Yandex Metrica
SON DAKİKA
Binance CEO'su resmen açıkladı! Rusya kripto para ile ekonomik yaptırımları delecek!

Binance CEO'su resmen açıkladı! Rusya kripto para ile ekonomik yaptırımları delecek!

Rusya Ukrayna arasındaki savaş dünya piyasalarını kökünden sarsıyor. Dünya devletleri birbiri ardına Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlarını açıklıyor. Hal böyleyken Rusya, kripto para yatırımlarını artırarak ekonomik yaptırımları delmenin yollarını arıyor.

Ekonomi

23.01.2024, 18:54

Binance sözcüsü, Reuters’a yaptığı açıklamada “Milyonlarca masum kullanıcının hesabını tek taraflı olarak dondurmayacağız. Kriptonun amacı dünya genelindeki insanlara daha geniş bir finansal özgürlük sunmaktır” ifadelerini kullandı.

Binance dün Ukrayna’ya 10 milyon dolarlık insani yardımda bulunacağını açıklamıştı. Ayrıca Ukrayna, savunmasını finanse etmek için kripto para üzerinden bağış kabul ediyor.

Batının Rusya’yı küresel finansal sistemden dışlayacak yaptırımları yüzünden kriptonun bir alternatif haline gelip gelemeyeceği konuşuluyordu.

Geçtiğimiz hafta sonu Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, Rus bankalarının dünya piyasalarında finansal işlem ve havale yapmasını engellemek için “SWIFT /BIC” sisteminin dışında tutulmasını kararlaştırdı. Ayrıca Rusya Merkez Bankası ve Rus oligarkların yurtdışındaki finansal varlıkları dondurlacak.

Emeklilere 100 bin TL karşılıksız destek! PTT 2024 yılında emeklilere... Haberi Görüntüle

KRİPTO PARA YAPTIRIMLARI DELEBİLİR Mİ?

Bir ülkenin SWIFT’den çıkarılması, kilit bankaların küresel finansal sistemden büyük ölçüde kopacağı anlamına geliyor. Moskova’nın SWIFT’den dışlanması sonrası Rus bankaları, diğer ülkelerdeki bankalarla güvenli bir şekilde iletişim kurmak için alternatif yollar arayacak. Bu alternatif yollardan bazıları Rusların kendi kurdukları ödeme sistemi.

Ancak bu ödeme sistemlerinin yanında batılı güçler yaptırımların kripto aracılığı ile de delinebileceğinden endişe ediyor. Analistlerse kriptonun merkezi olmayan yapısının dijital varlıkları tamamen kesmeyi zorlaştıracağını söylüyor.

DMM'den ÖTV ve KDV'ye zam iddialarına yalanlama: 'Spekülatif haberlere itibar... Haberi Görüntüle

RUSYA KRİPTO PARA YATIRIMLARINI ARTIRIYOR

Londra merkezli risk danışmanlık firması AnotherDay yöneticisi Marlon Pinto da bankacılık sistemine duyulan güvensizlik nedeniyle kripto para birimlerinin Rusya’nın finansal sistemindeki payının diğer birçok ülkeden daha büyük olduğunu belirtti.

Bir Rus hükümeti raporuna göre Rus vatandaşları tarafından açılan 12 milyondan fazla kripto para cüzdanı olduğu ve ülkedeki kripto para hacminin ise 23 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Blok zincir analiz firması Elliptic’e göre, küresel finans piyasalarına erişimini sınırlayan ABD’nin katı yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan İran, yaptırımları atlatmak için kripto para madenciliğini kullandı. Ayrıca küresel finansal güçlerin yaptırımına maruz kalan diğer ülkelerden Kuzey Kore, Venezuela gibi ülkelerin de kripto teknolojisini yoğun bir şekilde kullandığı tahmin ediliyor..

Yine de mevcut küresel bankacılık sistemindeki Rus işlemlerinin devasa büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda finansal sistemde kullanılan kripto paraların şimdilik oldukça yetersiz. Bu payın ne kadar artırılabileceği ise belirsiz.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading