Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Birleşik Krallık İhracat Bakanı Stuart: Türkiye önemli bir güç

Birleşik Krallık İhracat Bakanı Stuart: Türkiye önemli bir güç

Birleşik Krallık İhracat Bakanı Graham Stuart, Türkiye ile ticari ilişkileri değerlendirirken, Türkiye'nin artan ihracatını izlediklerini belirtti.

Ekonomi

23.01.2024, 17:53

Birleşik Krallık İhracat Bakanı Graham Stuart, Türkiye ile 2022'de daha kapsamlı STA için müzakerelerinden bahsederken, Türkiye'nin BK için önemli bir güç olduğunu vurguladı.

Ramazan bayramında kişi başı 3300 TL para verilecek! 2024 ramazan... Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE ÇOK CAZİP BİR PAZAR"

Çok cazip bir pazar olması sebebiyle Türkiye'de yatırım yapan çok sayıda büyük İngiliz oyuncu gördüklerini söyleyen Stuart, gelecekte daha fazlasını yapmaları için onları teşvik edeceğini ifade etti.

Birleşik Krallık İhracat Bakanı Graham Stuart, Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) devam eden ikili ticareti teminat altına almak adına önemli olduğunu belirterek, "Hem Türk hükümeti hem de biz ticari iş birliğini güçlendirmek için yeni alanlar geliştirmenin çok büyük potansiyeli olduğuna inanıyoruz. İşte bu yüzden gelecek yıl daha kapsamlı bir STA'yı müzakere edeceğiz." dedi.

AA'ya konuşan Stuart, AB ile anlaşmanın ardından Türkiye ile STA yapmaktan dolayı son derece mutlu olduklarını ifade ederek, 2019'a kadar son 10 yılda ticaret hacminin yüzde 70 büyüdüğünü ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar sterline ulaştığını söyledi.

Stuart, STA'nın devam eden ikili ticareti teminat altına almak adına önemli olduğunu belirtirken "Hem Türk hükümeti hem de biz ticari iş birliğini güçlendirmek için yeni alanlar geliştirmenin çok büyük potansiyeli olduğuna inanıyoruz. İşte bu yüzden gelecek yıl daha kapsamlı bir STA'yı müzakere edeceğiz. Çünkü Birleşik Krallık ve Türkiye'nin ortaklık içinde daha fazlasını yapabileceğine inanıyoruz." dedi.

Stuart'ın Türkiye'ye ilişkin açıklamalarından öne çıkanlar:

  • Türkiye'de ileri mühendislik alanında çok iyi işlerin yapıldığını görüyorum. TOGG'u ziyaret ettim, oradaki ekip ile tanıştım. Dünya lideri olabilecek bir şekilde hibrit teknoloji kullanan bir roket şirketi ve uzay ajansı Delta V'nin başkanı ile tanıştım. Mevcut üretim ve geleceğin teknolojisinin o kadar çok alanı var ki bence bu alanlarda Birleşik Krallık'ın yüksek teknoloji kapasitesi ile Türk girişimciliği ve becerisinin birleşimi çok daha fazlasını yapabileceğimiz anlamına geliyor. İkili ticaret hacminin gelecek yıllarda büyüyeceğinden eminim.

  • Elektrikli araç şarj istasyonu kurma deneyimimiz, İstanbul ve ötesinde iklim değişikliği ile mücadele hedeflerine ulaşmak için çok önemli olacak. Bu, Türkiye'de elektrikli araç üreten TOGG gibi firmalara pazar yaratmak açısından da önemli. İklim değişikliği ile ilgili meselelerde birlikte yapabileceğimiz pek çok şey var. Ortak paydaya sahip olduğumuz pek çok alan, yakın güvenlik ve savunma ortaklığımız ve bunların yanı sıra NATO müttefikliğimiz de var.

  • Birleşik Krallık olarak, AB'de iken mümkün olmayan küresel pazarlara açılıyoruz. Bu nedenle Türk firmalarının küreselleşebileceği eşi benzeri olmayan bir üs olduğumuzu düşünüyorum. Birleşik Krallık'ta küresel pazarlara erişiminizin yanı sıra dünyanın önde gelen sınır ötesi finans merkezine ve Avrupa'nın en iyi üniversite sistemine erişiminiz de olur. Diğer Avrupa ülkelerine kıyasla İngiltere'de operasyonlarını başlatmak veya genişletmek isteyen daha fazla start up ve teknoloji girişimleri olduğunu da görüyoruz.

  • Bu kadar çok Türk firmasına ev sahipliği yapmaktan ve İngiltere'de eğitim görmüş Türk insanının daha sonra İngiltere'de ortak yatırım yapma ihtimalinin daha yüksek olmasından dolayı mutluyuz.

  • Türkiye'nin ihracatının önemli ölçüde arttığını görüyoruz. Türk halkının azmi görülmeye değer. Tüm alanlarda zenginleşiyor ve daha uluslararası hale geliyor. Türkiye çok cazip bir pazar. İşte bu yüzden Türkiye'de yatırım yapan çok sayıda büyük İngiliz oyuncu görüyoruz, gelecekte daha fazlasını yapmaları için onları teşvik edeceğim.

  • 1990 yılından bu yana emisyonlarımızı diğer tüm G20 ülkelerinden daha fazla azalttık. Böylece emisyonların kesilmesinde dünyaya liderlik ediyoruz. Hem yurt içinde bu zorluğun üstesinden gelecek teknolojileri geliştirmeye hem de bu çözümleri başka yerlere ihraç etmek için Türkiye de dahil olmak üzere yurt dışındaki ortaklarla beraber çalışıyoruz.

  • Ticaret engellerini azaltmanın her iki tarafın da refahını artıracağına güçlü bir şekilde inanıyoruz. Korumacılık, kulağa hoş geliyor. Ama bunu yaptığınızda tüketicileriniz kaybeder ve işletmeleriniz daha az rekabetçi hale gelir. Ancak rekabete açık olmakla işletmelerinizin dünya standartlarında çözümler üretmeye teşvik edilmesini sağlayabilirsiniz.

  • Son birkaç on yıla bakarsanız, insanlık tarihinde hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde daha fazla insanın yoksulluktan kurtulduğunu gördük. Bu, Çin, Hindistan ve diğer ülkelerin küresel pazara girmesiyle gerçekleşti. Artan refahın koşullarını oluşturan, küçük ülkelerin ve büyük blokların aynı muamele gördüğü küresel kurallara dayalı bir sistem ile gerçekleşti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading