Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdelemişti: "Osman Gazi", Karadeniz'deki doğalgaz üretimini iki katına çıkaracak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Türkiye'nin ilk yüzer üretim platformu "Osman Gazi"nin Karadeniz'deki doğalgaz üretimini iki katına çıkaracağını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklmada, Yeni dönemin adı: Osman Gazi, Rota: Karadeniz, Hedef: Tam Bağımsız Türkiye! Türkiye'nin ilk yüzer üretim platformu Osman Gazi, Karadeniz'deki doğalgaz üretimimizi iki katına çıkaracak." denildi.
298 METRE UZUNLUĞU SAHİP
Adını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koyduğu söz konusu platform 298,5 metre uzunluğa, 56 metre genişliğe ve 29,5 metre derinliğe sahip.
Toplam 140 kişilik personel kapasiteli platformun maksimum gaz işleme kapasitesi 10,5 milyon metreküp, maksimum gaz transfer kapasitesi ise 10 milyon metreküp olarak hesaplanıyor.
Platformdan karaya ana gaz iletim hattı uzunluğu 161 kilometre olarak hesaplanıyor. Platformda işlenen gaz bu hat üzerinden karaya ulaştırılarak kullanıma hazır halde ulusal şebekeye verilecek.
29 MAYIS'TA İSTANBUL BOĞAZI'NDAN GEÇECEK
Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu, 26 Eylül 2024'te Çanakkale'de bir tersanede yenileme faaliyetleri kapsamında kuru havuza alınmıştı ve yaklaşık 8 ay burada kaldı. Tersanesindeki faaliyetlerini tamamlayan Osman Gazi, 29 Mayıs'ta İstanbul'un Fethi'nin yıl dönümünde İstanbul Boğazı'ndan geçecek.
Platform, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından Dolmabahçe Sarayı'ndan Karadeniz'e uğurlanacak. Boğaz geçişi yaklaşık 11 saat sürecek. Geçiş esnasında platforma Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı römorkörler eşlik edecek.
Platformun, 1 Haziran 2025’te Filyos Limanı'na yanaşması planlanıyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, "Temmuz'da duyurduğumuz yüzer platformda yeni aşamaya geldik. 3 futbol sahasındaki platformun adını Osmangazi olarak belirledik.
İstanbul'un fethinin yıl dönümünde Dolmabahçe'den Filyos'a uğurlayacağız platformumuzu. 20 yıl boyunca belirlediğimiz lokasyonda görev yapacak. Günlük 9,5 milyon metreküp olan üretimi 2 katına çıkaracak. Filomuza yeni katılan Osmangazi'nin ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum." demişti.
