Bakan Kurum: 'Türkiye artık küresel pazarda el pençe divan duran bir ülke değil'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya'da kurulan Emlak Konut Asansör (EKA) Fabrikasının açılışını yaptı Kurum, yaptığı konuşmasında "Türkiye artık boyun eğen, fason olarak gölgede kalan, küresel pazarda el pençe divan duran bir ülke değil. Yerli ve milli kaynaklarıyla dünya pazarında güç sahibi, marka şehirleriyle yeni bir çağı açan, söz sahibi bir ülkedir" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya'da kurulan Emlak Konut Asansör (EKA) Fabrikasının açılışını yaptı. Bakan Murat Kurum burada yaptığı konuşmasında Türkiye'nin artık boyun eğen, fason olarak gölgede kalan, küresel pazarda el pençe divan duran bir ülke olmadığının altını çizerek, "Yerli ve milli kaynaklarıyla dünya pazarında güç sahibi, marka şehirleriyle yeni bir çağı açan, söz sahibi bir ülkedir" dedi.
"6'LI MASA KÖŞE KAPMACA OYNUYOR"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Konya'da Emlak Konut Asansör Fabrikası (EKA) Açılış Töreni'ne katılarak, "Türkiye'nin ilk yerli ve milli asansör fabrikasını, Emlak Konut Asansör Fabrikamızı aziz Konya'mızda sizlerin, ülkemizin, milletimizin hizmetine sunuyoruz… EKA, 10 yıl içerisinde 5 milyar dolar ihracata ulaşacak ve dünyanın lider 7 asansör firması arasına girecek. TOKİ'mizin bir iştiraki olan Emlak Konutumuz, göreve geldiğimiz günden bu yana her zaman bizim eser siyasetimizin en önemli yardımcılarından biri oldu. Ben bu şirkete geldiğimde, 1954 yılında kurulmuş ve o zaman kadar 25 bin bağımsız birim üretmişti. Genel Müdürlüğü teslim ettiğimde 150 bin bağımsız birime ulaşmıştık. 50 yılda yaptıklarını, biz 9 yıla sığdırarak kat kat fazlasını yaptık… Makamlarını siyasi bir ikbal olarak görüp, ikbal kavgası içerisinde altılı masada köşe kapmaca oynayanları da hep birlikte görüyoruz. Kendilerine 'Siz ne yaptınız bu millet için?' diye sorsak, açıkçası hiçbir şey söyleyemiyorlar… Konyalı kardeşlerimiz eser karşısında laf üretenlere, fidan yerine nifak tohumu ekenlere karşı 14 Mayıs'ta, güçlü bir iradeyle Cumhur ittifakımıza destek verecektir…" açıklamasını yaptı.
"EMLAK KONUT VE TOKİ AİLESİNDE YETİŞTİM"
Bakan Kurum, Konya'da yüzde 75 yerlilik oranıyla hayata geçen Emlak Konut Asansör Fabrikası'nın açılışını büyük bir heyecanla gerçekleştirdiklerini söyledi.Kurum,"TOKİ'mizin bir iştiraki olan Emlak Konutumuz, göreve geldiğimiz günden bu yana her zaman bizim eser siyasetimizin en önemli yardımcılarından biri oldu. Emlak Konut'ta başladığım dönemde, 1954 yılında kurulmuş ve o zaman kadar 25 bin bağımsız birim üretmişti. Genel Müdürlüğü teslim ettiğimde 150 bin bağımsız birime ulaşmıştık. 50 yılda yaptıklarını, biz 9 yıla sığdırarak kat kat fazlasını yaptık. Böylesine güzide, Emlak Konut ve TOKİ ailesinde yetiştim. 2005 yılından 2019 yılına kadar, 14 sene bu büyük ailenin bir üyesiydim. Azim ve sebatın kıymetini burada öğrendim. Ekip ruhuyla hareket etmeyi, başarıyı getirecek kararlılığı da yine bu çatı altında öğrendim." dedi.
"TÜM ÜRÜNLERDE YERLİ VE MİLLİ OLACAĞIZ"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, yerli ve millî ürünler üretmek için kararlılıkla çalışacaklarını ifade ederek, "Bugün hamdolsun, Türkiye Yüzyılımızın refahı için emek veren Emlak Konut'umuzun faaliyet alanlarına bir yenisini daha ekliyoruz. Türkiye'nin ilk yerli ve millî asansör fabrikasını, Emlak Konut Asansör Fabrikamızı (EKA) aziz Konya'mızda sizlerin hizmetine, ülkemizin, milletimizin hizmetine sunuyoruz. İnşallah, asansör alanındaki bu kararlılığımızı inşaat sektöründe, yürüyen merdivende, ithal olan tüm ürünlerde yerli ve milli olarak üreteceğiz. İnşaat sektörüne baktığınızda, tüm kaynaklarını bugün Türkiye'den elde eden, yüzde 100'ü yerli üretim olan ürünler haline getirmek istiyoruz." diye konuştu.
"HEDEFİMİZ DÜNYANIN İLK 10 BÜYÜK EKONOMİSİ ARASINDA YER ALMAK "
Asansörlerin yaşam kalitesini arttıran ve bir yapıya değer katan teknolojik ürünler olduğunun altını çizen Kurum, "Planlı Alanlar Yönetmeliği'ne baktığınızda 4 katı aşan tüm yapılarda asansör yapma zorunluluğu var. Ülkemizdeki yapıların yüzde 85'inden fazlasında da asansör ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. Bundan dolayı, Türk asansör sektörünün stratejik bir öneme sahip olduğunu da göz ardı edemeyiz. Kentsel dönüşüm projelerimiz, TOKİ ile yapmış olduğumuz sosyal konut projelerimizle beraber sektörde önemli gelişmeler yaşanmakta olup bir taraftan büyüyen bir ekonomiye sahibiz. Bugün hedefimiz dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında girebilmektir. Bu anlayışla 20 yıldır Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizin 780 bin kilometrekare vatan toprağında her alana her bir vatandaşımıza hizmet götürüyoruz. Bu yüzden Türk asansör sektörünün inşaat sektörü ile birlikte büyümesi ve birlikte düşünülmesi gerekiyor." açıklamasını yaptı.
"2024 YILINDA YÜZDE YÜZE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ"
Asansör Sanayicileri Derneği'nin verileriyle ilgili konuşan Bakan Kurum, ülke genelinde yılda yaklaşık 40 bin asansör monte edilip üretiminin yapıldığını vurguladı.
Bakan Kurum, Türk asansör sektörünün ülke sanayisi ve ekonomisi açısından önemli bir faaliyet alanı olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Konya'mızda bu alanda inşallah lider şehir olacaktır. Konya'da asansör alanında hemen hemen bütün ürünler üretilmekte. Kabin üretimi, halat, pano üretimi ve asansöre dair tüm üretimler şu an Konya'mızda yerli ve milli imkânlarla yapılmaktadır. Biz bu üretimi Konya'mızın her yerine yaymak suretiyle şehrimizi asansör üstü haline getirmek istiyoruz. Bu anlamda da bugün açılışını yaptığımız alan çok kıymetli. 70 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteriyor ve 15 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikamızda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte inşa ettiğimiz ARGE merkezimizin yanı sıra yine 42 metre yüksekliğinde test kulemiz de yer alıyor. Fabrikamız tamamen iklim dostu sıfır atığa uyumlu ve çevre ve doğa hassasiyetiyle üretim yapan bir tesistir. Fabrikamız yenilenebilir enerji anlamında kendi enerjisinde kendi üretiyor. Türkiye'deki çevre dostu fabrikaların en güzel örneğini işte hemen yanı başımızda burada gösteriyoruz. Fabrikamız önümüzdeki birkaç yıl süre içerisinde şu an yüzde 75 olan yerlilik oranını, inşallah 2024 yılında yüzde yüze çıkarmayı hedefliyoruz."
35 BİN GENÇ İSTİHDAM EDİLECEK
Genç istihdam konusunda da müjde vereceğini dile getirenKurum, "Fabrikamızda çalışanların yüzde 20'si genç olmak zorunda. Genç istihdam projemizle birlikte geçen yıl 25 bin gencimizi sektörümüzde istihdamını sağladık. Bu yıl hedefimiz 35 bin gencimize istihdam sağlamak ve bu anlayışla çalışmaktır. 'İlk Evim İlk İş Yerim' Projesinde de gençlerimize bir kontenjan ayırmış ve o kontenjandan, 6'lı masaya rağmen rekor seviyede başvuru yapıldı. 2 milyonu aşkın gencimiz bu projeden faydalanmak için başvuru yaptı, kuralar çekildi. Kura neticesinde de ilk 250 bin konuttan, 50 bin konutumuzu gençlerimize verdik. Başta Konyalı gençlerimiz bu fabrikada ekonomimize katma değer oluşturacak, ülkemizin istikbaline yön verecekler. Biz bu aziz şehir için çalışıyoruz. Emin olun gece gündüz koşturuyoruz ve Konya'mızın 31 ilçesinin tamamında çalışmalarımızı da ilk günkü aşkla, şevkle, heyecanla yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz." dedii
"SİZ NE YAPTINIZ BU MİLLET İÇİN? "
Savunma sanayinde adeta devrim yaptıklarında her seferinde Türkiye'nin menfaatlerinin karşısına dikilen köhneleşmiş bir zihniyetin olduğunu söyleyen Kurum, "Biz eserlerimizi hep siyaset üstü gördük, hep eser siyaseti yaptık, eserin peşinde koştuk. Ve bu milletin istikbaline, bu milletin evlatlarına yatırım yaparken, açıkçası makamlarını siyasi bir ikbal olarak görüp, ikbal kavgası içerisinde altılı masada köşe kapmaca oynayanları da hep birlikte görüyoruz. Kendilerine 'Siz ne yaptınız bu millet için?' diye sorsak, açıkçası hiçbir şey söyleyemiyorlar. İşte yerel yönetimde 3,5 senedir Ankara'yı, İstanbul'u, Antalya'yı, İzmir'i yönetiyorlar. 'Kentsel dönüşüm ve yeşil alan namına ne yaptınız?' diye sorsalar 'Engellediğiniz, yaptırmadınız' diyorlar" dedi.
"CUMHUR İTTİFAKI REKOR OYLA DESTEKLENECEKTİR"
Muhalefet belediyelerinden gelen her projeye her zaman kapılarının açık olduğuna dikkat çeken Bakan Murat Kurum, bundan sonra da açık olacağını vurgulayarak, "Ama onların algılarına, onların tezviratlarına, onların milletimizin aklını çelmesine de hiçbir zaman müsaade etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz. Milletimiz de bunları net bir şekilde görüyor. İnşallah aziz milletimiz, Konyalı kardeşlerimiz eser karşısında laf üretenlere, fidan yerine nifak tohumu ekenlere karşı 2023 yılında 14 Mayıs'ta güçlü bir iradeyle Cumhur ittifakımıza destek vermek suretiyle, yeniden Sayın Cumhurbaşkanımız ve Cumhur ittifakımızı rekor oyla destekleyecektir. Biz buna yürekten, gönülden inanıyoruz." diye sözlerini sürdürdü.