyatası, enflasyonun koştura koştura üç haneli rakamlara gittiğini, enflasyon koşarken döviz kurunu durdurmanın olanaksız olduğunu söyledi.

Köyatası, Türkiye’de enflasyon ve Dolar ve Euro'nun neden düşmeyeceğini madde madde sayarak açıkladı.

İşte ekonomist Meriç Köyatası’nın yazısından öne çıkanlar:

Enflasyonun tek nedeni olmaz. Enflasyonun birden çok nedeni vardır. Ve elbette sonuçları da vardır. Enflasyon arttıkça, döviz kuru da artar, faiz oranları da artar. Siz istediğiniz kadar müdahale edin, döviz kurunu istediğiniz kadar baskılayın bekler, bekler, birikir ve fena patlar. Kendini düzeltir.

4 Ocak 2021  günü dolar 7.36 lira idi… Bir yıl sonra  4 Ocak 2022  dolar 13.09’dan günü kapadı. Bir yıllık artış oranı yüzde 78…

Bir yıllık enflasyon kaç? ENAG’a göre yüzde 83, TUİK üreticiye göre yüzde 79...

Döviz kuru esasında geçtiğimiz yıl, yapılan tüm müdahalelere rağmen enflasyon seviyesinde gitti. Özellikle yılın son dört ayında yapılan tüm baskıya rağmen, müdahaleyi dinlemedi ve aradaki farkı kapattı. Ama hala daha da yukarı çıkmak istiyor...Peki neden?

Akaryakıtta çifte zam! Benzin ne kadar oldu? Motorin kaç TL?... Haberi Görüntüle

ABD FAİZ ARTIRACAK

ABD’de yüzde 7, diğer Avrupa ülkelerinde yüzde 5 gibi onların ölçülerine göre çok yüksek enflasyon hüküm sürüyor.  Covid19 nedeniyle para basıp enflasyona neden olan ABD ve diğer ülke Merkez Bankaları, enflasyonla mücadele etmek için faiz yükseltecek. Ya da ABD Merkez Bankası varlık alımlarını durduracak, piyasaya dolar vermeyi kısacak. Bu da bütün uluslararası piyasalarda doların artmasına neden olacak. Şu ana kadar Türkiye’de dolar değer kazanmıyor, Türk Lirası değer kaybediyordu. ABD’nin faiz artırması ya da varlık alımlarını kısması sonucu, doların değeri tüm dünyada ve elbette Türkiye’de yine artmaya başlayacak.

Cumartesi günü açıklanacak! Emekli maaşlarına seyyanen zam geliyor... 4a, 4b,... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'DEN KAYNAKLANMAYAN FAKTÖRLER

Türkiye’den kaynaklanmayan ama Türkiye’deki enflasyonu ve döviz kurlarını etkileyecek sorunları da kısaca hatırlatmakta fayda var. Dünyada hammadde ve metal fiyatları artışa geçti. Yanı sıra, etrafımızda Kuzey’de Rusya-Ukrayna krizi ile bu krize dahil olacağını açıklayan ABD, AB ve NATO… Orta Doğu’nun her daim karışık siyasal ve askeri coğrafyası, Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan arasındaki doğal gaz aramalarında olası çatışmalar, riskler… ABD –Çin arasındaki ticaret savaşı, tüm dünya ekonomisini tehdit ediyor. Özellikle Çin Kuşak Yol Projesi üzerindeki ülkelerde, ABD çok ciddi karışıklıklar çıkarıyor. Doğu Asya ülkeleri, Hint Okyanusundaki kargaşalar, son patlayan Kazakistan dahil kuşak yol üzerinde kalan Orta Asya ülkeleri… Ve elbette Türkiye’de Kuşak Yol Projesinde etkili bir yerde… Benzer dış karışıklıklar da ekonomi üzerinde olumsuz baskılar yaratacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading