Yandex Metrica

Buğdayda küresel oyun deşifre oldu! Türkiye’de sorun yok

Buğdayda küresel oyun deşifre oldu! Türkiye’de sorun yok

Koronavirüsten sonra yeni küresel oyun buğdayla yeniden hortladı. The Economist dergisinin mayıs kapağı kirli senaryoyu ele verdi. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Hindistan ve Çin tahıl ihracatını yasakladı ancak Türkiye'nin eli bu konuda güçlü.

Ekonomi

23.01.2024, 19:17

24 Şubat'tan bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşından dolayı uygulanan ambargo nedeniyle buğdayın ülke dışına çıkmasına izin vermeyen Putin, dünya genelinde buğday arzında sıkıntı çıkmasına sebep oldu. Savaş sonrası birçok ülke buğday stoğu yapmaya karar verdi. Bu kapsamda Çin’den sonra Hindistan da tahıl ihracatını yasakladı. G7 ülkeleri, 'buğday savaşına' karşı mücadele sözü verirken, küresel açlık krizinin kapıda olduğu uyarısında bulundu.

Bakan Şimşek'ten kamu harcamalarıyla ilgili açıklama: Kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz Bakan Şimşek'ten kamu harcamalarıyla ilgili açıklama: Kontrol edecek ve kesintiye... Haberi Görüntüle

DÜNYADA NE KADAR BUĞDAY STOKU VAR?

Rusya ve Ukrayna dünya buğday ticaretinin yüzde 30'unu gerçekleştiriyor. Ancak savaştan soldayı buğda üretimi yapılamıyor. Dünyanın buğday üretimi 2022- 2023 sezonunda 775 milyon ton olarak tahmin ediliyor. Tüketiminin ise 788 milyon tonu bulması bekleniyor. Bu da stokların daha fazla tüketilmesi anlamına geliyor. Dünyada yaklaşık 300 milyon ton buğday stoku var.

Düğün yapacaklar dikkat! Gram altın ve çeyrek altın rekor diyecek: Uzman ekonomist altın için tarih verdi Düğün yapacaklar dikkat! Gram altın ve çeyrek altın rekor diyecek:... Haberi Görüntüle

BUĞDAYDA KÜRESEL OYUN

Küresel 'buğday' endişesi The Economist dergisinin Mayıs ayı kapağına da yansıdı. Derginin kapağında 'kuru kafa' şeklindeki buğday fotoğrafı dikkatlerden kaçmadı. Küresel salgın Kovid 19'dan önce de ünlü dergi aşıyı işaret etmişti. Dergi son kapağıyla yeni küresel senaryonun da 'buğday'da olacağını iddia etti. Yaşanan bu gelişmelerin ardından 'Türkiye'de buğday sıkıntısı yaşanır mı?' sorusu akıllara geldi.

Bugün borsa açık mı, kapalı mı 23 Nisan? Borsa bugün kaça kadar açık, işlem yapılır mı? Bugün borsa açık mı, kapalı mı 23 Nisan? Borsa bugün... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'DE BUĞDAY SIKINTISI YOK

Sabah gazetesinin aktardığı bilgiye göre; Türkiye'nin yıllık ortalama 25 milyon ton buğday ihtiyacı bulunuyor. Bunun 18-19 milyon tonu iç pazarda tüketiliyor. 6-7 milyon tonu ise işleyip ihraç ediliyor. Yeni hasada sayılı günler kaldı. 15-20 gün içinde Güneydoğu'da, Temmuz ayında da İç Anadolu'da hasat yapılacak. Bu yıl yağışların etkisiyle 20 milyon ton rekolte bekleniyor. Yani Türkiye'nin hasat edeceği buğday kendi tüketimine rahatlıkla yetecek düzeyde.

Tarım ve Orman Bakanlığından bazı basın ve yayın organlarında ortaya atılan Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithal ettiğine dair iddialara yanıt gelmişti. Bakanlık söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını duyurdu ve Türkiye'nin güçlü tarımsal altyapısı ile her geçen gün artan ülke nüfusunun gıda ihtiyacını karşıladğına dikkat çekilmişti. Yapılan açıklamada "Dünyanın ilk 10 tarım ülkesinden biri olan Türkiye, güçlü tarımsal alt yapısı ile her geçen gün artan ülke nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamaktadır. Türkiye ayrıca 25 milyar dolar tarım ve gıda ürünleri ihracatı ile net ihracatçı konumdadır" açıklamasını yapmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading