Yandex Metrica
SON DAKİKA
Baz etkisi nedir? Baz etkisi sonucu enflasyon kaça düşecek?

Baz etkisi nedir? Baz etkisi sonucu enflasyon kaça düşecek?

Baz etkisi nedir terimi özellikle enflasyon hesaplamalarında kullanıldığı için merak ediliyor. Peki, baz etkisi sonucu enflasyon kaça düşer?

Ekonomi

22.02.2024, 02:36

Baz etkisi nedir, son haftalarda ekonomi gündemindeki yerini korumaya devam ederken vatandaşlar baz etkisi terimini araştırarak bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Baz etkisi, ekonomilerde sıklıkla kullanılıyor.

En düşük emekli maaşı alanlara devlet yardımı! Karşılıksız ödeme için... Haberi Görüntüle

BAZ ETKİSİ NEDİR?

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyonun baz etkisi dışında da geriye geleceğini ön görüyoruz. Bu ay beklediğimiz gibi kısmi olarak gerileme oldu. Aralık, Ocak'ta da baz etkisiyle beraber önemli bir gerileme bekliyoruz, ön görüyoruz. Asgari ücretin enflasyon üzerinde, fiyatlar üzerinde çok etkisi olacağını düşünmüyorum" ifadesini kullanmıştı. Baz etkisi, Kavcıoğlu enflasyon açıklaması ardından daha fazla merak edildi.

Peki, baz etkisi nedir?

Baz etkisi bir önceki yılın ilgili dönemindeki enflasyonla ilgilidir, eğer enflasyon oranı bir önceki yılın ilgili döneminde çok düşükse, fiyat endeksindeki daha küçük bir artış bile aritmetik olarak yüksek bir enflasyon oranı verecektir.

Ramazana özel dev indirimler! CarrefourSA, Migros, ŞOK Marketlerde 2 al... Haberi Görüntüle

BAZ ETKİSİ NASIL HESAPLANIR?

Örneğin 2014 Kasım ayı yıllık enflasyonu hesaplanırken, 2014 yılı Kasım ayı tüketici endeksinin 2013 yılı Kasım ayı tüketici endeksine göre yüzde değişimi alınmaktadır. 2013 yılı Kasım ayında tüketici endeksi normal ortalamalara göre çok daha düşük bir oranda artmış ise, 2014 yılı Kasım ayında yıllık enflasyonu yükseltici bir baz etkisi görülecektir.

Hedef 100 bin varil! Bakan Bayraktar duyurdu: Gabar'da günlük petrol... Haberi Görüntüle

BAZ ETKİSİ SONUCU ENFLASYON KAÇA DÜŞER?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayı piyasa katılımcıları anketine göre, katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 68,06 iken, bu anket döneminde yüzde 66,80 oldu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading