Bakan Şimşek'ten enflasyonla mücadele mesajı: 'Köklü bir çözüm peşindeyiz'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Vatandaşımız hayat pahalılığı şikayetinde haklı. Enflasyon adaletsiz bir vergi gibidir. Özellikle sabit ve dar gelirlileri vurur. Enflasyon en büyük kötülüktür. Mutlaka enflasyonla mücadele edilmelidir. Vatandaşımız müsterih olsun, köklü bir çözüm peşindeyiz." dedi.
TV 100 canlı yayınında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele ve Türkiye'nin ekonomi politikasına dair önemli açıklamalarda bulundu.
Ocak ayı enflasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Şimşek, bütüne bakıldığında enflasyonun ana hedefteki düşüşünde bir değişiklik olmadığını söyledi. 2023 yılı sonunda yüzde 65 olan enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 44'e düştüğünü belirten Şimşek, 2025 sonunda ise bu oranın yüzde 24'e düşmesini öngördüklerini ifade etti. Enflasyondaki düşüşün fiyatların düşüşü anlamına gelmediğini hatırlatan Bakan Şimşek, fiyatların artış hızının enflasyondaki düşüşle paralel olarak yavaşlayacağını belirtti. Türkiye'de halihazırda en yüksek enflasyonun mal enflasyonu olduğunu söyleyen bakan, genelde tüm ülkelerde hizmet enflasyonunun gecikmeli düştüğünü, bunun nedeninin ise geçmiş enflasyonun baz alınması olduğunu dile getirdi. Şimşek, "Ocak ayında kira artışına bakıldığında yıllık yüzde 100'ün üzerinde, eğitimde de keza böyle. Bu kalemler yüksek çünkü geçmiş enflasyonu baz alıyor. Bunun için önümüzdeki dönemde kararlı bir şekilde programımızı uygulayarak bu sene enflasyonu yüzde 30'un altına çekmeyi ve gelecek sene ise tek hanelere doğru yaklaşmayı planlıyoruz. Enflasyondaki düşüş sürecek. Ocak ayı enflasyonu, enflasyonla mücadeleye ilişkin kurgumuzu etkilemedi." dedi.
"KONUT ARZINI ARTIRACAK CİDDİ BİR ÇABA İÇİNDEYİZ"
Türkiye'de ev sahipliği oranının yüzde 56'larda olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, nüfusun yüzde 82,7'sinin şehirlerde yaşadığını, gerek konut gerekse de kira fiyatlarının hızlı yükselmesinin vatandaşları ekonomk olarak zorladığını belirtti. Konut arzını artıracak ciddi bir çalışma içinde olduklarını ifade eden Şimşek, "Bir taraftan deprem bölgesinde bir inşa çalışması var. Bunun da dışında sosyal konutlar, yerinde dönüşüm, kentsel dönüşüm, tüm bu konularda bütçeden çok ciddi bir destek veriyoruz. Ben inanıyorum ki birkaç yıl içinde çok ciddi bir sosyal konut seferberliğine gireceğiz. Devletimizin desteklediği ve vatandaşımızın çok rahat erişebileceği konutlardan bahsediyoruz." şeklinde konuştu.
"ELEKTRİKTE YÜZDE 60, DOĞALGAZDA YÜZDE 63 SÜBVANSİYON SAĞLIYORUZ"
Enerji fiyatlarının da enflasyondaki bir başka bileşen olduğunu ifade eden Mehmet Şimşek, devletin bu konuda vatandaşa önemli destekler verdiğini hatırlattı. Mehmet Şimşek, "Elektrikte sübvansiyon yüzde 60 civarı, doğalgazda yüzde 63 civarı. Ortalama yani vatandaşımızın tükettiği elektrik 100 liraya bize mal oluyorsa 40 liraya satıyoruz. Doğal gazı 37 liraya satıyoruz, aradaki farkı hazine ödüyor. Bütün bu süreçleri çalışıyoruz. Türkiye bir taraftan enerji bir taraftan gıda ve bir taraftan konut arzıyla hayat pahalılığıyla arz yönüyle mücadele ediyor." dedi.
"ENFLASYONDA KÖKLÜ BİR ÇÖZÜM PEŞİNDEYİZ"
Mehmet Şimşek, vatandaşların hayat pahalılığı şikayetinde haklı olduğunu söyledi ve enflasyonu adaletsiz bir vergiye benzetti. Özellikle sabit ve dar gelirlilerin enflasyondan en fazla etkilenen grup olduğunu dile getiren bakan, şu ifadeleri kullandı: "Enflasyon en büyük kötülüktür. Mutlaka enflasyonla mücadele edilmelidir. Vatandaşımız müsterih olsun, köklü bir çözüm peşindeyiz. Bütün dünyada mücadele bir zaman alıyor. Pandemi sonrası Avrupa ve Amerika'da da enflasyonda artış görüldü. Yüzde 9-10'lara çıkan enflasyonu 2-3'e düşürmeleri 3 yıldan fazla süre aldı. Bizim dezenflasyon programımız 2023'ün 2. yarısında başladı ve daha 2 yılını doldurmadı. Enflasyondaki düşüş sürecek."
