Yandex Metrica
SON DAKİKA
Doğalgaz, elektrik ve su hepsini kapsıyor: Borcu olanlar dikkat! Bu tarihte silinecek

Doğalgaz, elektrik ve su hepsini kapsıyor: Borcu olanlar dikkat! Bu tarihte silinecek

Ak Parti'nin icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki borçların tasfiyesini öngören ekonomik düzenlemeleri içeren yasa teklifi, 1 Ekim'den sonra Meclis Başkanlığı'na sunulacak. İşte borçların silinmesiyle ilgili detaylar...

Ekonomi

23.01.2024, 19:50

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni torba yasa teklif için toplantı yapıldı. Yeni torba yasa teklifinde vergi ve icra kanunlarında değişiklik öngörülüyor. Bu kapsamda 2 bin liranın altındaki borçları kapsayan 10 milyon icra dosyası tasfiye edilecek.

Bu düzenlemeden yaklaşık 1 milyon kişi yararlanacak. Varlık yönetimi şirketlerine devredilmiş icralık borçların da devlet tarafından karşılanmasının kapsama dahil edilmesi planlanıyor.

Düzenleme içinde; şirketlerin, çalışanlarına 1000 liraya kadar doğal gaz desteği vermesi öngörülüyor. Şirketlere, çalışanlarına doğal gaz desteği vermesi halinde vergi ve sigorta pirimi muafiyetleri sağlanması da gündemde.

Bu düzenlemenin ise torba teklifin içine koyulması planlıyor. Aynı destek, personeline yol ve yemek yardımlarını nakdi olarak veren şirketler için de geçerli olacak.

SPK'dan o iddialara ilişkin yalanlama: 'Gerçeği yansıtmamaktadır' Haberi Görüntüle

İCRA BORÇLARI UYGULAMASINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasına göre, 15 Ağustos 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki alacaklar, gider gösterilerek vergiden düşürülecek ve tasfiye edilecek.

Varlık yönetim şirketlerine devredilmiş alacaklar da düzenlemeye dahil olacak. Böylece icra takibine konu yaklaşık 10 milyon dosya ve yaklaşık 5,5 milyon vatandaş, icra takibinden kurtulmuş olacak.

Diğer yandan geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin duyurduğu 30 milyar lira büyüklüğündeki borçların silinmesi için icra işleminin başlamış olması şartı aranacak. Borcu olan ancak icra işlemi başlamayanlar paket kapsamında olmayacak, borcu silinmeyecek.

Çiftçiler heyecanlı! Yerel seçim sonrası gübre fiyatları ne olur 2024?... Haberi Görüntüle

ÖĞRENİM KREDİSİ BORÇLARI DA GÜNDEMDE

TBMM’de 1 Ekim’de başlayacak yeni yasa döneminde ise, öncelikli olarak ekonomiyi ilgilendiren bir torba yasa teklifi bekleniyor.Teklifte birçok düzenleme yer alacak. Bunların arasında öğrenim kredisi borçları da bulunuyor.

Toplam 3 milyon 157 bin gencin öğrenim kredilerindeki faiz uygulaması kaldırılırken, kredi geri ödemelerinden toplam 26 milyar TL’lik bir bölüm silinecek.Yeni öğrenim kredileri için de düzenleme yapılacak. Torba teklifin bir diğer düzenlemesi ise toplamda 6 milyon vatandaşın 30 milyar liralık borcunu etkileyecek.

Emeklilere özel indirim ve kampanyalar geliyor! Bakan Işıkhan duyurdu: Market,... Haberi Görüntüle

FATURA BORÇLARI SİLİNECEK

Düzenleme iki aşamadan oluşacak. İlk aşamada vatandaşların 2 bin TL’ye kadar elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden kaynaklanan borçlarını devlet üstlenecek.

2 bin TL’ye kadar olan borç silinecek, icradan düşecek. Paketin ikinci ayağında ise takibi varlık yönetim şirketleri tarafından yapılan icradaki borçlarla ilgili düzenleme yapılacak.

1 milyona yakın vatandaşın varlık yönetim şirketlerine devredilmiş 2 bin 500 TL’ye kadar olan icra takibindeki borçlarını devlet üstlenecek.

Silinecek borçlar bireysel borçları kapsayacak. Anayasa Mahkemesi tarafından düzenlemesi iptal edilen Fiyat İstikrarı Komitesi’yle ilgili yasal bir düzenleme de torba teklife eklenecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading