banner2

Bakan Nebati yeni ekonomi paketinin detaylarını açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla mücadele tedbirleriyle ilgili ekonomi paketini açıkladı. Bakan Nebati yastık altı altın, fahiş fiyat artışları ve üreticilere destek başlıklarında önemli bilgiler verdi. 3 adımdan oluşan yeni ekonomi paketinin detayları belli oldu. İşte haberin detayları...

Ekonomi 12.02.2022, 14:20 12.02.2022, 16:53
Abone ol

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bugün saat 14:00'te Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'na katıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, fiyat artışlarına karşı alınacak tedbirleri, yastık altındaki altınların finansal sisteme entegrasyon modelini ve KGF destekli finansman paketini açıklıyor. İşte Bakan Nebati'nin konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde;

TEDİBRLERİN İKİNCİSİ

20 Aralık'tan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız tedbirler paketini sunmuştu. İlk maddemiz koruma mevduatıyla ilgiliydi. En önemli sac ayaklarından bir tanesi her geçen gün ivmesini artırarak belirli bir noktaya geldi. Bu Türk Lirası'na olan inancın aslında tescil edilmesiydi. Gün geçtikçe Türk Lirası'ndaki mevduatın oranı bozdurulan dövizler lehine döndü. Dövizin bozdurum oranı yüzde 49'u yani 10 milyar doları geçti. Şimdi adım adım ortaya koyduğumuz tedbirlerin ikincisine geldi.

YASTIKALTI BİRİKİMLER

Bu model yastıkaltı birikimleri finansal sisteme kazandıracak. Bugüne kadar yastıkaltı altının ekonomiye kazandırılması için bütüncül bir yaklaşım olmadan yürüyordu. Yastıkaltında büyük miktarlarda bulan birikimlerin ekonomiye kazandırılması için yeterince yol alınamadı. Bunun sisteme kazandırılması vatandaşımıza yeni bir kazanç kapısı olacak.

'10 BİN KUYUMCUYU BİR ARAYA GETİRECEĞİZ'

Yastık altı altının sisteme kazandırılması için Mart’ta 81 ilde birer tane, 2022’de 1500 adet fiziki altn teslim noktası belirlenecek. Fiziki altın kuyumcular ve bankalar aracılığı ile sisteme sokulacak, istenildiğinde fiziki olarak geri çekilebilecek. Altın dönüşümlü mevduat hesabı açılarak değer kazanırken aynı zamanda risksiz kazanç sağlanacak. Yıl sonunda en az 10 bin kuyumcunun devreye alındığı sistemi paydaşlarımızla bir araya getireceğiz. Bankalarımız her ilde en az bir şubesi kuyumculuk faaliyetlerini sürdürecek hale getirilecek. Vatandaşlarımızın altınlarını sisteme rahatlıkla koyabilmesi için kuyumcu sayılarının artırılması başta olmak üzere toplama noktalarının artırılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

'60 MİLYAR LİRALIK KEFALET HACMİNİ AÇIKLIYORUZ'

Üretime yönelik paketi açıklıyorum. 60 milyar liralık kefalet hacmi açıklıyoruz. Bu bitince başlayacak paketlerin ilk adımı. Yeter ki üretin, yeter ki ilk adımı atın. Biz tüm sektörlere, hepsinin önünde yol açıcı olacağız. Her bir kobi için maksimum kredi limiti 25 milyon lira büyük firmalar için 100 milyon lira olacak.

'YATIRIMA BAĞLI İŞLETMELERE 6 AY ÖDEMESİZ KREDİ'

Yatırıma bağlı işletmeler için azami 6 ay ödemesiz kredi verilecek. Her bir kobi için maksimum kredi limiti 25 milyon lira büyük firmalar için 100 milyon lira olacak. Özel bankalarımıza seslenmek istiyorum. Katılım bankalarımız var, kamu bankalarımız var. Lütfen özel bankalarımız, hızlı bir şekilde bu işin kolaylaştırıcı olarak adımlarını atın. Kamu ve özel bankalarımız her alanda iş birliğini ortaya koydular, şimdi yatırım, üretim, istihdam zamanı. Krediyi kullandır sen işime bakma yok. Nakit kredi kullanımı yüzde 10 ile sınırlıdır. Refinansman amacıyla kullanımı kesinlikle yasaklanmıştır. Tedbirler kredinin kullandırılmasında zorluk çıkarmak demek değildir. Bankacılarımıza ve KGF Genel Müdürümüz ve yönetimine çok net söylüyorum. Tedbirlerin yanlış yere gitmesinin engellemek için ortaya konulmuştur. Bu tedbirler yanlış yapanları engellemeye yönelik tedbirler setidir. Gerçek ihtiyacı olanın yolunu zorlaştıran bizden değildir. Piyasanın bir adamı olarak söylüyorum, önünüze engel teşkil eden bizimle yol yürüyemez. 

'ENFLASYON TEDBİRLERİNİ HEP BERABER ALACAĞIZ'

Tasarruf ettik, dağıttık, dağıtmaya da devam edeceğiz. Tedbirler paketinden önce ifade ettiğim dağıtım paketleri bir tane değil. Peşi sıra gelecek. Kalkınma Bankamız, Eximbank imkanları seferber edecek. Bunları yaparken enflasyonu tetikleyecek adımlara da hep beraber göğüs gereceğiz. Enflasyonu tetikleyecek adımlara da hep beraber göğüs gereceğiz. Kazanırken, tasarruf ederken beraberiz, enflasyonla ilgili tedbirleri de hep beraber alacağız. Enflasyonla mücadelede ana strateji Kısa vadeli sermaye hareketlerinin negatif etkilerini azaltarak kurun enflasyona geçişkenliğini azaltmak olacak. Üretim ve ihracatla enflasyonu düşüreceğiz. Enflasyon ile mücadele timi kuruyoruz.

'ELEKTRİK VE DOĞALGAZ REEL FİYATIN ALTINDA'

Reel elektrik fiaytlarının değişimi halen negatif olarak seyrediyor. Doğalgaz fiyatlarını aynı şekilde reel olarak Türkiye'de halen negatif. Biz Türkiye olarak aslında hala sübvansiyonlara ciddi bir şekilde devam ediyoruz demektir. Elektrik fiyatlarındaki yükselişten serzenişte bulunanlar iyi bilsin, elektrik ve doğalgaz fiyatları reel fiyatların altındır. 

UYGUN FİYATLI ÜRÜN İÇİN MOBİL UYGULAMA

Döviz kurunda sağlanan istikrar enflasyonun düşmesine katkı sağlayacak. Üretim ve satış noktalarının gönüllülük esasıyla fiyat indirimlerine katkı vermesini sağlayacağız. Bir mobil uygulama devreye giriyor, vatandaş en yakınındaki en uygun fiyatlı ürünü bulacak.  Yeni uygulama ile vatandaşlar ürün fiyat takibi yapabilecek, 1 Mart'tan itibaren kullanılabilecek.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!