İş Kanunu'na göre bayram izinlerinde çalışanlar fazla mesai alma hakkına sahip. Bu nedenle bayramın üçüncü izin gününde çalışanlar fazla mesai alabilecek. İşçi bayramın birinci veya ikinci günlerinde çalışırsa 2'şer günlük, pazara denk gelen üçüncü gününde çalışırsa o gün için 2.5 günlük ücret hakkına sahipler.
1 milyar 54 milyon lira hesaplara yatıyor! Eylül ayı Sosyal...İŞÇİLERE KÖPRÜ İZNİ KULLANDIIRLABİLİR
Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül, köşe yazısında konuya ilişkin şu detaylara yer verdi: Önümüzdeki hafta 20 Nisan Perşembe günü Arife, 21 Nisan Cuma'dan itibaren ise bayram. İşveren bu dönemde memleketlerine gidecek ve dönecek çalışanları için 'köprü izin' kullandırabilir. Bu sayede karayolları ve dinlenme tesislerinde bayram trafiği ve dinlenme tesislerinde kalabalık grupların oluşması engellenebilir. Köprü izin sayesinde işçiler bayram öncesi veya sonrası birkaç gün fazla izin kullanmış olurlar, bayramdan sonraki iki ay içerisinde fazladan kullandıkları izinleri telafi ederler ve ücretlerinde kesinti olmadan tatili güvenli bir şekilde uzatmış olurlar.
Kredi kartı kullananlar dikkat! Kart limitlerine yeni düzenleme yolda: Borçlanma...İŞVEREN İZİN VEREBİLİR
İş Kanunu'nda telafi çalışması olarak ifade edilmiş bir düzenleme bulunuyor. Buna göre; işveren resmi tatillerden önce veya sonra işyerini tatil ederek bütün çalışanlara izin verebiliyor. Yani işveren 20 Nisan Perşembe günkü Arifeyi yarım gün, bayramdan sonraki pazartesi, salı, çarşamba günlerini tamamen tatil edip bütün işçilere izin verebilir. Arife gününün yarısını, bayramdan sonraki pazartesi, salı, çarşamba günlerinin tamamını tatil eden işveren, iki ay içerisinde yani 20 Haziran'a kadar, telafi çalışması yaptırma hakkına sahip. Örneğin; haftanın 5 günü, günde 9 saat çalışılan bir işyerinde işveren, işçilerine 3.5 gün için toplam 31.5 saatlik telafi çalışması yaptırabilir.
Ekonomiyi şaha kaldıracak buluş! Dünyanın en büyük dördüncü petrol rezervi...TELAFİ ÇALIŞMASI EN FAZLA 2 SAAT OLABİLİR
Telafi çalışması günde 3 saatten fazla yaptırılamaz. Ayrıca işyerinde günlük 11 saatlik çalışma süresi de telafi çalışması gerekçesiyle aşılamaz. Yani verdiğimiz örnekteki işyerinde işveren, telafi çalışmasını en fazla günde 2 saat yaptırabilir. Çünkü, işyerinde günde 9 saat çalışıldığı için 2 saatlik telafi çalışması ile bu süre 11 saate çıkacaktır. İşcçinin bayram sonrasında vardiyalı olarak işe geri dönüşleri de planlanabilir.
>HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ