Yandex Metrica

Dolar tekeline son! Dünya devletleri alternatif arayışlar için harekete geçti

Dolar tekeline son! Dünya devletleri alternatif arayışlar için harekete geçti

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte ticarette 'dolarsızlaşma' süreci hız kazandı. BRICS ülkeleri nezdinde devam eden ve Suudi Arabistan, Arjantin ve Brezilya'nın da katıldığı süreç için diğer devletlerinde harekete geçtiği söyleniyor.

Ekonomi

23.01.2024, 20:23

2008'de başlayan küresel krizin ardından başlayan dolarsızlaşma eğilimi 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşıyla hız kazandı. ABD yaptırımları nedeniyle ticaretinde doların payını azaltmaya yönelik sürecin başını Rusya çekerken, ABD’nin doları ekonomik bir silah olarak kullandığına yönelik endişeler nedeniyle diğer birçok ülke de Rusya’ya benzer bazı adımlar atmaya başladı.

Emeklilere neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek açıkladı Emeklilere neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek açıkladı Haberi Görüntüle

ÇİN YUANIN KÜRESEL KONUMUNU GÜÇLENDİRİYOR

Dünyanın en büyük 2’nci ekonomisi Çin de uluslararası ticarette yuanın payını yükseltip, yurt dışı yatırımlarını artırarak, yeni uluslararası ticaret ortaklıkları kurarak. geliştirdiği Sınır Ötesi Bankalararası Ödeme Sistemi (CIPS) sayesinde yuanın küresel konumunu güçlendiriyor.

Kripto para piyasasının kralıydı: Tek bir hatayla 1 milyon dolarını kaybetti Kripto para piyasasının kralıydı: Tek bir hatayla 1 milyon dolarını... Haberi Görüntüle

DÖVİZ REZERVLERİNDEKİ PAY DÜNYADAKİ MERKEZ BANKALARINDA YÜZDE 59'A GERİLEDİ

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan “Doların hakimiyeti ve geleneksel olmayan rezerv para birimlerinin yükselişi” başlıklı raporda, doların dünyadaki merkez bankalarının döviz rezervlerindeki payının 2021 sonu itibarıyla yüzde 59’a gerilediği belirtildi.

Söz konusu seviyenin son 25 yılın en düşük seviyesi olduğuna işaret edilen raporda, özellikle avronun 1999’da dolaşıma sokulmasının ardından, doların merkez bankalarının rezervlerindeki payının 70 seviyelerinden sonra 11 puan düştüğü vurgulandı.

İstanbul - Antalya arasına yeni hızlı tren hattı geliyor! Bakın iki il arası kaç saate düşecek İstanbul - Antalya arasına yeni hızlı tren hattı geliyor! Bakın... Haberi Görüntüle

JAPON YENİ REZERVİ ARTTI

IMF raporunda ayrıca, yuanın yanı sıra Japon yeni, Avustralya doları ve Kanada dolarının rezervlerdeki payının arttığı kaydedildi.

ABD’nin küresel rezervlerdeki payı azalırken, küresel ticaretteki payını ise önemli oranda koruyor. Günde gerçekleştirilen 6 trilyon dolar hacmindeki küresel döviz işlemlerinin yüzde 85’i halen dolarla gerçekleştiriliyor.

58-61 yaş arası ve altındakilere ERKEN EMEKLİLİK! Erken emeklilikte yeni düzenlemeler neler 2024? 58-61 yaş arası ve altındakilere ERKEN EMEKLİLİK! Erken emeklilikte yeni... Haberi Görüntüle

DOLARSIZLAŞTIRMA SÜRECİNİN BAŞINI RUSYA ÇEKİYOR

Rusya, ticarette attığı çok sayıda adımla küresel dolarsızlaştırma sürecinin başını çeken ülkelerin arasında yer alıyor.

Özellikle Çin’le gerçekleştirdiği ticarette son 10 yıldır dolar kullanımını azaltmaya çalışan Rusya, Batılı ülkelerin yaptırımları ile birlikte 2022'de bu adımlarını ekonominin tüm alanlarında atmaya başladı.

Rusya Merkez Bankası verilerine göre, ülkenin ithalat ve ihracatında doların payı 2022’in üçüncü çeyreğinde yılın ilk çeyreğine kıyasla yüzde 51,7’den 33,9’a geriledi. Avronun payı da yüzde 35,1’den 18,7’ye düşerken, yuanın payı yüzde 0,4’ten 14,1’e çıktı.

Avrasya Ekonomik Birliği nezdinde yapılan ticarette de başta ruble olmak üzere ulusal para birimlerinin payı 2022’de bir önceki yıla kıyasla 3,5 puan artarak yüzde 74’e yükseldi.

Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar etkili olacak! Türkiye'den ticaret hamlesi: Yeni sınır kapısı geliyor! Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar etkili olacak! Türkiye'den ticaret hamlesi: Yeni... Haberi Görüntüle

EMTİA TİCARETİNDE DE DOLARSIZLAŞMA ARTIYOR

Başta Rusya olmak üzere küresel emtia ticaretinin de dolar dışı para birimleriyle yapılmasına yönelik eğilim de hız kazanıyor.

Rusya, Ukrayna savaşının ardından Batılı ülkelere doğal gazını ruble cinsinden ödeme karşılığında satmaya başlarken Çin’le yaptığı anlaşma kapsamında gaz için gerekli ödemeyi yine ruble ve yuan cinsinden alıyor.

BRICS ülkelerine katılmayı değerlendiren Suudi Arabistan Mart 2022’de, BRICS’in önemli üyesi Çin’e yönelik petrol satışlarında ödemeleri yuanla kabul etmeye hazır olduğunu duyurmuştu.

Çin, halihazırda kapsamlı yaptırımların uygulandığı İran’dan aldığı petrol için yuan cinsinden ödeme yapıyor.

Dünyanın en güçlü 20 ekonomisi belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada? Dünyanın en güçlü 20 ekonomisi belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada? Haberi Görüntüle

LATİN AMERİKA ÜLKELERİ DE 'DOLAR TEKELİNE SON' DEDİ

Ticarette dolara bir alternatif yaratmaya yönelik önemli bir adım da Latin Amerika’nın iki önemli ekonomisi Brezilya ve Arjantin’den geldi.

İki ülke liderleri, “Sur” adıyla planlanan ortak bir para birimini yürürlüğe koyarak önce iki ülke arasında, ardından tüm Latin Amerika’da ticaretin ortak bir para birimiyle yürütülmesi konusunda çalışmalar yürüttüklerini duyurdu.

Ortak bir para biriminin oluşturulmasıyla, ekonomik krizler nedeniyle dolara erişmekte zorlanan Arjantin’in Brezilya’dan gerçekleştireceği ithalat için yapacağı ödemelerde daha az zorlanması hedefleniyor.

Uzmanlar, iki ülkenin ticarette ortak bir para birimi kullanmaya başlamasının zorlu bir süreç olduğunu ancak başarılı olması halinde dünyadaki başka bölgeler için de benzer hamlelerin gelmesini sağlayacağına işaret ediyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading