Bakan Şimşek'ten grafiklerle tek tek açıkladı: Kayda değer ölçüde geriledi!

Türkiye ekonomisinde izlenen poltikalarla birlikte dengelenme süreci her geçen gün hız kazanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açığın 2024’te OVP hedefinin altında kalarak 10 milyar dolara gerilediğinigrafiklerle tek tek açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Aralık 2024 dönemi ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.
EKONOMİK İSTİKRAR GÜÇLENDİ
Bir önceki yıla göre 29,9 milyar dolarlık iyileşme sağlanırken, ihracattaki direnç, ithalat bağımlılığının azalması ve turizm gelirlerindeki artış bu başarıda etkili oldu. Bakan Şimşek, artan güven ve sermaye girişleriyle dış finansmana erişimin kolaylaştığını ifade ederek ekonomik istikrarın güçlendiğini ve yapısal reformlarla bu kazanımların kalıcı hale getirileceğini vurguladı.
CARİ AÇIK GERİLEDİ
Cari açığın 2024'te Orta Vadeli Program hedeflerinin oldukça altında, 10 milyar dolar olarak gerçekleştiğine belirten Şimşek, cari açığın milli gelire oranının yaklaşık yüzde 0,7 olduğunu aktardı.
Sosyal medya üzerinden konuya ilişkin grafikler paylaşan Şimşek, cari dengenin bir önceki yıla kıyasla 29,9 milyar dolar, Mayıs 2023'teki zirveye göre 45,1 milyar dolar iyileştiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
"KAZANIMLARI YAPISAL ADIMLARLA KALICI HALE GETİRECEĞİZ"
Geçen yıl 11,7 milyar dolar net portföy girişi gerçekleşirken reel sektör ve bankaların dış borç çevirme oranlarının sırasıyla yüzde 144 ve yüzde 159 seviyesine yükseldiğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:
"CARİ DENGE HEDEFİMİZİ YAPISAL ADIMLARLA KALICI HALE GETİRECEĞİZ"
Azalan cari açık, dış finansman ihtiyacının gerilemesine, rezerv birikimine ve ekonomik istikrarın güçlenmesine katkı sağlamaktadır. Önümüzdeki dönemde küresel koşullardaki belirsizlikler ve ekonomik aktivitedeki canlanmayla birlikte sınırlı artmasını beklediğimiz cari açığın sürdürülebilir seviyede kalmasını öngörüyoruz. Sürdürülebilir cari denge hedefimiz doğrultusunda elde ettiğimiz kazanımları yapısal adımlarla kalıcı hale getireceğiz.
