Yandex Metrica
SON DAKİKA
Borsa caiz mi, haram mı? Borsa yatırımı yapanlar dikkat!

Borsa caiz mi, haram mı? Borsa yatırımı yapanlar dikkat!

Borsa caiz mi sorusu internette merak edilenler arasında yer alıyor. Birçok insanı ilgilendiren borsa konusu hakkında Diyanet ne diyor? Peki borsa caiz mi, haram mı? Borsa yatırımı yapanlar dikkat!

Ekonomi

15.02.2024, 12:01

Borsa yatırımı yapanların dikkatini çekeceği bir haber olan borsa caiz mi konusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İnsanlar tarafından araştırılan borsa, internette araştırılmaya başladı. Peki borsa caiz mi, haram mı? Borsa yatırımı yapanlar dikkat!

BİM aktüel ürünleri çıktı! 15 Mart BİM'de bu haftaya özel... Haberi Görüntüle

BORSA CAİZ Mİ, HARAM MI?

Borsa caiz mi sorusu internette sıkça araştırılan konulardan bir tanesidir. Dini anlamda yapılmasında bir sakınca olup olmadığı merak edilen borsa vatandaşlar tarafından sıkça aranıyor. Diyanet konuyla ilgili açıklama yaptı. Din İşleri Yüksek Kurulu internet sayfasında yapılan açıklama aynen şöyledir:

"Açığa satış işlemi, sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının (hisse senedi gibi) satılmasını ya da satışına ilişkin emrin verilmesini ifade eder. 
Borsada belli hisselerin düşüşe geçeceğine inanan yatırımcıların başvurduğu bu yöntemde, fiyatı yüksek olan hisselerin satılması ve fiyatlar düştüğünde tekrar satın alınarak sahibine iade edilmesi suretiyle aradaki fiyat farkından kazanç elde edilmesi hedeflenir. İşlemin yapıldığı günden takas gününe (T+2) kadar olan süre içerisinde yatırımcının beklentisi (fiyat düşüşü) gerçekleştiği takdirde satılan hisse senetleri piyasadan satın alınarak karşı tarafa teslim edilir ve işlem sonlandırılmış olur. Ancak bu süre zarfında beklenti gerçekleşmediği takdirde, satılan hisse senetlerinin takas günü bir şekilde teslim edilmesi gerektiğinden, bu miktardaki hisse bir başka kaynaktan borç suretiyle temin edilerek işlem kapatılır.
İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek mislî bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading