Yandex Metrica
SON DAKİKA
Benzin ve motorin fiyatlarında son dakika! Araç sahipleri günlerdir bekliyordu

Benzin ve motorin fiyatlarında son dakika! Araç sahipleri günlerdir bekliyordu

Küresel piyasalardaki petrol artışlarında fiyatlara zam üstüne zam yapan ve düşüşlerde üç maymunu oynayarak indirim uygulamayan ve neticede rekor karlar elde eden akaryakıt sektörü, tüketicilerin tepkisini çekti.

Ekonomi

23.01.2024, 22:16

Brent petrol fiyatlarındaki artışları bahane ederek fahiş zamlar yapanlar, petrol fiyatlarının ucuzlaması karşısında üç maymunu oynuyor. Tüketiciler, Mazotun 30 liradan 21 liraya, benzinin de 27 liradan 17 liraya düştüğü halde rakamların etiketlerde yerinde durduğu ve hatta arttığını vurguladı. Tüketici dernekleri, kazanma hırsına yenik düşen fırsatçılara "dur" denilmesini istiyor.

Fahiş artış oranı ekonominin baş gündemiydi! Konut fiyatlarıyla ilgili dikkat... Haberi Görüntüle

ZİRVE FİYATINDAN YÜZDE 38,6 DÜŞTÜ

Pandeminin tedarik zincirini bozması, ardından yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı, başta petrol olmak üzere birçok hammadde fiyatında büyük dalgalanmalara yol açtı. Bu gelişmelerle birlikte Haziran 2022'de Brent petrolünün varil fiyatı 125 dolara ulaştı. Bu artış petrol fiyatlarının yükselmesine yol açarken, Türkiye'de de akaryakıt fiyatları etkilendi ve 26 Haziran'da İstanbul'da motorinin litresi 29,94 liraya, benzinin litresi ise 27,26 liraya kadar çıktı. Ancak son dönemde petrol fiyatlarında hızlı düşüşler gözlendi ve Brent petrolünün varil fiyatı 76,82 dolara geriledi. Bu durum petrolün varil fiyatının yıl içinde zirve noktasından bugüne kadar yüzde 38,6 oranında düştüğüne işaret ediyor.

Emekli ikramiyesi ödeme takvimi belli oldu! SSK, Bağ-Kur ve emekli... Haberi Görüntüle

FİYATLARDA GERİLEME DEVAM EDİYOR

Son dönemde Türkiye’de motorinin litresi 21,05 liraya, benzinin litresi de 17,42 liraya geriledi. Böylece motorinin litresi zirve yaptığı haziran ayından bugüne kadar yüzde 29,7, benzinin litresi de yüzde 36,1 geriledi. Son dönemde emtia ve hammadde fiyatında büyük düşüşler yaşanıyor. Mart ayında 1.340 doları gören buğday fiyatları yüzde 45,3 düşüşle 732,5 dolara, nisan ayında 827 dolar olan mısırın fiyatı yüzde 22,1'lik düşüşle 644 dolara indi. Haziran ayında 3 bin 433 puana çıkan navlun piyasasındaki taşımacılık ücretlerinin göstergesi olarak bilinen Baltık Kuru Yük Endeksi (Baltic Dry Index-BDI), yüzde 61,3 düşüşle 1.324 puana indi.

Ayrıca bu yılın şubat ayında 4,9 dolar olan bakırın fiyatı yüzde 21’lik düşüşle 3,85 dolara, şubat ayında 3 bin 966 dolara kadar çıkan alüminyumun fiyatı da yüzde 37,7’lik düşüşle 2 bin 474 dolara geriledi. Ancak daha önce akaryakıt, lojistik ve hammadde fiyatlarını bahane ederek başta gıda olmak üzere birçok üründe fiyat artışına giden üreticiler, son dönemde düşüşleri etiketine yansıtmıyor. Aksine herhangi bir gerekçe göstermeden ürünlerine zam yapmaya devam ediyor

EYT'siz kısmi emeklilik mümkün mü? 3615 ve 5480 gün sayısı... Haberi Görüntüle

"AÇ GÖZLÜLÜK YAPIYORLAR"

Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin, petroldeki düşüşün ürünlere indirim olarak yansımamasını ‘aç gözlülük’ olarak nitelendirdi. Şahin, “Başta petrol ve akaryakıt olmak üzere birçok hammaddenin fiyatı düşüyor. Birileri fiyatları düşüreceğine zam yapıyor. Bunun adı daha fazla kazanma hırsıdır. Ayrıca, Manipülasyon Yasası’nın çıkması lazım. Bu yasa, piyasadaki dengeleri sağlar” diye konuştu. Devletin de fiyat kontrolünü titizlikle yerine getirmesini isteyen Şahin, “Denetimler kapsamlı olur ve cezalar uygulanırsa fiyatlar geriler” dedi. Tüketicinin de yükselen fiyatları kabullendiğini ve genel bir tepkisizlik oluştuğunu vurgulayan Şahin, “Vatandaş bu zamlara tepki göstermeli ve gerekirse ürünü almamalı. Ama biz bunu yapamıyoruz ve satıcı da bunu kendi lehine çeviriyor” ifadelerini kullandı.

4A SSK, 4B BAĞKUR, 4C Emekli Sandığı memur EYT emeklilerine... Haberi Görüntüle

"YÜZDE 700'ÜN ÜZERİNDE KAZANÇ SAĞLADILAR"

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu da birçok hammadde fiyatının düştüğünü, dövizin de uzun süredir yatay seyrettiğini dile getirdi. Ağaoğlu, “Satıcılar, aylar önce artışları bahane ederek fiyatları yükseltti. Yüzde 600-700’ün üzerinde kazanç sağladılar. Şimdi ise fiyatlar düşüşte, ancak ürünlere hala zam yapılıyor. Temel tüketim maddelerinde fahiş artışlar var. Tüketicinin en büyük gücü tüketmemek. Vatandaş fahiş fiyatları gördüğünde şikayet etmeli. Gerekirse ürünü almamalı” dedi. Devletin dijital fiyat takip sistemiyle çok büyük bir adım attığını da kaydeden Ağaoğlu, “Bu konuda devlet denetimlerini artırmalı, para cezası vermeli. Bu da işe yaramazsa ifşa edilmeli. En son hapis cezasına kadar gidebilir” diye konuştu.

8 bankadan bayram öncesi cepleri rahatlatacak müjde! 1 lira faiz... Haberi Görüntüle

"FİYATLARIN STABİL DEVAM EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, şu anda piyasada bir durgunluğun yaşandığını iddia etti. Palandöken, “Enerji fiyatları düştü, ancak ham madde ve girdi maliyetleri de yükseldi. Bu da fiyatlara yansıyor. Önümüzdeki ayda fiyatların artmayacağını ve stabil devam edeceğini düşünüyorum. Bu konuda denetimler de arttı. Tüketici de ucuz ürünlere yönelerek fiyat dalgalanmalarının geçmesini beklemeli. Yeni yılda fiyatlar yerine oturur ve piyasa rahatlar” ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading