Yandex Metrica
SON DAKİKA
Bakan Kirişci açıkladı! Dünya'nın 5. büyük barajı 'Yusufeli Barajı' ile ilgili yeni gelişme!

Bakan Kirişci açıkladı! Dünya'nın 5. büyük barajı 'Yusufeli Barajı' ile ilgili yeni gelişme!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye'nin en yüksek, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ile ilgili paylaşımda bulundu.

Ekonomi

23.01.2024, 20:18

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Mühendislerimizin şaheseri Yusufeli Barajı'nda ilk su tahliyesi gerçekleşti. Dip savaklarımızın testleri başarıyla sonuçlandı. Su seviyesi 63 metreye, biriken su miktarı 49 milyon metreküpe ulaşan Yusufeli Barajı ve HES, Türkiye Yüzyılı'na enerji katacak." dedi.

Depoları fullemek için son 7 saat! Akaryakıt fiyatlarına çifte zam... Haberi Görüntüle

BARAJDAN İLK SU TAHLİYESİ YAPILDI

Yusufeli Barajı'nda su yüksekliğinin 63 metreye yükselmesiyle su seviyesinin artışını kontrol edecek 4 dip savak başarıyla test edildi. Böylece barajdan ilk su tahliyesi gerçekleşmiş oldu.

Hedef 100 bin varil! Cumurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Şırnak Türkiye'nin petrol... Haberi Görüntüle

4 DİP SAVAK BAŞARIYLA TEST EDİLDİ 

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün en büyük yatırımlarından olan barajda biriken su miktarı ise 49 milyon metreküpe yükseldi. Suyun bu seviyeye ulaşmasıyla baraj gövdesi üzerinde bulunan ve su tutma programına uygun şekilde su seviyesinin yükselmesini kontrol edecek 4 dip savak açılıp kapatılarak sorunsuz bir şekilde başarıyla test edilmiş oldu.

Dip savaklar, barajda su tutulurken su seviyesinin günde 1 metreyi geçmeyecek şekilde kontrollü şekilde yükselmesine destek oluyor. Suyun fazla gelmesi halinde dip savaklar açılarak, fazla suyu tahliye ediyor. Dip savaklar barajdaki su seviyesi belli kotlara geldiğinde, kontrol beklemesi sırasında su seviyesini sabit tutmak için gelen suyun tahliyesini ve büyük bir taşkın anında dolu savaklardan su tahliyesi yeterli olmadığı zaman açılarak, barajın emniyeti için su tahliyesi görevlerini üstleniyor. Yusufeli Barajı ve HES Kontrollü Su Tutma Programı'nın uygulanabilmesi için 4 dip savak bulunuyor.

Emekliye en yüksek promosyon veren bankalar hangileri? Bankalar ödeme miktarlarını... Haberi Görüntüle

EKONOMİYE YILLIK 5 MİLYAR LİRA KATMA DEĞER 

Tesisin kurulu gücü 558 megavat olup, yıllık ortalama enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kilovatsaattir. Dev tesisin üreteceği enerjiyle, ekonomiye yıllık 5 milyar lira katma değer temin edeceği hesaplanıyor. Yusufeli Barajı ve HES'in devreye alınmasıyla, Türkiye'nin hidroelektrik enerji üretim kapasitesi yüzde 2 yükselecek. Böylece 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanabilecek.

Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri'nin getireceği rüsubatı önemli ölçüde tutarak, diğer barajların ömrünün uzamasına vesile olacak ve Çoruh Nehri'nde oluşabilecek taşkın riskini azaltacak. Ayrıca mansabında bulunan Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının üretim kapasitelerini artıracak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading