Yandex Metrica

Bakan Varank'tan yerli lokomotif motoru müjdesi: Yüzde yüz ülkemize ait

Bakan Varank'tan yerli lokomotif motoru müjdesi: Yüzde yüz ülkemize ait

Bakan Varank Kocaeli'de düzenlenen 160 Serisi Özgün Motor Ailesi Lansmanı'nda Türkiye'nin ilk yüzde yüz yerli lokomotif motorunu tanıttı. Özgün motor ailesinin yalnızca lokomotiflere değil jeneratörlere, iş makinelerine, kara ve deniz araçlarına da güç verebileceğine dikkat çeken Bakan Varank, yüzlerce proje daha yürüttüklerini söyledi.

Ekonomi

23.01.2024, 20:11

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil karaismailoğlu ile birlikte TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü'nde (RUTE) düzenlenen "160 Serisi Özgün Motor Ailesi Lansmanı'nda konuştu. Bakan Varank, ilk yüzde yüz yerli lokomotif motorunu tanıttı ve "Bugün tanıtımını yaptığımız Özgün Motor, ülkemizde sıfırdan tasarlanan ve üretilen, aynı zamanda lisans hakları da yüzde 100 ülkemize ait olan ilk ve tek lokomotif motoru özelliğini taşıyor." şeklinde konuştu. 

Erken emekliliğin gelmesi an meselesi: 2. Torba Yasa maddelerinde o detay dikkat çekti! Erken emekliliğin gelmesi an meselesi: 2. Torba Yasa maddelerinde o... Haberi Görüntüle

'FORD, HYUNDAİ VE BMC'NİN TESTLERİ TÜRKİYE'DE YAPILIYOR'

Türkiye'nin raylı sistemlerde ihtiyacını karşılayan ve ihraç eden konuma geldiğini söyleyen Bakan Varank, bir Uzak Doğu ülkesinin milli otomobil projesinin testlerinin yanı sıra Ford Otosan, Hyundai ve BMC'nin bazı testlerinin 2020'de kurulan "Motor Mükemmeliyet Merkezi"nde yapıldığını söyledi. ,

Milyonların beklediği 55 torba yasa maddesi onaylandı: Bağkurlu ve taşeron işçiye müjde Milyonların beklediği 55 torba yasa maddesi onaylandı: Bağkurlu ve taşeron... Haberi Görüntüle

'YÜZDE 100 YERLİ İLK LOKOMOTİF MOTORU'

AR-GE projeleri ile motor teknolojilerinin yerli olarak geliştirilmesi konusunda Türkiye'nin çok önemli bir seviyeye ulaştığını söyleyen Bakan Varank, şu şekide konuştu: 

Bugün tanıtımını yaptığımız Özgün Motor, ülkemizde sıfırdan tasarlanan ve üretilen, aynı zamanda lisans hakları da yüzde 100 ülkemize ait olan ilk ve tek lokomotif motoru özelliğini taşıyor. Burada üretilen motorun yüzde 100'ü burada geliştirildi, parçalarının yüzde 90'ı ülkemizde üretildi. Tam 3 bin 600 farklı parçası bulunuyor.

Dünya Bankası'ndan Türkiye açıklaması: İşte 18 milyar dolarlık paketin ayrıntıları Dünya Bankası'ndan Türkiye açıklaması: İşte 18 milyar dolarlık paketin ayrıntıları Haberi Görüntüle

'MOTOR SANAYİİNİN MİHENK TAŞI'

Yerli lokomotif motorunun 8, 12 vey 16 silindirli olarak 2 bin 700 beygire kadar 3 farklı konfigürasyonda üretilebileceğini söyleyen Bakan Varank, seri üretimin Türkiye Raylı Sistem Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) taraffından yapılacağını belirtti. Özgün motor ailesinin yalnızca lokomotiflere değil jeneratörlere, iş makinelerine, kara ve deniz araçlarına da güç verebileceğini belirten Bakan Varank şöyle konuştu:

Ülkemizdeki motor sanayisinin gelişiminde mihenk taşı olan Özgün Motor, hem kendi sınıfına hem de TCDD'nin envanterindeki lokomotif motorlarına nazaran daha uygun maliyetli, daha az yakıt tüketen, daha performanslı, daha verimli ve daha çevreci tasarıma sahip.

 

Buna içten yanmalı dizel motor gözüyle bakmamamız lazım. Arkadaşlarımız, aynı motor tasarımının hidrojenle kullanılması için şimdiden çalışmalara başlamış durumda. Biz bu motoru, hidrojenle de çalışır hale çok kolay şekilde getirebiliriz. Şu anda piyasada ticari olarak satılan hidrojen motoru yok. Türkiye burada öncü ülkelerden biri haline gelebilir. Bu da stratejik olarak yaptığımız işin ne kadar üstün olduğunu gösteriyor."

Bakan Bolat duyurdu! Fahiş fiyat uygulayanlara kötü haber: Resmen harekete geçildi Bakan Bolat duyurdu! Fahiş fiyat uygulayanlara kötü haber: Resmen harekete... Haberi Görüntüle

'TÜRKİYE İHRACATÇI KONUMUNDA'

Bakan Varank, "Milli Teknoloji Hamlesi" vizyonu kapsamında Türkiye'yi kritik teknolojilerin tasarlandığı, üretildiği ve ihraç edildiği bir ülke haline getirme konusunda kararlı olduklarını söyledi ve sözlerine şu şekilde devam etti:

Mobilitenin dönüşümünde öncü olacak stratejik öneme sahip projeleri başarıyla yürütüyor, paydaşlarımızla işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Artık yerli ve milli olarak üretebildiğimiz tramvaylarımız, sürücüsüz metro araçlarımız, milli elektrikli tren setlerimiz, lokomotiflerimiz, banliyo setlerimiz, yolcu ve yük vagonlarımız var. Bununla birlikte milli sinyalizasyon sistemi ve yüksek hızlı tren geliştirilmesine yönelik çalışmalarımıza da ara vermeden devam ediyoruz. Ülkemiz, 2021 itibarıyla raylı sistem araçları aksam ve parçalarında net ihracatçı konumuna gelmiş durumda.

Zorunlu karşılık faiz oranı ne kadar oldu 2024? TCMB zorunlu karşılık faiz oranı ne? Zorunlu karşılık faiz oranı ne kadar oldu 2024? TCMB zorunlu... Haberi Görüntüle

5 SENE İÇİNDE 320 MİLYON AVROLUK KATMA DEĞER

Bakan Varank, şehir içi hatlarda TÜRASAŞ ve RUTE ile bir araya gelerek ASELSAN ilse sinyalizasyon sistemi geliştirikebildiğini söyledi ve 5 sene içinde 320 milyon avroluk katma değer oluşturulabileceğine dikkat çekti. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile birlikte geliştirdikleri E5000 elektrikli ana hat lokomotifinin montajlarının tamamlandığını duyuran Bakan Varank, "İnşallah yakın zamanda Sayın Bakanımızla bunu da tanıtacağız. Yüzde 100 elektrikli ana hat lokomotifimizi de kendimiz geliştirmiş olacağız. Bu manada önemli bir ihtiyacımızı karşılamış olacağız." dedi. 

Emekliler için 2 yeni düzenleme! Gözler Temmuz ayına çevrildi! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekliler için 2 yeni düzenleme! Gözler Temmuz ayına çevrildi! En... Haberi Görüntüle

MÜZMİN MUHALİFLERE CEVAP

Yüzde yüz yerli lokomotifin yanı sıra yüzlerce proje üzerinde çalıştıklarını söyleyen Bakan Varank, sözlerine şöyle devam etti:

Biliyorsunuz müzmin muhaliflerin çok sıkça kurduğu bir cümle var. Biz platform, ürün geliştirdiğimizde, 'Hani bunun neresi yerli, bunun motoru yerli mi?' diye soruyorlar. Evet bugün onlara cevap veriyoruz; kendi özgün motorumuzu, raylı sistemlerde kullanılacak özgün motorumuzu geliştirdik. Birazdan çalıştıracağız, bunun da motoru yerli, gururla söyleyebileceğiz. Projede emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Adil Bey'e hasseten şükranlarımızı arz ediyorum çünkü Ulaştırma Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı RUTE'de güzel sinerji yakaladı. Projemizi 4 yıllık planlamıştık, 4 yıl içerisinde tamamladık.

Bakan Varank son olarak daha birçok başarı hikayesini kamuouyu ile paylaşacaklarını söyledi ve "Vatandaşlarımızın gurur duyacağı işleri herkesin gündemine getirmiş olacağız. Bizim gündemimiz gerçek teknoloji. Zoom bağlantısını teknoloji olarak sunanlara inat, geleceğin teknolojilerine yatırım yapıyoruz." dedi.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading