Türkiye ile Total Energies arasında yapılacak olan anlaşmaya ilişkin Middle East Eye bilgi veren kaynaklar, "Türkiye önümüzdeki hafta Houston'da Total Energies ile uzun vadeli sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalayacak." dedi.
10 yıllık anlaşmanın 2027'den itibaren başlayacak dönemi kapsayacağını belirtirken kaynaklar, Türkiye'ye verilecek LNG miktarına ilişkin ise bilgi vermedi.
Söz konusu anlaşma Türkiye Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın bu yıl müzakere ettiği bir dizi anlaşmanın parçası.
Türkiye'nin milli boru hattı şirketi BOTAŞ , bu ayın başlarında Shell ile 2027'de başlayacak ve yılda 4 milyar metreküp LNG tedarik edecek, bunun hem iç tüketimde hem de reeksportta kullanılmasını sağlayacak 10 yıllık bir anlaşma daha imzaladı.
Altın hafta başında rekor tazeledi! Uzmanından kritik uyarı: Altın piyasasında...TÜRKİYE'DEN PEŞ PEŞE ENERJİ ANLAŞMALARI
Kaynaklar, görüşülen Total Energies anlaşmasının Türkiye'ye doğalgaz arzının Shell anlaşmasından daha düşük olmasını öngördüğünü söyledi ancak tam miktarı belirtmediler.
Ankara ayrıca mayıs ayında ABD'li enerji devi Exxon Mobil ile ülkeye yıllık 2,5 milyon ton LNG tedarik etmek üzere on yıllık ayrı bir anlaşma imzaladı.
Kaynaklar, Shell, Exxon Mobil ve Total Energies ile yapılan anlaşmaların, gelecek yıl yoğunlaşmaya başlayacak sözleşme yenileme müzakerelerinde Türkiye'nin elini güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.
Bakan Bayraktar, çarşamba günü yaptığı canlı yayında, Botaş'ın Rusya ile Mavi Akım boru hattı üzerinden yaptığı gaz sözleşmelerinin 2025'te, İran ile uzun vadeli boru hattı gaz alım sözleşmelerinin ise 2026'da sona ereceğini söyledi. Cezayir'in Ankara ile yaptığı LNG anlaşmasının da 2027'de sona ereceğini sözlerine ekledi.
Enerji Bakanlığı, Türkiye'nin 2027'ye kadar Cezayir'den yıllık 4,4 milyar metreküp LNG ithal etmeye devam edeceğini duyurdu.
Bakan Şimşek açıkladı: KOBİ'ler için yurt dışından 2,3 milyar dolarlık...3. BİR ÜLKEYE SATIŞ YAPABİLECEK
Konuya yakın bir kaynak MEE'ye yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki on yılda gaz fiyatlarının önemli ölçüde düşmesi bekleniyor ve Türk hanelerine en iyi fiyatları sağlamak için gelecekte kaynaklarımızı çeşitlendirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Türkiye hükümeti son birkaç yıldır ülkenin batısında bir gaz merkezi oluşturmayı hedefliyor. Bu kapsamda, farklı kaynaklardan elde edilen gazın Türk karışımıyla fiyatlandırılması hedefleniyor.
Batılı enerji şirketleriyle imzalanan anlaşmaların bir kısmında, Türkiye'nin satın aldığı gazın bir kısmının üçüncü ülkelere satılması seçeneği de yer alıyor.
Örneğin Ankara, gelecekte elinde fazlalık olması durumunda Shell'den tedarik ettiği gazı Balkan ülkelerine veya diğer alıcılara satabilecek.
Yorum Yaz