Yandex Metrica

Devalüasyon nedir, ne demek? Devalüasyon olursa ne olur?

Devalüasyon nedir, ne demek? Devalüasyon olursa ne olur?

Devalüasyon nedir, ne demek? sorusu doların değer artışıyla birlikte tekrar gündeme geldi. Peki, devalüasyon ne işe yarar? Devalüasyon olursa ne olur?

Ekonomi

01.03.2024, 00:05

Devalüasyon nedir, devalüasyon neden olur? şeklindeki soorular 23 Kasım 2021 günü doların artışıyla birlikte merak edilmeye başlandı. Devalüasyon, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satınalma gücünün, hükümetçe alınan bir kararla düşürülmesine denen ekonomik tedbirlerden biridir.

Et fiyatlarına tarihi zam: Bu fiyatları insanı vejeteryan yapar: Kuşbaşı ve kıyma fiyatları cep yakıyor Et fiyatlarına tarihi zam: Bu fiyatları insanı vejeteryan yapar: Kuşbaşı... Haberi Görüntüle

DEVALÜASYON NEDİR, DEVALÜASYON NE DEMEK?

Devalüasyon nedir? sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz; devalüasyon, bir ülkenin resmi parasının diğer ülkeleri karşısında değer kaybettirilmesidir. Devalüasyon ile birlikte döviz daha da yükseleceği için ithal mallar pahalılaşır. Ancak yerli mallar daha ucuza satılır.

devalüasyon

Devalüasyon, ihracatı artırmak için ülkelerin merkez bankaları vasıtasıyla kasıtlı olarak da yapılabilirken, bazen kontrol dışı devalüasyonlar da yaşanmaktadır.

Merkez bankaları yabancı para birimleri karşısında resmi paranın değer kaybetmesini sağlamak için piyasaya yerli para sürmek gibi işlemler yapabilirler. Buradaki en temel amaç, yüksek olan para biriminin değerini düşürerek, yabancı para birimleriyle işlem yapılabilmesini kolaylaştırmaktır. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading