Yandex Metrica
SON DAKİKA
Bir zam kararı da lahmacun satıcılarından geldi! Tanesi 50 TL oldu

Bir zam kararı da lahmacun satıcılarından geldi! Tanesi 50 TL oldu

Et fiyatlarındaki artışın ardından bir zam sinyali de lahmacun satıcılarından geldi. Lahmacun fiyatların ilçeden ilçeye değişirken bir dernek yetkilisi '40 liradan aşağı lahmacun satılıyorsa içinde et olması mümkün değil.' dedi ve 50 TL'ye işaret etti.

Ekonomi

29.01.2024, 03:17

Et fiyatlarında yüzde 50'yi bulan artışın ardından lahmacun satıcıları da zam yapmaya başladı. İstanbul'da her ilçedelahmacun fiyatlarının değiştiği belirtilirken uzmanlar lahmacunda kullanılan malzemeye dikkat çekti.

GLADER Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, 40 liranın altında satılan lahmacunun içerisinde et olmadığını ifade etti. Lahmacunun hileye çok açık olduğunu belirten Orhan, laboratuvarda inceledikleri lahmacunların içerisinde et yerine soya fasulyesi, bitkisel proteinler, kamufle edilmiş et tadı içeren tuzlar, sakatat ürünleri, tavuk ürünleri görüldüğünü açıkladı.

Yatırımcılarının yüzünü güldürdü: SASA yüzde 700 bedelsiz sermaye artırım kararı... Haberi Görüntüle

'KLASİK LAHMACUNDA  GRAMDAN AZ ET KULLANILAMAZ'

Orhan, klasik lahmacunda 50 gramdan az et kullanılamayacağını söyledi ve şu şekilde konuştu: 

Bu durumda 20 lira standart maaliyeti olur. Üzerine kar marjını koyduğunuz zaman para kazanmadan o iş yürütülemez. Sadece fiyat endeksli bakacaksanız 40 liradan aşağı lahmacun satılıyorsa içinde et olan bir lahmacun olması mümkün değil. Atalar demiş ucuz etin yahnisi kara olur. Sağlıklı lahmacun tüketilmesi için bunlara bakılması gerek. Bugünkü şartlarda 20 liraya lahmacun satıyorsa ya kanatları kırılmış bir melektir ya da kendince çok iyi gizlendiğini sanan arkadaşımızdır. Bu şartlarda bunun olması mümkün değil. Laboratuvar incelemesini yaptığınız zaman öyle kamufle edilebilen suiistimaller görüyoruz ki, siz çok profesyonel bir göz de olsanız fark edemeyebilirsiniz. Bize et diye verilen şeylerin ot olduğunu görüyoruz.

Akaryakıt fiyatlarında son durum! 27 Mart benzine ve motorine zam... Haberi Görüntüle

'ANALİZE GÖNDERDİĞİMİZDE HAYVANSAL PROTEİNİN SIFIR OLDUĞUNU GÖRDÜK'

Orhan, lahmacunun her türlü hileye açık olduğunu ifade etti ve sözlerine şu şekilde devam etti:

Daha önce İstanbul'da yaptığımız çalışmalarda aldığımız numunelerde bu durumu görmüştük. Lahmacun her türlü hileye açık. İçerisinde soya fasulyesinden bitkisel proteinlere, kamufle edilmiş et tadı verilen tuzlara, sakatat, tavuk ürünlerinden, havucuna varana kadar her şeyin katılabildiğini görebiliyorsunuz. Lahmacunumuza dokundurtmamak lazım. Vatandaşlarımız şüphelendiğinde ilçe tarım müdürlüklerini arayıp bilgi verebilirler. Lahmacunda hile yaptığınızda kamufle edebilecek çok iyi baharatlar var. Çok lezzetli dediğiniz lahmacunu analize gönderdiğimizde içinde hayvansal proteinin sıfır olduğunu gördük.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl ise, aradaki fiyat farkının hem kaliteden hem de semt değişikliğinden olabileceğini dile getirerek, "

Lahmacun fiyatları 100 liraya kadar da gidiyor, 20 liraya kadar da düşüyor. Burada kararı verecek olan müşteri. Güngören'deki dükkan kirası giderleri ile Nişantaşı'ndaki yerin kirası aynı değil. Kullandığı malzeme çok önemli. Et fiyatı 300 liraya da var, 200 liraya da var. Çalıştırdığı personel sayısı çok önemli. Bizim restoranımızda lahmacun 85 lira ama içerisinde kullandığımız malzeme, marka bilinirliği, dükkanın lokasyonu hepsi etkiliyor. Meslektaşlarım için kötü diyemem, bunun kararını müşteri verir ama mutlaka ürün kalitesinde bir şey vardır. Benim 80 liraya da 30 liraya da lahmacun satan üyem var. Et konusu biraz karışık ama yine kendi parametre değerlerinde yaparsa, 30 liraya nasıl oluyor bilmiyorum.

Üç ülkenin ortak kullandığı havalimanında bomba paniği: Havalimanı tahliye edildi Haberi Görüntüle

Türkiye gaz merkezi olacak! 2050'de hedef 13 milyar metreküp doğalgaz Haberi Görüntüle

FİYATLARDA DÜKKAN KİRALARI DA ETKİLİ

Esenyurt'ta 39 yıldır esnaf olan Ömer Polat, ise 'Şu an lahmacun fiyatı 20 lira. Semt konusu önemli. Buranın kirası 10 bin lirayken başka yerlerde kira 100 bin lira olabiliyor. Et konusunda hepsi aynı. Yıllardır bu işin içerisindeyim. Herkes dana boşluk koyuyor' dedi.

Güngören'de başka bir restoranın işletmecisi Tuncay Güren ise, şöyle konuştu:

30 liraya bizi kurtarıyor. İnsanları fazla sıkmaya gerek yok. Dananın hepsi aynı, ne farkı var. Kasabımız belli gelip baksınlar. Etimizi gösterebiliriz, 30 lira fazla bile" dedi. Bağcılar'da lahmacunun fiyatı 35 TL olan işletmenin sahibi Seyit Hacıoğulları da "Biz burada 20 bin TL kira veriyoruz, diğeri 200 bin lira veriyor. Kalite farkına inanmıyorum.

Başakşehir'e bağlı Bahçeşehir'de 85 liraya lahmacun yiyen Selin Uzun, "Sadece bir yerde lahmacun yiyorum, her yere güvenmiyorum. Fiyat aralığı da önemli. 85 lira pahalı ama temiz olduğuna inandığım için değdiğini düşünüyorum. 30 liralık lahmacunu tercih etmem." şeklinde konuştu.

Hedef 100 bin varil! Cumurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Şırnak Türkiye'nin petrol... Haberi Görüntüle

KARŞI KARŞIYA OLAN DÜKKANLARDA BİLE FİYATLAR FARKLI

Lahmacun fiyatları Fatih Sultanahmet'te karşı karşıya olan dükkanlarında bile değişiklik gösteriyor. Sultanahmet'te işletmede çalışan Erhan Pekken, konuyla ilgili şu şekilde  konuştu:

Sultanahmet'te esnafa 30 liraya satıyoruz. Lahmacunun fazla bir maliyeti yok, bizi bu şekilde kurtarıyor" diye konuşurken, karşısında bulunan işletmenin çalışanı Gökhan Demir, "Lahmacun 50 lira. Biz zam yapmıyoruz bazıları 150 liraya satıyor. Herkes aynı eti kullanıyor. Sadece turistlik bölge olduğu için fazla ücret alıyorlar. Biz turist menüsü değiliz. Lahmacun maliyeti ne kadar olabilir? Et fazla gidiyor deyip fazla para alıyorlar.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading