Yandex Metrica
SON DAKİKA
Bakan Kirişci'den 'buğday koridoru' açıklaması: Olumlu gelişmeler olacak

Bakan Kirişci'den 'buğday koridoru' açıklaması: Olumlu gelişmeler olacak

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ukraya’dan gelecek buğday hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, “En son gelinen noktada Rusya-Ukrayna-BM ve Türkiye'nin dörtlü mekanizma olarak bu meseleyi çözmesi isteniyor. Her taraf buna olumlu bakıyor. Sayın Lavrov'da Ankara'da olacak. Onun gelişiyle daha pozitif gelişmeler olacağı konusunda ön değerlendirmemiz var" ifadelerini kullandı.

Ekonomi

23.01.2024, 19:22

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Habertürk TV'de gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.

Önümüzdeki günlerde buğday koridorunda önemli gelişmeler olacağını aktaran Bakan Kirişci, "Biz de kendi mevkidaşlarımızla görüşüyoruz Ukrayna'da. En son gelinen noktada Rusya-Ukrayna-BM ve Türkiye'nin dörtlü mekanizma olarak bu meseleyi çözmesi isteniyor. Her taraf buna olumlu bakıyor. Sayın Lavrov'da Ankara'da olacak. Onun gelişiyle daha pozitif gelişmeler olacağı konusunda ön değerlendirmemiz var" diye konuştu.

Mart ve Nisan ayında 5000 TL para dağıtılacak! Tek şart... Haberi Görüntüle

"LAVROV'UN GELİŞİYLE OLUMLU GELİŞMELER OLACAK"

Bakan Kirişci'nin konuyla ilgili yaptığı açıklamalar şöyle:

Biz de kendi mevkidaşlarımızla görüşüyoruz Ukrayna'da. En son gelinen noktada Rusya-Ukrayna-BM ve Türkiye'nin dörtlü mekanizma olarak bu meseleyi çözmesi isteniyor. Her taraf buna olumlu bakıyor. Sayın Lavrov'da Ankara'da olacak. Onun gelişiyle daha pozitif gelişmeler olacağı konusunda ön değerlendirmemiz var. 20 milyon ton olan ürünleri iki tane Ukrayna limanından, ki onlar mayınlarla korunuyor şu anda. Bu mayınların da bir kısmının temizlenerek bir koridorun açılması ve halihazırda 70'in üzerinde, ki 22'si bize ait olan gemiler. Bu gemilerin geçişine öncelikle izin verilmesi. Bu 20 milyon tonun bizim üzerimizden ticarete konu olmasını arzu ediyorlar. Ne olacak bu? Halihazırda geçen yıldan devreden bu ürüne ilave olarak, mâlum onlarda hasat sezonu Temmuz ayı. 2 ay sonra yeni mahsülleri çıkacak.

O yeni mahsuller de gündeme gelecek. Rusya'da 10 milyon ton fazlalık bekleniyor. Bu gıda krizine bir rahatlama sağlayabilecek çözüm gündeme gelecek. Bu ürün az bir şey değil. Herkesin nüfusu bizim gibi 85 milyon değil. Onlarca ülkeyi ilgilendiren bir hadise. Dolayısıyla olumlu bir gelişme olacak. Birtakım ipuçları var. Bizim mihmandarlığımızda, güvenilir mutemet ülke olarak gördükleri için, İstanbul'da bir merkez oluşturalım. Böyle bir yapının oluşturulması teklifimiz var. Buna da sıcak bakıyorlar.

AK Parti Genel Başkan Yardımcı Mustafa Şen açıkladı yanıtladı: Emekliye... Haberi Görüntüle

"UNCULARA UCUZ BUĞDAY TEMİN ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

19,5 milyon ton kendi ihtiyacımız olan un, makarna, bulgur, buğdaydan üretibilecek ne varsa bunların hepsi iç tüketimimize yetecek durumda, hatta fazlası bile var. İthalat ayrı bir konu. Oradan Türkiye olarak para kazanıyoruz. Neticede toprak belediyelerin yaptıkları vardır, araziniz vardır emsalini arttırırlar. Tarım arazilerin artma imkanı yok. Tarım arazisini ikinci katına, üçüncü katına çıkaramıyoruz. Verimliliği arttırmak adına, sulama sistemleriyle arttırılmaya devam ediyor. Değişikliğimiz şu; TMO özellikle hububat başta olmak üzere bitkisel üretimin Merkez Bankası. TMO'nun elinde mutlaka stok olması gerekiyor.

Bizim üreticiye 'bize getirirsen fazladan para vereceğiz' diyoruz. Ya bu şekilde alarak veya dışarıdan ithal ederek. Biz ithalat taraftarı değiliz, çünkü elimizdeki ürün bize yetiyor. 2250 TL olan müdahale alım fiyatı şimdi 7 bin 50 TL oldu. TMO alım fiyatı. Türkiye'nin kendi üretimi kendine yetiyorsa bu stoğu içeriden oluşturmaktan daha tabii daha makulü yoktur. Un fiyatları kademeli olarak arttı. En son 260 Tl idi, şu anda 325 TL torbası.

TMO olarak uncuların, fırıncıların değil, uncuların ucuz buğday temini noktasında görevimizi ifa etmeye devam edeceğiz. Bu uygulamamız devam edecek. Geçen yıl kuraklık nedeniyle rekolte düşüklüğü vardı. Şu anda rekolte düşüklüğü yok. Geçen yıl tüccar şunu gördü. Tarladan kaldırılan mahsülde yüzde 10-15'lik gerileme var. Ben bunu alıp depoda tutarsam para kazanırım dedi. Şimdi tüccarın para kazanması sözkonusu. 9 ay boyunca bir şekilde koruyacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading