Yandex Metrica
SON DAKİKA
Doğu Akdeniz'de kazan kazan stratejisi: 30 Kuyu daha açılacak

Doğu Akdeniz'de kazan kazan stratejisi: 30 Kuyu daha açılacak

Türkiye enerjide yeni ortaklarını belirliyor. Rusya, Irak, KKTC ve Libya'da sondaj faaliyetlerini yürüten Türkiye'nin yeni ortaklar belli oluyor. Türkiye; Lübnan, Mısır, Libya ve İsrail'in hidrokarbon çalışmaları için yeni ortaklıklar kuracak.

Ekonomi

05.02.2024, 00:46

Enerji alanındaki çalışmalarına hız veren Türkiye’nin yeni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile atılımlarına devam etmesi bekleniyor. Yeni dönemde ise Doğu Akdeniz ön plana çıkıyor.

Cayır cayır elektrik yakan eşyalar! Evde en fazla bu cihazlar... Haberi Görüntüle

4 YENİ ORTAK

Azerbaycan, Rusya, Irak, KKTC ve Libya’daki hidrokarbon arama ve sondajı projelerinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) eliyle ortaklıkları bulunan Türkiye’nin, yakın zamanda Lübnan, Mısır, Libya ve İsrail başta olmak üzere Akdeniz ülkeleriyle daha yakın enerji diplomasisi yürütmesi bekleniyor. Petrol ve doğal gazda önemli bir arama kabiliyeti olan ve bunu Karadeniz’de ispatlayan Türkiye’nin, söz konusu Akdeniz ülkeleriyle yeni hidrokarbon arama faaliyetleri için ortaklık yapabileceği ifade edildi.

Piyasalarda dengesiz seyir hakim! İslam Memiş altın yatırımcıları için tarih... Haberi Görüntüle

KAZAN-KAZAN STRATEJİSİ

Türkiye’nin enerji diplomasisindeki yakınlaşmaları değerlendiren uzmanlar, Akdeniz’deki keşifler ışığında İsrail’den Türkiye’ye 5 milyar metreküp civarında gaz gelebileceğine dikkat çekti. Ayrıca, Kıbrıs’ın güneyinde de 20 milyar metreküp gaz potansiyeli olduğuna işaret eden uzmanlar, Doğu Akdeniz’in tamamındaki mevcut keşifler dâhilinde yıllık maksimum gaz üretim potansiyelinin 25 milyar metreküp olduğunu ifade etti. Lübnan ve İsrail açıklarında yeni keşiflerin yapılması durumunda buralarda da Türkiye için yeni işbirliği kapıları açılacağını dile getiren uzmanlar, "Diğer taraftan, mevcut gaz sıkıntısı sebebiyle AB, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı dizginleyebilir. Bu denklemde, çok yönlü ‘kazan-kazan’ stratejisi çok önemli" dedi.

Yeni ehliyet alanlar dikkat! 12.000 TL para cezası yiyebilirsiniz! B... Haberi Görüntüle

30 KUYU DAHA AÇILACAK

Karadeniz’de yerli gaz ile ilgili yoğun çalışmalar sürüyor. Sakarya Gaz Sahası’nda projenin ilk fazı için deniz altında 10 kuyu açıldı. İkinci fazda ise 30 kuyu daha açılması planlanıyor. İkinci fazla birlikte üretimin günlük 10 milyon metreküpten 40 milyon metreküp düzeyine çıkarılması hedefleniyor. Projede Fatih sondaj gemisi kuyuları açarken, Kanuni kuyu alt inşaatını, Yavuz ise kuyu üst inşaatını tamamlama görevi üstleniyor. Bu arada Fatih gemisi, Sakarya Gaz Sahası’ndaki yeni tespit kuyusu Amasra-3’te sondaja devam ediyor. Diğer yandan Karadeniz’de sismik arama çalışmaları da kesintisiz sürüyor. Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi, Ünye-3B Projesi dâhilinde Karadeniz’deki veri toplama çalışmalarına devam ediyor. Buraların yanı sıra yakın zamanda Ordu’daki gaz, Rize’deki petrol beklentisi çerçevesinde sismik arama faaliyetlerine başlanması planlanıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading