Yandex Metrica
SON DAKİKA
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika 2021 ihracat rakamı açıklaması: Bu bir rekordur

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika 2021 ihracat rakamı açıklaması: Bu bir rekordur

Son dakika haberleri... 'Bu bir rekordur' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021 yılında toplam ihracatın geçen yıla göre yüzde 32,9 oranında artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Erdoğan, 'İhracat yapılan 75 fasıl ürün grubunda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat değerine ulaştık' dedi.

Ekonomi

23.01.2024, 18:34

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da 2021 yılı dış ticaret rakamlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. İşte Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar...

Türk ekonomisi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme ilkeleri doğrultusunda gelişimini sürdürüyor. Az sonra açıklayacağımız ihracat rakamları hedeflerimize bağlılığımızın doğru yolda emin adımlarla ilerlediğimizin en somut nişaneleridir. Türkiye ekonomide kabuk değiştirmekte artık farklı bir lige çıkmaktadır. Elde ettiğimiz başarıların büyümemize sağladığı katkılarda ihracatımızın çok ciddi payı vardır. İhracatçılarımız akıncı ruhuyla çalışmış, istihdam oluşturmuş, üretmiş, ürettiklerini dünyanın hemen her ülkesine satma başarısı göstermiştir. Türk ekonomisin Alperenleri olarak gördüğüm tüm ihracatçılarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Tarihi başarımızın gizli kahramanları olan emekçi kardeşlerimizi de kutluyorum.

İşsizlik ödeneğinde yeni gelişme! Çalışmayan vatandaşlara destek ödemesi: Başvuranların hesabına... Haberi Görüntüle

'TÜRK EKONOMİSİNE KONTAK KAPATTIRMADIK'

Salgın her ne kadar sağlık krizi olarak başlasa da hayatın her alanını olumsuz etkiledi. Türk ekonomisi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme ilkeler, doğrultusunda gelişimini sürdürüyor. Milletin felaketinden siyasi rant devşirme peşinde koşan muhalefetin abuk sabuk tekliflerine rağmen Türk ekonomisine asla kontak kapattırmadık. Maske ve tıbbi malzeme konusunda Avrupa ve dünyanın pek çok yerinde yaşanan sıkıntıları hepimiz hatırlıyoruz. Güçlü sağlık altyapımızın sağladığı avantajları etkin ve verimli şekilde kullanarak salgın sürecini en iyi şekilde yönettik. Türkiye ekonomisinin ayakta kalması, üretimin aralıksız sürmesi, istihdamın sürmesi için toplumumuzun tüm kesimlerine yönelik tedbirleri devreye aldık. Ülkemizin salgın yönetimine katkıda bulunan en önemli faktörlerden birisi de Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir. Son iki yıla ait ekonomik veriler Türkiye'nin başarısını açıkça ispat ediyor.

Altın fiyatlarına cuma günü şoku! Rekor kıran sarı maden yine... Haberi Görüntüle

'TÜRKİYE KRİZLERİN ALTINDA EZİLMEDİ'

Türkiye ekonomisi 2021 Ekim ayı itibarıyla salgın öncesi döneme göre 2 milyon ilave istihdam oluşturmuştur. Salgın yönetimine katkıda bulunan en önemli faktörlerden biri de cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir. Koordinasyonu en üst düzeyde tutmuş, kararlar hızlı bir şekilde uygulamaya geçmiştir. Türkiye'nin salgın döneminde ekonomisini en hızlı toparlayan G20 ülkesi olması bekleniyor. Türkiye ilk defa krizlerin altında ezilen değil, krizleri yöneten hatta krizleri fırsata çeviren bir ülke konumuna gelmiştir.

Kredi kartı kullananlar dikkat! Hemen ekstrenize bakın: Güncelleme ile o... Haberi Görüntüle

2021 İHRACATI 225 MİLYAR 368 MİLYON DOLAR

Şimdi gururla ifade ediyorum; 2021 toplam ihracatımız geçen yılan göre yüzde 32,9 oranında artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Biz şu anda dünyayla yarışıyoruz. Küresel bazda bir yarışın içindeyiz ve son 12 ayın 11'inde ihracat rekoru kırdık. Bu bir rekordur. 33 bin firmamız ihracat yaparken bu sayı 101 bin 386'ya çıktı. Nereden nereye... Daha önce 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan yalnızca 5 ilimiz varken bu sayı 21'e yükselmiştir. 2002'de sadece 87,6 milyar dolar olan dış ticaret hacmimizi 2021 yılında 496,7 milyar dolara ulaştırdık. Dış ticaret açığımız önceki yıla göre yüzde 7,8 azalışla 45,9 milyar dolara gerilerken ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 83,1'e yükseldi. 

Gram altında rekor seviye için tarih belli oldu: 255 TL... Haberi Görüntüle

EN FAZLA İHRACAT AMERİKA'YA

Bu dönemde ihracatımız Güney Amerika'ya yüzde 86.6, AB dışı Avrupa ülkelerine yüzde 29, Yakın ve ortadoğu ülkelerine 22.6, Kuzey Afrika ülkelerine yüzde 44.8 oranında artış göstermiştir. En fazla ihracat artışı nereye biliyor musunuz? Amerika. Türkiye bunu da başardı.

Aile Bakanlığı İŞKUR üzerinden iş ilanı yayımladı: 21-49 yaş arası... Haberi Görüntüle

'TÜRK LİRASI BELİRLEYİCİ OLACAK'

Türk lirası deyip geçmeyin. Bizim paramız çok önemli. İnşallah paramız belirleyici olacak. Hiç endişe etmeyin. 2021 itibarıyla 205 ülke ve bölgeye ihracat işlemlerimizi milli paramızla gerçekleştirdik. TL ile yaptığımız dış ticaret hacmi 183 milyar liraya ulaşmıştır. Türk lirası ile ticaret gerçekleştirdiğimiz ülke sayısını her geçen gün daha yukarı taşıyoruz. Ne olur 'Türk lirası' deyip geçmeyin. Paramız çok önemli. 2022 hedeflerimizi 250 milyar dolar olarak revize ediyoruz. Cari fazla veren bir ülke konumuna hızla ulaşmak için 2022 ekonomik büyüme hedefimizi yüzde 5 olarak belirledik.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading