Yandex Metrica

Çiftçileri mazot masrafından kurtaran teknoloji! ZY Elektrikli Traktör seri üretime geçiyor

Çiftçileri mazot masrafından kurtaran teknoloji! ZY Elektrikli Traktör seri üretime geçiyor

Dünyanın ilk elektrikli traktörü seri üretim aşamasına geldi. Çiftçileri mazot derdinden kurtaran teknoloji, sadece 20 dakikalık şarjla 5 saatlik çalışma süresini garanti ediyor.

Ekonomi

23.04.2024, 07:47

Tarımda yeni bir dönem başlıyor. Dünyanın ilk elektrikli traktörü 'ZY' tüm testlerden başarıyla geçerek seri üretime hazır hale geldi. Küçük, orta ve büyük boy olmak üzere 3 çeşit üretilecek elektrikli traktörlere çiftçilerden yoğun talep var. Çünkü yakıtla çalışan mevcut traktörler 750 saatlik çalışma süresi karşılığında 300 bin lira değerinde mazot harcarken elektrikli traktör ise aynı süre karşılığında sadece 5-6 bin TL'lik elektrik harcıyor. 

Elektrikli motor teknolojileri konusunda dünyanın önde gelen isimlerinden işadamı Önder Yol'un Ziraat Bankası ortaklığıyla kurduğu ZY Elektrikli Traktör şirketi seri üretimin başlamasıyla birlikte yoğun bir çalışma temposu içine girecek. 

Elektrikli Traktör Projesi'nin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin projesi olduğunu söyleyen Önder Yol, Ziraat Girişim Sermayesi ile ortak yürüttükleri projede ciddi miktarda ön satışlar yapıldığını açıklamıştı. 

Tüm arabalarda olacak: Kara kutu zorunluluğu geliyor! 1 Temmuz'da başlıyor! Tüm arabalarda olacak: Kara kutu zorunluluğu geliyor! 1 Temmuz'da başlıyor! Haberi Görüntüle

YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Şirket, traktörlerin dün itibariyle tip onay testlerinden de geçerek seri üretime hazır hale geldiğini şu mesajla duyurdu. "Dünyanın seri üretime geçecek ilk elektrikli traktörünün tip onay testlerini başarıyla geçtiğini gururla duyuruyoruz. 39 farklı alanda yapılan testleri sorunsuz bir şekilde tamamlayan elektrikli traktörümüzün yaşattığı mutluluğu paylaşıyoruz."

Şirket bir süre önceki paylaşımlarında da şu mesajlara yer vermişti: "ZY Elektrikli Traktör, Türkiye'nin yerli kaynaklarıyla ve bu toprağın mühendislerinin rehberliğinde üretilecek. Parçalar bir araya geliyor, gurur tablomuz yavaşça tamamlanıyor. Temiz enerjinin gücüyle verimliliği artırıp üreticinin yüzünü güldürecek ve dünyanın seri üretimi yapılacak ilk elektrikli traktörü ile yeni bir dönem başlıyor."

Çocuk sahibi her vatandaşa 3600 TL devlet desteği: Son başvuru tarihi 30 Nisan! Çocuk sahibi her vatandaşa 3600 TL devlet desteği: Son başvuru... Haberi Görüntüle

20 DAKİKA ŞARJLA 5 SAAT ÇALIŞIYOR

130 beygir gücündeki küçük ölçekli traktör yaklaşık 20 dakikada şarj edilip tarlada 5 saate kadar çalışabiliyor. 

220 beygirlik orta boy traktör ise 45 dakika şarjla kesintisiz 7 saat boyunca çiftçiye hizmet verebiliyor. 

320 beygirlik büyük boy traktör de 90 dakikada dolan bataryasıyla tarlada 7 saat kesintisiz çalışıyor. 

Şirketin genel müdürü Önder Yol, yurtdışında 'canavarlar' diye tabir edilen çok büyük traktörlerden de yapacaklarını belirterek "1000 beygire kadar çıkabilecek sistemleri ortaya koyacağız" diyor. 

Elektrikli traktörlerin hayvancılık için de önemli olduğuna dikkat çeken Yol, "Bu traktörlerimizin en büyük özelliği sessiz ve kokusuz olması. Hayvancılıkta ses çok önemli, ses arttığı zaman hayvanlar sütten kesiliyor. Bu sessizlik hayvanlar için önem taşıyor" ifadelerini kullanıyor. 

Yerli elektrikli traktör ZY, 26 Temmuz 2019'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından da kullanılmıştı. Traktörlerin saha testleri Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nde gerçekleştiriliyor. 

70 mühendisin uğraş verdiği projede traktördeki tüm yazılımlar yüzde 100 milli. 

23 Nisan Ankara'da toplu taşıma ücretsiz mi? 2024 Çocuk Bayramı'nda Ankaray, ABB metro, EGO otobüs bedava mı? 23 Nisan Ankara'da toplu taşıma ücretsiz mi? 2024 Çocuk Bayramı'nda... Haberi Görüntüle

'YEŞİL GELECEK' VE DAHA TEMİZ BİR DÜNYA

Yerli elektrikli traktör, çiftçilerin belini büken mazot maliyetini çöpe gönderecek. Şirket elektrikli motor teknolojisinin yararlarını şu ifadelerle anlatıyor:

  • Elektriğin olduğu her yerde şarj imkanı ile yüzde 90'a varan enerji tasarrufu sağlıyoruz.
  • 100 km'yi 3 TL'lik bir maliyetle gidebilme imkanı sunuyoruz.
  • Tamamen sessiz çalışan elektrik tahrik sistemi sayesinde gürültü kirliliğine yol açmıyoruz.
  • 'Yeşil Gelecek' sloganı ile daha temiz bir dünya hedefliyoruz.
  • Telefon şarj eder gibi traktörünü şarj et.
  • Traktörler hibrit değil, tamamen elektriklidir. 

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0


Loading