Yandex Metrica
SON DAKİKA
Bakan Dönmez iki ili işaret etti: Gaz ve petrol beklentimiz var

Bakan Dönmez iki ili işaret etti: Gaz ve petrol beklentimiz var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı televizyon programında yaptığı açıklamada "Hem Ordu açıklarında hem Rize açıklarında bir aramamız olacak. Ordu’da beklentimiz gaz, Rize’de petrol." ifadelerini kullandı.

Ekonomi

23.01.2024, 20:56

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CNN TÜRK ekranlarında yayınlanan Gece Görüşü programında konuşurken Doğu Karadeniz bölgesinde gaz ve petrol beklentilerinin olduğunu belirtti.

Bakan Dönmez'in açıklamaları özetle şu şekilde:

Amasra bölgesinde 3. sondaj kuyumuzu açıyoruz. Karadeniz'de rezervlerin miktarına göre 25-30 yıl üretim yapmayı planlıyoruz. Orta Karadeniz'de Kastamonu açıklarında bir yer var orada keşif yapabiliriz, Doğu Karadeniz'de Rize taraflarında bir araştırmamız var oradan petrol bekliyoruz. Hazar'da biliyorsunuz oldukça üretimin yoğun olduğu bir yer,  İnşallah Karadeniz'de bu bölgede adından sıkça söz ettirecek.

EMEKLİLERE EK ZAM! Cumhurbaşkanı Erdoğan duyuracak: 5000 TL seyyanen zam... Haberi Görüntüle

''YAZIN ORTALAMA BİRÇOK HANEMİZE SIFIR BEDEL GİDECEKTİR''

Akdeniz’de de ilk keşiften sonra yoğun bir arama yapılacaktır. Karadeniz’de dik yamaçlarla birden çukurlaşan bir denizimiz var. Orada bütün işlemler robotlarla yapılıyor. Yukarıdan tabi operatörlerimiz ilgileniyor bununla. Zaman zaman 10 bin kişiye ulaştık işçi konusunda. Vatandaşa fatura gitti, ödeme emri gitmedi. Aslında Mayıs’ın sonuna kadar biliyorsunuz süreç devam ediyor. Ay sonuna kadar 20 milyon aboneye ulaşır bu da tahmini olarak 10 milyar TL’yi geçer. Yazın ortalama birçok hanemize 0 bedel gidecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği konu, burada bir kazanç olacaksa biz bunu vatandaşımızın cebine yansıtacağız. TPAO %100 hazineye aittir. Burada bir kazanç çıkacaksa devletimize geçecektir. Bu da hem devletin hem de milletin kazancı olacaktır.

Akaryakıtta çifte zam! Benzin ne kadar oldu? Motorin kaç TL?... Haberi Görüntüle

''ORDU'DA BEKLENTİMİZ GAZ, RİZE'DE PETROL''

Karadeniz gazı olarak 710 milyar metreküp bir gaz var. Bu bugünkü uluslar arası piyasa değerlerine göre 450- 500 milyar dolarlık bir rezerv anlamına geliyor. Tabi ki iniyor çıkıyor piyasa. Geçtiğimiz yıl mesela anormal bir fiyatlama vardı. Bu da 1 trilyon dolar civarındaydı yaklaşık olarak baktığımızda.  Bir kere dövizimiz gitmeyecek burada da bir kazanç var. Bu yıl içerisinde bir planımız var, yani 2023 bitmeden. Hem Ordu açıklarında hem Rize açıklarında bir keşif amaçlı aramamız olacak. Ordu açıklarında beklentimiz doğal gaz, Rize açıklarında petrol.

2000-2008 arası SGK girişi olanlara müjde! Erken emeklilikte yeni düzenleme:... Haberi Görüntüle

Asgari ücrete ara zam olacak mı? Asgari ücrete zam gelecek... Haberi Görüntüle

''HEDEFİMİZ 80 İLE 100 KUYU''

Şehit Esma Çevik geçtiğimiz yıl açıkladığımız kuyu, bu oldukça iyi bir kaliteli petrol. Türkiye’de çok bu oranda kaliteli petrol yoktur. Şimdi bu da zaten Cudi, Gabar bölgesinde keşfettiğimiz yer. Geçtiğimiz aylarda açıkladığımız Aybüke Yalçın kuyusundaki petrolde Esma Çevik’ten de kaliteli bir petrol. Bu aldığınızda bildiğiniz dizel kalitesinde petrol. Geçtiğimiz yıl 80 bin varil üretim yaparken bunu üzerine 100 bin varil daha eklenecek. Şehit Aybüke Yalçın’ın toplam tüm kapasiteleri ile üretime aldığımızda 200 bin varil üretim yapılabilecek günde. Buradaki hedefimiz 80 ile 100 kuyu.

EYT bekleyen vatandaşlar dikkat! Prim başlama tarihlerini kontrol etmeyen şansını... Haberi Görüntüle

''ARAŞTIRMALARA 4 YIL ÖNCE BAŞLADIK''

Burada ağır ekipmanı taşımak için TIR'lara ihtiyacınız var, sadece onları taşımak da yetmiyor. Burada her 500 metre veya 100 metre arayla burada 100 kuyu açacağız. Burada kuyuların sayısı arttıkça sahanın üretimi de artacaktır. Bizim hesaplamamız 1000 varil çıkartmamız. 45- 60 gün arasında 2. kuyuyu da bu bölgede bitiririz. Biz 4 yıl önce bu bölgede araştırmalara başladık, orada güvenliğimiz arttıkça biz bu bölgede çalışabilir duruma geldik. Bu konuda Mehmetçiğimize şükranlarımızı borçluyuz. Bu formasyonda kalitemiz artık böyle olur. Bu formasyonda bizde artık bir isim koyalım dedik. Turkish delight (Türk Lokumu) olarak belirledik ismini.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading