Yandex Metrica

Bordan elektrik Türkiye'yi uçuracak! ABD'li Ford pil fabrikası için geliyor

Bordan elektrik Türkiye'yi uçuracak! ABD'li Ford pil fabrikası için geliyor

Elektrikli araçların dünya genelinde yaygınlaşması Türkiye için büyük fırsat oldu. Bor madeninden lityum pil elde etmeyi başaran mühendisler, bu konuda parlak bir geleceğin kapısını araladı. TOGG'un Siro'su ile ASPİLSAN tesislerinden sonra şimdi de Amerikan Ford firması batarya üretimi için Türkiye'yi seçti.

Ekonomi

19.03.2024, 07:16

Türkiye elektrikli araçlar için batarya üssü olma yolunda hızla ilerliyor. Doğuştan elektrikli ilk yerli otomobili seri üretmeye hazırlanan TOGG, Çinli enerji devi Farasis'le birlikte 'Siro' adında batarya fabrikası kuruyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ni Güçlendirme Vakfı'na ait ASPİLSAN ise Türkiye'nin ilk lityum iyon pil üretim tesisini Kayseri'ye inşa etti. Dev fabrikanın önümüzdeki ay üretime başlaması hedefleniyor. Bu gelişmeler sonrası bir güzel haber de ABD'den geldi. Otomobil devi Ford'un Türkiye'de pil fabrikası kuracağı açıklandı. 

2035 yılına dek portföyündeki tüm araçları elektrikli olarak üretmeyi planlayan Ford, batarya üretim üssü olarak Türkiye'yi seçti. Amerikan otomotiv devi, araçlar için pil üretecek fabrikayı Koç Holding ve Güney Koreli SK ortaklığında kuracak. Ford, elektrikli araçta yeni modellerin de piyasaya çıkmasının ardından 2026'dan itibaren Avrupa'da her yıl yaklaşık 600 bin araç üretmeyi planlıyor. 

Cem Yılmaz ne kadar, kaç TL nafaka veriyor? Cem Yılmaz'dan nafaka açıklaması Cem Yılmaz ne kadar, kaç TL nafaka veriyor? Cem Yılmaz'dan... Haberi Görüntüle

BORDAN LİTYUM PİL GERÇEK BİR DEVRİM!

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO'su Gürcan Karakaş, 2022 yılı sonu itibariyle elektrikli bataryanın yerli imkanlarla üretilmiş olacağını duyurmuştu. TÜBİTAK SAGE ise yeni nesil lityum alaşımlı pili bor atıklarından üretmeyi başarmıştı. Bu konuda araştırma-geliştirme çalışmaları yoğun biçimde devam ediyor. Bor madeninden lityum üreterek bir devrime imza atan Türk mühendisleri, doğada az miktarda bulunan lityum madeni için önemli bir kaynak elde etmiş oldu.

Bor cevherini lityuma dönüştüren kurumlardan Eti Maden ise Lityum Karbonat Üretim Tesisini 2020 yılı sonunda hizmete açtı. Rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan lityum üreten tesis ilk etapta yıllık 10 tonluk üretim gerçekleştiriyor. Tam kapasiteyle devreye girdiği durumda tesisin, yıllık 600 tonluk bir üretim gerçekleştirerek Türkiye’nin lityum ihtiyacının yarısını karşılaması bekleniyor.

4A, 4B, 4C sigortalara yeni düzenleme: 2024 Güncel emeklilik şartları neler? 4A, 4B, 4C sigortalara yeni düzenleme: 2024 Güncel emeklilik şartları... Haberi Görüntüle

YILDA 25 MİLYAR DOLAR İHRACAT HAYAL DEĞİL

Dünyaca ünlü teknoloji ikonu Elon Musk'ın da Tesla araçlarına batarya tesisi kurmak için Türkiye'de yatırım yapma hazırlığında olduğu ileri sürülmüştü. Geçtiğimiz yıl işlenmiş bor ürünlerinden 1 milyar dolar ihracat geliri elde eden Türkiye, lityum-bor teknolojisi yerli yerine oturduğunda bunun çok daha fazlasını kazanma potansiyeline sahip görünüyor.

Dünyada bor rezervlerinin yüzde 70'den fazlasına sahip olan Türkiye, önümüzdeki yıllarda bor ürünlerinden elde ettiği geliri yıllık 25 milyar dolara çıkarabilir. Bu duruma dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "20 kat fazla para getirecek" ifadesini kullanmıştı.

Ford firmasının Türkiye yatırımını Financial Times gazetesi duyurdu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading